Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009

Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sukulenty, ale nie kaktusy.

Post »

hen_s pisze: Mam pytanie: skąd masz te rośliny? Mają BARDZO dziwne nazwy
3. H. viscosa x granulata,
4. H. fasciata "bing bang",
5. H. attenuata "podyi",
7. H. dasoni,
O H. dasoni nawet nigdy nie słyszałem... Tzn. nie ma takowej jeśli się nie mylę.

W tej chwili nie mogę podać dokładnych danych od kogo zakupione są te haworsje, nie wykluczam że są od kilku Sprzedawców (4,5,7 - od jednego, a 3 od innego.) - prawdopodobnie z A...... . Przy H. fasciata "bing bang" - źle wpisałem nazwę - powinno być H. fasciata "bin bang" - pod taka nazwą zakupiłem (mój błąd w pisowni). Odnośnie H. dasoni otrzymałem jako "gratis" - sadzonkę do ukorzenienia - sam mam wątpliwości, czy to jest właściwa nazwa, bo w żadnym "katalogu" z haworsjami nie mogłem doszukać się rośliny pod ta nazwą. Ponieważ jest to mała sadzonka, czekam aż ukorzeni się, podrośnie, będzie większa, może wtedy uda ustalić się jej właściwa nazwę.
H. viscosa x granulata, na tej fotce jest jako sadzonka pochodząca od rośliny, która jest w poprzednim moim poście, na fotce trzeciej i czwartej w pierwszym rzędzie . Haworsje, które przedstawiłem w poprzednim poście oraz sadzonka z fotki 3, pochodzą od jednego Sprzedawcy, moim zdaniem sumiennego. Ponieważ mam dane kontaktowe do osób od których zakupiłem te rośliny, zwrócę się z zapytaniem o poprawność nazw tych haworsji.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mieczysławie a może ta H. viscosa x granulata to jest Haworthia venosa var. granulata?? Ja takową mam - i ona nie jest jakąś rzadkością. Ta Twoja jednak ma długie listki bardziej podobne do viscosy. Może rzeczywiście mieszaniec jakiś viscosy z czymś tam.

Pozostałych jak by nie pisać to nie ma. Dopytaj - ciekawym co Ci odpowie ten co je sprzedał. :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hen_s pisze:Mieczysławie a może ta H. viscosa x granulata to jest Haworthia venosa var. granulata?? Ja takową mam - i ona nie jest jakąś rzadkością. Ta Twoja jednak ma długie listki bardziej podobne do viscosy. Może rzeczywiście mieszaniec jakiś viscosy z czymś tam.
Henryku, dla porównania zamieszczam fotki haworsji o których "rozmawiamy":
- moja H. venosa v granulata:

Obrazek

- porównanie roślin:

Obrazek

Obrazek
hen_s pisze: Pozostałych jak by nie pisać to nie ma. Dopytaj - ciekawym co Ci odpowie ten co je sprzedał.
Jak tylko otrzymam odpowiedź od Sprzedawcy, wstawię ją na Forum.
Mieczysław
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na pewno są to INNE rośliny, to nie ulega wątpliwości. Moja venosa var. granulata ma nieco mniejsze i grubsze (chyba) listki, ta viscosa x granulata dłuższe.
Jak tylko otrzymam odpowiedź od Sprzedawcy, wstawię ją na Forum
Ano, ciekawym bardzo. :wink:
Awatar użytkownika
gnet
500p
500p
Od: 13 wrz 2010, o 23:02
Kontakt:

Post »

