Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2
- arlet3
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 maja 2010, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2
Asiu ślicznie uchwyciłaś te pąki
Czekam razem z Tobą na rozkwit

- mis20
- 1000p

- Od: 6 lis 2010, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Asiu cudowne pączki
będziesz miała piękne kwitnienie.
pozdrawiam
pozdrawiam
- Henrykbb

- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Asiu,ależ się szykują widoki u Ciebie.
Asiu kilka dni nie zajrzałam na forum a u Ciebie tyle kwitnień wreszcie twarzyczkę pokazuje Phalaenopsis stuartiana var punktatisima
oj w przyszłym roku nie wytrzymam
do tego Cymbidium, Zygopetalum Blue Angel, Psychopsis Kalihi, Phragmipedium Grande to dopiero będzie widok jak kwiatki się pootwierają i dendrobium B O ,a duzo slicznych kwiatków

Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
- kasiunieczka_32
- 1000p

- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Asiu kilka dni przerwy i takie zaległości
Jesteś cudownie "zapączkowana" i "ukwiecona" :P
Jeszcze kilka dni i będzie powalający widok, mam nadzieję, że jak tylko rozwiną się pokazane przez Ciebie pączki to jak najszybciej nam je pokarzesz
Pięknie zakwitła stuartiana
Jesteś cudownie "zapączkowana" i "ukwiecona" :P
Jeszcze kilka dni i będzie powalający widok, mam nadzieję, że jak tylko rozwiną się pokazane przez Ciebie pączki to jak najszybciej nam je pokarzesz
Pięknie zakwitła stuartiana
- drozd

- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Joane.
Jestem i ja w Twoim wątku pełen podziwu. Osiągnęłaś już wyższy stopień wtajemniczenia w uprawie tych wspaniałych roślin. Gratuluję ilości odmian a przede wszystkim wielkiej dbałości o dość wymagające roślinki w warunkach pokojowych.
Jestem i ja w Twoim wątku pełen podziwu. Osiągnęłaś już wyższy stopień wtajemniczenia w uprawie tych wspaniałych roślin. Gratuluję ilości odmian a przede wszystkim wielkiej dbałości o dość wymagające roślinki w warunkach pokojowych.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
-
kasia74

- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Asiu pięknie wyglądają te twoje piędziki, już nie mogę się doczekać aż rozkwitną i pokażą całe swoje piękno.
-
Joane

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
Dusia
Leszku spodobały mi się twoje skojarzenia. Cymbidium rzeczywiście przypomina oliwki.
Zygopatalum bym powiedziała raczej, że podobne do ametystu.
To że się ubezpieczyłeś to dobrze. Tylko nie rozumiem dlaczego wątroba.
Ewelinko, pewnie u Ciebie tyle samo, pąków i pędzików.
Arletko już niedługo. pierwszy pąk zaczyna pękać.
mis20 Asiu Henryku
Julitko czyżby lista chciejstw się wydłużała
To już teraz szykuj miejsce na parapecie.
Kasiu, ładnie to ujęłaś, zapączkowana i ukwiecona. Szkoda, że nie zobaczysz tego na żywo. Ale teraz u mnie największy wysyp. Bardzo się cieszę bo za oknem zima dużo śniegu a na parapetach kolorowo.
Janusz witam u mnie.
Dziękuję za tyle komplementów, aż się
Trochę już nabrałam doświadczenia ale stale się uczę.
kasia74 już powoli się otwierają.
A teraz kolejna sesja zdjęciowa.
Phalaenopsis suuartiana var. punctatissima rozwinęła wszystkie pąki.

phalaenopsis violacea x amboinense x spica też prawie rozkwitło i pachnie cudownie.

Moja biala hybryda kwitnie już trzeci raz w tym roku. Jedne kwiatki na przedłużeniu i inne na nowym pędzie.

I ujęcie płatków od tyłu

Miłego oglądania i c.d.n.
Leszku spodobały mi się twoje skojarzenia. Cymbidium rzeczywiście przypomina oliwki.
To że się ubezpieczyłeś to dobrze. Tylko nie rozumiem dlaczego wątroba.
Ewelinko, pewnie u Ciebie tyle samo, pąków i pędzików.
Arletko już niedługo. pierwszy pąk zaczyna pękać.
mis20 Asiu Henryku
Julitko czyżby lista chciejstw się wydłużała
Kasiu, ładnie to ujęłaś, zapączkowana i ukwiecona. Szkoda, że nie zobaczysz tego na żywo. Ale teraz u mnie największy wysyp. Bardzo się cieszę bo za oknem zima dużo śniegu a na parapetach kolorowo.
Janusz witam u mnie.
kasia74 już powoli się otwierają.
A teraz kolejna sesja zdjęciowa.
Phalaenopsis suuartiana var. punctatissima rozwinęła wszystkie pąki.

phalaenopsis violacea x amboinense x spica też prawie rozkwitło i pachnie cudownie.

Moja biala hybryda kwitnie już trzeci raz w tym roku. Jedne kwiatki na przedłużeniu i inne na nowym pędzie.

