wanda7 pisze:Ja jeszcze wrócę do zdjęć z twojego spaceru. Piękna senna okolica. Moją uwagę zwróciły pokazane przez ciebie dwa konie w zimowym krajobrazie. Wygląda to na zdjęciu bardzo romantycznie, ale gdy powracam myślą do spraw przyziemnych, to zastanawiam się, co one tam właściwie robią na tym zimnie.
Wandziu ? te konie ( i kilkanaście innych) tam mieszkają J To niewielka stadnina, w której można wziąć konie pod wierzch lub wynająć bryczkę (zimą sanie). Konie mają rzecz jasna ciepłą stajnię, ale te ze zdjęcia po prostu biegały akurat po padoku i tak jakoś malowniczo ?wkomponowały? mi się w zdjęcie , gdy przechodziłam z psią obok

-------------------------------------------------------------------------
Teraz będzie trochę nie na temat , bo nieogrodowo ...
Otóż zakończyła się "OPERACJA PIERNIK" !
Wczoraj tradycyjnie jak każdego roku piekłyśmy pierniczki . Zwykle jest to w moim domu wydarzenie kulinarno-towarzysko-rozrywkowe, bowiem przyjeżdża moja przyjaciółka z córkami , oraz moja córka - i tak przez calutkie popołudnie i wieczór pieczemy, podjadamy, plotkujemy...pijemy kawę , herbatke , dekorujemy pierniczki lukrem i polewami, znów podjadamy, plotkujemy ... To trochę tak , jak dawne darcie pierza na wsi !

Znamy się od wielu lat i również od wielu lat w okresie przedświątecznym organizujemy takie hurtowe pieczenie pierników ! Kiedyś pracowałyśmy my - mamy , a dziewczynki plątały się pod nogami. Teraz głównie nasze młode kuchareczki zagniatały ciasto, wałkowały, wykrawały, piekły... Mówię wam , warto zorganizować takie wspólne pieczenie, to przemiły sposób na przygotowanie do świąt !!!
Popatrzcie, jaki mamy wybór foremek wszelakich !
Ozdabianie pierniczków to już całkiem inna bajka... praca żmudna , ale bardzo miła
Dzisiaj już sama zabrałam się za pieczenie "PIERNICZKÓW NORYMBERSKICH i CHOINEK z piernikowego ciasta.(Przepis wkleiłam do wątku AVE tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p1941523 )
Upiekłam ok. 200 pierniczków !
Jak zawsze powędrują one do kilku domów, a także do paczek z prezentami