Akwelan_2009 pisze: 4. H. fasciata "bing bang"
Raczej ... Haworthia fasciata 'Big Band'
Pozdrawiam
Jacek
BLOG BOTANICZNY
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gnet pisze: 4. H. fasciata "bing bang"
Raczej ... Haworthia fasciata 'Big Band'
Możliwe, czekam na odpowiedź od Sprzedawcy o poprawności nazwy zakupionej rośliny, nazwę przytoczyłem taką jaką odczytałem z etykiety dołączonej do otrzymanej rośliny. Liczę, że w najbliższym czasie Sprzedawca odpowie na moje pytanie, odnośnie poprawnych - prawidłowych nazw zakupionych u Niego roślin.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejne moje haworsje:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Mieczysław
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo ładne, zdrowe rośliny. :)
Te wyglądają na bardziej "pewne".
Chciaż błąd już jest na etykiecie - to jest H. scabra a nie H. scarbra. Pomyłka (literówka). Ale na etykiecie nie powinna się zdarzyć.
Te haworcje - do pozazdroszczenia! ;:138
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hen_s pisze: Chciaż błąd już jest na etykiecie - to jest H. scabra a nie H. scarbra. Pomyłka (literówka). Ale na etykiecie nie powinna się zdarzyć.
Szanowny Henryku, co ja bym bez Twoich odwiedzin i cennych uwag zrobił ? ;:98 , a tak będę miał prawidłowe nazwy przy moich roślinkach. Każdą Twoją uwagę - opinię bardzo sobie cenę - DZIĘKUJĘ ! Etykiety drukowane były w drukarni, gdzie również mi je laminowali. Po otrzymaniu etykiet po prostu nie zbyt dokładnie sprawdziłem poprawności wypisanych nazw na etykietach, a nie mam jeszcze wzrokowo przyswojonych i zapisanych "na dysku" w głowie właściwych nazw, stąd możliwość wystąpienia błędów :oops: ;:161.
Mieczysław
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mieczysławie,
Nie przesadzaj proszę z komplementami. :oops:
Jeśli mogę, pomogę. Nie tylko z prawidłowymi nazwami choć te akurat mam "w głowie" jak to byłeś łaskawy nazwać.

W kazdym razie pokazuj roślinki bo ładne!
Tylko proszę daj większe zdjęcia (przez Fotosik) to nie trzeba będzie specjalnie wchodzić na inną stronę i je oglądać. Ot, tak dla wygody.
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37

Post »

