Storczyki Maczka

ODPOWIEDZ
makosiu
100p
100p
Od: 18 mar 2010, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Storczyki Maczka

Post »

Witam

dziewczyny dziękuję za miłe słowa.

Laura1806 aktualnie DraculaBox jest jeszcze nie ukończony, niską temperaturę zapewniam przez uchylanie okna i korzystanie z "darmowej lodówki" zza oknem. Na lato w planach mam zbudowanie dodatkowego układu chłodzącego. Aktualnie testuję kilka projektów, zobaczymy który będzie miał największą sprawność. Natomiast Orchidbox jest umieszczony w ogrzewanym pokoju i dzięki temu zapewniona jest optymalna temperatura dla vandowatych.

Monia na twoją prośbę wklejam zdjęcia z linijką. Według moich obliczeń to kwiat ma wymiary 18x14 milimetrów

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Maczek

Rezerwat Maczka
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Świetnie że takie zdjęcie dla Moni wstawiłeś .Jak nie mam możliwości zobaczenia na żywo, to na zdjęciach wydają się dużo większe niż w rzeczywistości .Cudny maluszek ,a jeśli mogę spytać jak długo cieszy Cię swoim kwitnieniem?
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ależ to malizna z tej Haraelli! Jakoś dopiero z linijką wszystko widać tak naprawdę, choć jużod jakiegoś czasu wiedziałam, że ten kwiatek jest maciupeńki. :D

A od hodowli masdevalli i innych chłodnolubów odstrasza mnie właśnie konieczność zapewnienia im niższej temperatury, bo ja to lubię w cieple siedzieć, a na dodatkowe pojemniki i instalacje, jak u Ciebie, nie mam za bardzo miejsca, więc kwiatki muszą lubić to, co ja... :oops:
Awatar użytkownika
Laura1806
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 12:50

Post »

Dzięki za odpowiedź. Podpowiedz jeszcze w jaki sposób podnieś temp. w akwarium. Temp. w pokoju w dzień ok. 22-24*C w nocy spada nawet do 18*C Przepraszam, że tak zawracam głowę :wink:
makosiu
100p
100p

Post »

Kasiu, Haraella pierwszy raz zakwitła mi pod koniec września i od tamtego czasu kwitnie cały czas wypuszczając nowe pąki zaraz po przekwitnięciu poprzedniego. To już trzecie kwitnienie w tym roku, a jeszcze przedłuża pęd kwiatowy.

Mario masz bardzo "zdrowe" podejście do samej hodowli kwiatków, nie ma co zmuszać się do hodowli trudnych gatunków skoro wiadomo że i tak nie spełnimy ich wymagań.

Lauro czy mogłabyś bardziej opisać swoje akwarium? Może podam kilka pomocniczych dla mnie pytań:
1. Jakie gatunki roślin chcesz hodować? (wymagania temperaturowe)
2. Jaki przedział temperatur chcesz utrzymać w akwarium?
3. Jakie duże jest akwarium?
4. Czy na dnie akwarium znajduje się tylko woda czy jest również keramzyt?
4a) Jaki jest poziom wody (w cm)?
5. Temperatury które podałaś są z odczytu termometra pokojowego czy znajdującego się w akwarium?
6. Czy pracuje jakiś wentylator w akwarium (jak jest on zamontowany)?

Lauro nie zawracasz mi głowy i możesz śmiało pytać, jeśli tylko będę mógł pomóc Ci to postaram się zrobić to jak najlepiej. W końcu po to jest forum.
Pozdrawiam Maczek

Rezerwat Maczka
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

Choć do mnie już mam w pełni sprawne oświetlenie i wkleiła u siebie świecące się świetlówki :)
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Dziękuję za informację a jeszcze jak byś mi powiedział jakie stwarzasz jej warunki .Bardzo mi się podoba i może kiedyś bym sobie sprawiła taką malutką Haraelle odorate :D fajnie się nazywa :D
makosiu
100p
100p

Post »

Kasiu, Haraelle odorate hoduję w orchidarium (temperatura:dzień-ok 24*C, noc-ok 18-19*C, wilgotność: 70-76%, światło: wisi ok 60 cm pod lampą metalohalogenkową 70W). Podlewam jak podłoże przeschnie, ze względu że jest to mała doniczka podlewam co kilka dni.
Pozdrawiam Maczek

Rezerwat Maczka
Kermit40
ZBANOWANY
Od: 19 wrz 2009, o 22:01

Post »

Witaj Maczku. :wit
Wiele razy wpadałem do Ciebie, lecz nie pozostawiałem po sobie śladu. Wreszcie się odważyłem. Muszę przyznać że jestem pod wrażeniem twojej wiedzy, pomysłów, zaradności. Taka kolekcja jak twoja - to takie ciche marzenie mojej duszy. Ale nie od razu Kraków zbudowano. Mam nadzieję, że jak będę chciał z moją żonką stworzyć własne orchidarium, to będę mógł (jak inni) zwrócić się do Ciebie o pomoc i kierownictwo w jej ''budowli''? Pozdrawiam serdecznie. :D :wit :wit
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29

Post »

Wspaniała kolekcja ,jestem zachwycona ;:108
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
makosiu
100p
100p

Post »

Witaj Kermit40, widzę że troszeczkę się spóźniłem z moją odpowiedzią. Nie wiem czy będziesz miał możliwość przeczytania tego? Jeśli tak to oczywiście że pomogę w budowaniu twojego orchidarium. Jeśli możesz to napisz do mnie na email. Niestety ale nie widzę u Ciebie w stopce adresu mailowego żeby odpisać.

Agnieszko, miło mi to słyszeć i zapraszam ponownie do mojego wątku.
Pozdrawiam Maczek

Rezerwat Maczka
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Maczku masz cudne storczyki ;:138 ;:138 ;:138 , najbardziej powaliły mnie Twoje vandy, są... olśniewające ;:138 ;:138 :heja :heja
pozdrawiam
makosiu
100p
100p

Post »

Witam,

dziś mała aktualizacja kwitnień. Miłego oglądania.

Polystachya fallax

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dendrobium typu nobile

Obrazek

Obrazek

Obrazek

hybryda Phalaenopsis (typu Grandiflora)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Phalaenopsis Mini Mark

Obrazek

Obrazek

Ceratostylis rubra

Obrazek

Obrazek

a teraz przyszłe kwitnienia:

Baptistonia echinata

Obrazek

Phalaenopsis bellina

Obrazek

Phalaenopsis equestris

Obrazek

Dracula pholiadytes

Obrazek

Dracula fuligifera

Obrazek
Pozdrawiam Maczek

Rezerwat Maczka
Awatar użytkownika
agata06
1000p
1000p
Od: 17 wrz 2010, o 11:44

Post »

Cud miód dla oczu ;:138
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

Najsmakowiciej wygląda dendrobium, jak wisienka na bitej śmietanie. ;) I widać, że masz na co czekać, sporo roślinek w pogotowiu do kwitnienia. ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”