I ujęcie płatków od tyłu

Miłego oglądania i c.d.n.
-
GrazynaW
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 14 sty 2009, o 18:33
No,no,biały zawrót głowy!!Ja czekam na pełny rozkwit cymbidium. 
- mis20
- 1000p

- Od: 6 lis 2010, o 22:10
no,no , śliczne kwitnienie. pozdrawiam
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Ależ piękna ta krzyżówka Stuartiany, na tle bieli cudnie wyglądają te ciemne plamki. Czyżby one mialy odcień "czerwieni"?
Krzyżówka drugiego falka również piękna...marzę o "tęczowym" pachnącym falku
Hmm..jakie on ma podloże, że rosne w koszyczku a nie w doniczce? Kora?
Białasek- uroczy ;)
Krzyżówka drugiego falka również piękna...marzę o "tęczowym" pachnącym falku
Białasek- uroczy ;)
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Obydwa Phal. cudne!!! Bardzo oryginalne... A mój Phal. violacea x amboiensis x spica jeszcze się nie do końca zaaklimatyzował, bo stoi w miejscu, odkąd go ma, nie licząc tych 2 kwiatków, które niedawno puścił, teraz ma po jednym na pędzie, też ładnie pachnie, ale chciałabym, by zaczął rosnąć i przekorzeniać się, no i żeby puścił keiki... Phal. stuartiana to moje marzenie, właśnie taki jak twój, bo te z chudymi, mizernymi płatkami mi się nie podobają, tylko takie większe.
-
Joane

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
Grażynko, u mnie na razie biel przeważa, ale niedługo będzie i kolorowo. Cymbidium dzisiaj zaczął już kilka milimetrów pierwszy pąk.
Asiu
Justynko, Te kropki na stuartianie mają kolor czerwony wchodzący już pod brąz.
Co do podłoża drugiego to jest mieszanka kory z glinianymi kawałkami, coś podobnego do keramzytu tylko innej struktury. Wsadziąam go do tego koszyczka bo w doniczce u mnie słabo przesychał, a to mu się spodobało i od razu ruszył.
Leszku, teraz rozumiem. Ja kiedyś byłam w kopalni kamieni szlachetnych i tam się naoglądałam różnych cudności stąd wiem jak wyglądają. Obojętnie do czego byśmy nie porównali one mają swoje piękno i wdzięk.
Co do wątroby to już rozumiem.
Dobrze, że ja sobiedałam wyciąć woreczek żółciowy to nie muszę wydawać pieniędzy na ubezpieczenie i mogę sprawić sobie kolejnego storczyka.
Dusia ja mam obie formy stuartiany. Ta druga to ma dopiero pędzik. Każda jest piękna w swoim rodzaju.
Nie wiem jak uprawiasz swojego Phal. violacea x amboiensis x spica ale ja staram się mu zapewnić wilgotne podłoże, daję co jakiś czas odżywkę i dużo świeżego powietrza.
Następne zapowiedzi kwitnień.
Encyclia vittalina

Epidendrum floribundum

Nanodes porpax

Asiu
Justynko, Te kropki na stuartianie mają kolor czerwony wchodzący już pod brąz.
Co do podłoża drugiego to jest mieszanka kory z glinianymi kawałkami, coś podobnego do keramzytu tylko innej struktury. Wsadziąam go do tego koszyczka bo w doniczce u mnie słabo przesychał, a to mu się spodobało i od razu ruszył.
Leszku, teraz rozumiem. Ja kiedyś byłam w kopalni kamieni szlachetnych i tam się naoglądałam różnych cudności stąd wiem jak wyglądają. Obojętnie do czego byśmy nie porównali one mają swoje piękno i wdzięk.
Co do wątroby to już rozumiem.
Dusia ja mam obie formy stuartiany. Ta druga to ma dopiero pędzik. Każda jest piękna w swoim rodzaju.
Nie wiem jak uprawiasz swojego Phal. violacea x amboiensis x spica ale ja staram się mu zapewnić wilgotne podłoże, daję co jakiś czas odżywkę i dużo świeżego powietrza.
Następne zapowiedzi kwitnień.
Encyclia vittalina

Epidendrum floribundum

Nanodes porpax

- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Ja niestety nie mam żadnej, bo nigdzie nie umiem spotkać... Ale mi się bardzo podoba ta forma, której zdjęcia ostatnio wstawiłaś.Dusia ja mam obie formy stuartiany. Ta druga to ma dopiero pędzik. Każda jest piękna w swoim rodzaju.
A violacea x amboinensis x spica ze względu na spore rozmiary trzymam na stole na środku pokoju, bo na okno nie wejdzie. Jakiś czas temu był przesadzany do doniczki 15 cm, bo miał już bardzo ciasno. Podlewam wtedy, co inne Phal., czasami z nawozem. A świeżego powietrza, wiadomo, nie ma.
-
kasia74

- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Asiu coraz piękniej u ciebie w wątku
P.violacea x amboinensis x spica najbardziej mi się podoba. Choć i p. stuartiana var. punctatissima bardzo ładnie wygląda w tych piegach choć ja osobiście nie przepadam za białymi kwiatami
P.violacea x amboinensis x spica najbardziej mi się podoba. Choć i p. stuartiana var. punctatissima bardzo ładnie wygląda w tych piegach choć ja osobiście nie przepadam za białymi kwiatami