Żywica sosnowa, jak ją wyciąć z sierści kota?
-
- 50p
- Od: 9 maja 2010, o 09:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Żywica sosnowa, jak ją wyciąć z sierści kota?
Pytanie jak w temacie. Moja kicia wróciła z rekonesansu z mocno posklejanym żywicą sosnową futerkiem. Częsć sklejonych kłaczków wycięłam, jedna nie mogę wyciąć wszystkich, bo będzie wyglądała jak owca po strzyżeniu. Pytanie jest w 100% poważne Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam. Marysia
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Re: Jak usunąć żywicę sosnową z siersci kota?
Strzyżenie lub odczekanie jak sierść sama wypadnie.
Ja przynajmniej tak robię z swoim psem jak się ubrudzi w żywicy. Wycinam i czekam jak reszta sama wyjdzie z sierścią.
Spróbuj jeszcze wyczesać tę sierść wtedy wyjdzie a śladu plackowatego nie powinno być długo.
Ja przynajmniej tak robię z swoim psem jak się ubrudzi w żywicy. Wycinam i czekam jak reszta sama wyjdzie z sierścią.
Spróbuj jeszcze wyczesać tę sierść wtedy wyjdzie a śladu plackowatego nie powinno być długo.
- elli3
- 100p
- Od: 19 maja 2009, o 16:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak żywica świeża to możesz spróbować benzyną ekstrakcyjną.Tylko nie wiem co na to kicia powie
Może lepiej wystrzyrz jej tą żywicę.Szybko futro odrośnie i nie będzie znaku po przygodzie.

pozdrawiam ANIA
-
- 50p
Dziękuję za porady.
Kicia częsciowo ostrzyżona, częsciowo wyczesana
,trochę ulepków żywicznych czeka na lepszy humor włascicielki umożliwiający usunięcie. Moja kotka ma temperament
pozwoliła sobie usunąć tylko te zlepki żywicy, które jej przeszkadzały ( np. na szyi- tam miała przylepione kawałki igliwia), resztę lekceważy i ucieka gdy widzi mnie z nożyczkami.
Nie będę robić problemu , jak chce, niech tak zostanie.
Zastanawiam się w jaki sposób moja kotka sie tak udekorowała. Jedyne sosny rosna u sasiada, ale sa to młode drzewka, które trudno posądzać o taką ilosć żywicy, jaką kicia na sobie przyniosła.
Kicia częsciowo ostrzyżona, częsciowo wyczesana

Nie będę robić problemu , jak chce, niech tak zostanie.
Zastanawiam się w jaki sposób moja kotka sie tak udekorowała. Jedyne sosny rosna u sasiada, ale sa to młode drzewka, które trudno posądzać o taką ilosć żywicy, jaką kicia na sobie przyniosła.

Pozdrawiam. Marysia
-
- 50p
Walerio, wiem, ze koty chodzą własnymi drogami, ale nie potrafię wytropić , na której z nich moja kotka znalazła aż tyle żywicy. Najbliższy sosnowy las mamy w odleglosci odkło 10 kilometrów,sosenki w ogródkach sąsiadów maleńkie, a drewno przywożone do kominków jest raczej z drzew lisciastych. 

Pozdrawiam. Marysia
-
- 100p
- Od: 19 gru 2005, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A może po prostu ktoś, komu ta kotka się nie podobała, albo coś przeskrobała, potraktował ją żywicą z premedytacją.
Znam przypadki zastawiania pułapek z kleju, żywicy, na koty które wchodziły do piwnicy naszego bloku. Są tacy zwyrodnialcy, niestety.
Znam przypadki zastawiania pułapek z kleju, żywicy, na koty które wchodziły do piwnicy naszego bloku. Są tacy zwyrodnialcy, niestety.
Pozdrawiam
Hej, żywicę można również rozpuszczać denaturatem albo innym mocnym alkoholem. Ja czyściłam moją psiskę z żywicy świerkowej i efekty były zadawalające
-
- 50p
Niestety, okazało się, że z zabrudzeniami na kociej siersci nie ma żartów. Moja kochana kicia jest chora, najprawdopodobniej z powodu zatrucia zlizywaną z futerka żywicą. Była osowiała, straciła apetyt, nie chciała pić ani się bawić. Dobrze, że w porę trafiła do weterynarza. Dwa razy dostała kroplówkę, teraz podajemy jej leki, leczenie jeszcze potrwa jakis czas . Smutno. Aż się boję mysleć czy jak sugeruje Krakus nie było to umyslne działanie któregos z sąsiadów. I żal mam do siebie, że nie wyczysciłam jej futerka na siłę, że nie wycięłam wszystkich zlepionych zywicą kłaczków. Zostawiłam własciwie tylko te na pyszczku- bałam się o jej oczy, kicia wierciła się strasznie podczas wycinania, po kilku próbach uciekała na sam widok nożyczek, myslałam, że wybieram mniejsze zło.Na mordce siersć jest krótka, trzeba było ją ogolić, ale to zbyt duże ryzyko, że się kota okaleczy. Piszę o tym, ku przestrodze. Jak kot wróci z pozlepianą sierscią nie wolno kombinować czym to zmyć, bo wszystkie myjące preparaty wczesnie czy później zliże z siebie, wycinać siersc ze sporym zapasem, nawet na siłę.
Pozdrawiam. Marysia
- elli3
- 100p
Sama mam cztery kocice i bardzo przeżywam,gdy któraś choruje.
Moje też są wychodzące,ale mieszkam w takim miejscu,że samochód przejeżdża średnio jeden na dwie, trzy godziny i to powoli bo taka droga(wąska).A na ludzi to niestety nie ma rady.Na szczęście moje kicie są posterylizowane więc daleko od domu nie odchodzą.Praktycznie nie ruszają się poza posesję.Za leniwe są
Może w Twoim wypadku też sterylka ograniczyłaby kici chęci poznawcze sąsiedztwa?
Moje też są wychodzące,ale mieszkam w takim miejscu,że samochód przejeżdża średnio jeden na dwie, trzy godziny i to powoli bo taka droga(wąska).A na ludzi to niestety nie ma rady.Na szczęście moje kicie są posterylizowane więc daleko od domu nie odchodzą.Praktycznie nie ruszają się poza posesję.Za leniwe są