Akwelan_2009 pisze:
hen_s pisze: Chciaż błąd już jest na etykiecie - to jest H. scabra a nie H. scarbra. Pomyłka (literówka). Ale na etykiecie nie powinna się zdarzyć.
Szanowny Henryku, co ja bym bez Twoich odwiedzin i cennych uwag zrobił ? ;:98 , a tak będę miał prawidłowe nazwy przy moich roślinkach. Każdą Twoją uwagę - opinię bardzo sobie cenę - DZIĘKUJĘ ! Etykiety drukowane były w drukarni, gdzie również mi je laminowali. Po otrzymaniu etykiet po prostu nie zbyt dokładnie sprawdziłem poprawności wypisanych nazw na etykietach, a nie mam jeszcze wzrokowo przyswojonych i zapisanych "na dysku" w głowie właściwych nazw, stąd możliwość wystąpienia błędów :oops: ;:161.
Narażę się Henrykowi, ale co tam :wink: Wg mnie najważniejsza jest roślina a nie jak się ona nazywa. Poza tym systematyka rodzaju haworsja jest tak namieszana że ciężko tak naprawdę jednoznacznie oznaczyć roślinę.
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hen_s pisze: Nie przesadzaj proszę z komplementami. :oops:
... to tylko moja prośba o dalsze wsparcie w zdobywaniu wiedzy o tych roślinach. Henryku, na tym Forum spotkałem wspaniałych ludzi mających wspólne zainteresowania - kwiaty. Od kilku Osób z tego Forum nabyłem rośliny z których jestem zadowolony, nie omieszkam je pokazać jak się dobrze ukorzenią, zadomowią u mnie i może w krótkim czasie zakwitną, będzie lepszy efekt wizualny. Jedną z takich zakupionych na tym Forum roślin pokazałem na fotce w poprzedniej wypowiedzi, a jest nią: H. mirabilis calcarea de Hoop VDV 846. Na Forum panuje wspaniała przyjacielska atmosfera, chociaż większość Forumowiczów zna się tylko wirtualnie.
hen_s pisze:Tylko proszę daj większe zdjęcia (przez Fotosik) to nie trzeba będzie specjalnie wchodzić na inną stronę i je oglądać. Ot, tak dla wygody.
... miniaturki wstawiłem jedynie dlatego, że umieszczałem w jednym poście kilkanaście fotek i nie chciałem zbytnio "rozciągać" mojej wypowiedzi, ale już "przemyciłem" z fmix-a większe fotki...
Pozdrawiam.
Mieczysław
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wg mnie najważniejsza jest roślina a nie jak się ona nazywa. Poza tym systematyka rodzaju haworsja jest tak namieszana że ciężko tak naprawdę jednoznacznie oznaczyć roślinę.
Marku, pierwsze od Ciebie słyszę jak to się taki liberalny zrobiłeś!? Eeee, nie gadaj. Ja mam prawidłowo oznaczone, Ty w znakomitej większości (nowsze rośliny wszystkie) to dlaczego ktoś ma nie mieć??
Nie psuj zabawy... :?
... miniaturki wstawiłem jedynie dlatego, że umieszczałem w jednym poście kilkanaście fotek i nie chciałem zbytnio "rozciągać" mojej wypowiedzi, ale już "przemyciłem" z fmix-a większe fotki...
I jest lepiej... ;:108
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hen_s pisze:Na pewno są to INNE rośliny, to nie ulega wątpliwości. Moja venosa var. granulata ma nieco mniejsze i grubsze (chyba) listki, ta viscosa x granulata dłuższe.
Jak tylko otrzymam odpowiedź od Sprzedawcy, wstawię ją na Forum
Ano, ciekawym bardzo. :wink:
Otrzymałem odpowiedź odnośnie nazw:
- H. viscosa x granulata i
- H. dasoni.
Moje wysłane zapytanie:
"Witam.
Mam serdeczna prośbę, związaną z zakupionymi u Pana haworsjami. Między innymi zakupiłem: H. viscosa x granulata oraz otrzymałem od Pana jako gratis sadzonkę do ukorzenienia H. dasoni. Przeglądam w sieci albumy z haworsjami - ich systematykę i nie mogę doszukać się roślin o takich nazwach. Mam serdeczną prośbę, czy te nazwy są prawidłowe , jeżeli tak to proszę o podanie źródła z jakiego pochodzą. (......)"

Cytuję dosłowną odpowiedź:
"Roślinki, o które Pan pyta, jak większość z tego gatunku (które posiadałem) pochodziły z zakupów przez allegro u użytkownika o nicku "agwladek1" (wieloletni kaktusiarz), stąd nie miałem powodów poszukiwania i weryfikowania ich nazw.
Pierwsza z nich jest krzyżówką stąd może nie występować w wykazach."

... drugim @ dopytywałem jeszcze o:
Cytuję moje zapytanie:
(...) Proszę jeszcze o potwierdzenie, że prawidłowo odczytałem nazwę sadzonki H. dasoni. (...)
Cytuję otrzymaną odpowiedź:
"Witam
Tak, ja otrzymałem tą roślinę z taką nazwą, ale spotkałem się kiedyś na allegro z taką roślinką z nazwą dansonii albo dasonii, ale pozostałem przy "orginale"."
---------------------------------
Od drugiego sprzedawcy jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi.
Mieczysław
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli dalej nie wiesz nic. Eee, daj spokój. Po co drążyć. Trzymaj na parapecie jako ciekawostki, następne zakupy rób zaś uważniej. Jak napiszesz co zamawiasz to i przyślą te a nie inne.
Tyle, że JA bym ich dalej nie rozpowszechniał.
Ot, chociażby po to aby się dalej nie tłumaczyć... :?
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”