Jaka to róża ?

ODPOWIEDZ
tadeku
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lis 2010, o 07:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jaka to róża ?

Post »

Witam!
Kilka lat temu zmarzła mi róża pienna, którą sadził jeszcze mój dziadek. Pamiętam ją zawsze,to musiała mieć około 50 lat, bo główny pień miała 4-5 cm średnicy i kilka mniejszych. Była wysoka na ok. 2m i szer. 2-2,5m. Kwitła całe lato, a często zimą było dużo zmrożonych kwiatów. Kwiaty były koloru blado-różowego, drobne, pełne, a płatków bardzo drobnych było mnóstwo (Kojarzyły mi się ze stokrotkami). Zebrane były w duże grona (10-20 szt).Liście miała bardzo drobne. Jedną podobną spotkałem na cmentarzu na Wólce w Warszawie,ale mam opory z ucięciem kawałka, a poza tym nie zabardzo wiem jak ją dalej prawidłowo hodować. pytałem się w kilku sklepach ogrodniczych,ale najczęściej odpowiadano, że szkółki nie zajmują się "antykami" .
Może ktoś będzie znał jej nazwę, żebym wiedział czego szukać, albo podpowie jak ją rozmnożyć to może zdecyduję się "ukraść" gałązkę z cmentarza.
Pozdrawiam
tadeku
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Jaka to róża?

Post »

Poszukaj sobie zdjęć róży "New Dawn" i popatrz, czy to ta :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Utnij jednoroczną gałązkę dł. 15-20 cm o grubości ołówka, wsadź do ziemi aby wystawało tylko ostatnie oczko ponad poziom gruntu. Podlej i okryj jedliną. Przez wiosnę i lato powinna się ukorzenić. Jesienią można będzie przesadzić. Powodzenia w odzyskaniu róży! :)
tadeku
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lis 2010, o 07:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam!
Wydaje mi się niestety, że nie jest to "New Dawn". Tamta miała dużo drobniejsze i gęściejsze płatki. Przed mrozami posadziłem kawałeczek gałązki do doniczki i pączki powiększają się z dnia na dzień. Może coś z tego uda się wychodować. Dziękuję za porady, które otrzymałem. Może komuś przyjdzie na myśl jaka to mogła być Róża.
Pozdrawiam
tadeku
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może zobaczyć odmianę o nazwie Dorothy Denison?
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”