Może w Twoim wypadku też sterylka ograniczyłaby kici chęci poznawcze sąsiedztwa?
pozdrawiam ANIA
-
- 50p
Moja kicia też jest wysterylizowana. Powodem jej wedrówek jest ogromny apetyt na polowanie. Przynosi nam czasem po kilka dziennie myszek i nornic. Poluje w naszym ogrodzie i w sąsiedzkich. Ma dosyć spory " zasięg"- wiem to od sąsiadów, nawet dalej mieszkających. Chwalą mojego kotka ci, którzy widzą jakie efekty przynosi jej obecnosć w ogródku. Niedawno spotkałam panią, która cieszyła się, że w tym roku myszy nie wyjadły jej pietruszki, bo taka ruda kotka przychodzi. U nas myszki i nornice wyłapała, więc poluje dalej. Ale nie powinno to być uciążliwe dla sąsiadów- swoje potrzeby fizjologiczne nadal załatwia wyłącznie w kuwecie. Nawet jak jest ciepło nocuje w domu i do kuwety też przychodzi regularnie.
Swoją zdobycz zawsze przynosi do domu. Nie zjada, tylko kładzie uduszone myszy na tarasie i miauczy, czekając na pochwały. Jak zostanie wygłaskana i wychwalona dopiero idzie do swojej miski pojesć, ale to co łowi zostawia dla nas
.
Od obcych z pewnoscią nie przyjmuje też jedzenia. Kilka osób już mówiło mi, że nie podchodzi nawet do wołowiny surowej ( to jej przysmak ), nie da się zwabić w żaden sposób.
Swoją zdobycz zawsze przynosi do domu. Nie zjada, tylko kładzie uduszone myszy na tarasie i miauczy, czekając na pochwały. Jak zostanie wygłaskana i wychwalona dopiero idzie do swojej miski pojesć, ale to co łowi zostawia dla nas

Od obcych z pewnoscią nie przyjmuje też jedzenia. Kilka osób już mówiło mi, że nie podchodzi nawet do wołowiny surowej ( to jej przysmak ), nie da się zwabić w żaden sposób.
Pozdrawiam. Marysia
- elli3
- 100p
Moje tez mi tak znoszą prezenty
A jak je potrafią ładnie poukładać w rządku
No cóż, może faktycznie komuś kicia się nie spodobała i chciał jej zrobić krzywdę.Tak jak wcześniej napisałam; na ludzi nie mam mocnych, a jest dużo takich co kotów nie lubią, niestety.
Życzę kici szybkiego powrotu do zdrowia.

A jak je potrafią ładnie poukładać w rządku

No cóż, może faktycznie komuś kicia się nie spodobała i chciał jej zrobić krzywdę.Tak jak wcześniej napisałam; na ludzi nie mam mocnych, a jest dużo takich co kotów nie lubią, niestety.
Życzę kici szybkiego powrotu do zdrowia.

pozdrawiam ANIA
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Nie no, to nie dlatego, że nie lubią kotów, tylko dlatego, że mają zaburzenia psychiczne i muszą się wyżyć na kimś / czymś słabszym. Choćby na bezbronnym kocie. I frajdę im sprawia robienie krzywdy, pisk, krzyk, łzy ofiary... To nienormalne
Ja nie lubię kotów, ale przecie nic złego im nie robię

Ja nie lubię kotów, ale przecie nic złego im nie robię

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."