Mój ogród przy lesie cz.4
- HalinaK
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród przy lesie cz.4
Tajeczko
ojjj, jest czym nacieszyć oczy u Ciebie

- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Tajeczko nazwy absolutnie nie przekręciłaś, ona jest znana jako właśnie Uva Vulpis, lub Lisia, Lisie Grono, AsyryjskaTajka pisze:Agniesiu najgorsza właśnie ta niepewność, czy zakwitnie właśnie zakupiona przez nas roślina, zawsze coś pozamieniają.
Sądziłam, że Twoje szachownice o tych rozwiniętych płatkach są tą samą odmianą, co moje, tylko bardziej dorodne i wyrośnięte.A to zupełnie inna odmiana. Krysia- Goryczka napisała, że te moje to Uva Vulpis, jeśli nie przekręciłam nazwy.
Tulipanów na wiosnę z pewnością blisko połowy nie będzie, nornice zjedzą, ale jesienią dosadziłam ponad 50 szt nowych, to trochę się wyrówna.
Pozdrawiam i dziękuję.
Mam nadzieję, ze z tulipankami tak źle nie będzie i nornice zostawią je w spokoju. One sa takie piękne, strata byłaby niepowetowana
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Halinko dziękuje za odwiedziny i miłe słowa.
Agniesiu bardzo Ci dziękuję za Twoją cierpliwość na to moje przynudzanie.
Jesteś wyjątkowa.
Wiosną, jak jeszcze trawa nie wyschnie i kwitną kwiaty cebulowe, to nawet mi się ogród podoba, ale jak przychodzą upały, a ja nie zdążam z podlewaniem, w dodatku choroby szerzą się głównie na różach, to już nie jest tak pięknie.
Agniesiu bardzo Ci dziękuję za Twoją cierpliwość na to moje przynudzanie.
Jesteś wyjątkowa.
Wiosną, jak jeszcze trawa nie wyschnie i kwitną kwiaty cebulowe, to nawet mi się ogród podoba, ale jak przychodzą upały, a ja nie zdążam z podlewaniem, w dodatku choroby szerzą się głównie na różach, to już nie jest tak pięknie.
- magry

- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Co to za roślina?.Kliknij do mnie i porównaj zdjęcia.Gratulacje,pięęęęęknie rozrośnięta.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- Tajka

Janku czy chcesz przez to powiedzieć, że to jest właśnie iglica? 
- mirdem

- Od: 26 sty 2010, o 11:55
Tajko śliczne wiosenne obrazki szafirkowo - tulipanowe , och jeszcze tyle miesiecy musi minać do takich widoków

Pozdrawiam Mirka
Ogródkowy galimatias - aktualny
Ogródkowy galimatias - aktualny
- magry

Ja dopiero teraz przeczytałem Twój post u mnie i zbaraniałem.Poszukam w literaturze i odpowiem.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- Tajka

Mireczko witaj.
Do wiosny daleko, a ciągle dosypuje tego białego, już mi się zima znudziła.
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Janku dziękuję za poświęcenie, jesteś Wielki.
Do wiosny daleko, a ciągle dosypuje tego białego, już mi się zima znudziła.
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Janku dziękuję za poświęcenie, jesteś Wielki.
- magry

Wg mnie to może być iglica.Jak porównuję liście to te dwie rośliny mają bardzo podobne.Różnicę widzę w kwiatach.Iglica ma jak na Twoim zdjęciu.Przetacznik,wg E.Radziula ma " kwiaty karminoworóżowe z białym środkiem-w miarę przekwitania blednące.
Jedynie wokół oczka pozostaje karminowa obwódka".To takie pierwsze rozpoznanie.Jutro jeszcze poszperam w książkach.
Jedynie wokół oczka pozostaje karminowa obwódka".To takie pierwsze rozpoznanie.Jutro jeszcze poszperam w książkach.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
Tajko - producenci cebulek tulipanowych pewnie wyczekują Twojej wizyty w sklepach
No a my możemy dzięki Tobie oczy pocieszyć 
- Tajka

Janku dziękuję.
Ale, żeby poznać się na takich szczególikach, trzeba być naprawdę znawcą.
Zastanawia mnie fakt, że przetacznik kwitnie wiosną, a ta moja bylina zakwita latem, to może właśnie iglica będzie?
Pawełku dziękuję za odwiedziny.
W lubelskich sklepach ogrodniczych to mnie już sprzedawcy znają.
Daleko do szkółek raczej się nie wybieram. Tulipany sadzę zawsze z rezerwą dla nornic, może coś ocaleje do wiosny. Lilii jesienią nie odważę się sadzić, tylko na wiosnę.
Ale, żeby poznać się na takich szczególikach, trzeba być naprawdę znawcą.
Zastanawia mnie fakt, że przetacznik kwitnie wiosną, a ta moja bylina zakwita latem, to może właśnie iglica będzie?
Pawełku dziękuję za odwiedziny.
W lubelskich sklepach ogrodniczych to mnie już sprzedawcy znają.
Daleko do szkółek raczej się nie wybieram. Tulipany sadzę zawsze z rezerwą dla nornic, może coś ocaleje do wiosny. Lilii jesienią nie odważę się sadzić, tylko na wiosnę.
Cudownie wyglądają tulipany, igiełkowe strasznie mi się podobają...moje schrupały nornice...piszesz że chodzisz po sklepach ogrodniczych...nie wiesz przypadkiem gdzie przenieśli Bonifacego z Nałęczowskich
Zlikwidowali, czy gdzieś dalej prosperuje, a był w takim dobrym miejscu
Zlikwidowali, czy gdzieś dalej prosperuje, a był w takim dobrym miejscu
- Tajka

Aniu cieszę się, że mnie odwiedziłaś.
Twoje tulipanki także nornice zjadają?
Moje dziesiątkuje strasznie , co zimę .Muszę je co roku uzupełniać.
Niestety sklep, o którym piszesz nic mi nie mówi, nigdy tam nie byłam.
Twoje tulipanki także nornice zjadają?
Niestety sklep, o którym piszesz nic mi nie mówi, nigdy tam nie byłam.
Szkoda że nie znasz tego sklepu...na wiosnę można było kupić rośliny cebulkowe i kłączowe...nasion też było bardzo dużo, różne rodzaje ziemi, doniczki...wszystko w przystępnych cenach.
Troszkę cebulek posadziłam do wiaderek 10 litrowych po farbie...boki i spód poprzepalałam pogrzebaczem...norka się nie powinna dostać a cebulki mają więcej miejsca jak w ażurowych koszyczkach...prawdopodobnie na 5 lat jest spokój...zobaczę co z tego wyjdzie, jak będzie ok to pozostałe też tak posadzę
Cebulki siedziały też w koszyczkach ale przez lato zarosły całe koszyczki, tak posadzone przerastały przez dziurki. Jak wyjęłam koszyczki, z boku i pod spodem były wyryte tunele.
Troszkę cebulek posadziłam do wiaderek 10 litrowych po farbie...boki i spód poprzepalałam pogrzebaczem...norka się nie powinna dostać a cebulki mają więcej miejsca jak w ażurowych koszyczkach...prawdopodobnie na 5 lat jest spokój...zobaczę co z tego wyjdzie, jak będzie ok to pozostałe też tak posadzę
Cebulki siedziały też w koszyczkach ale przez lato zarosły całe koszyczki, tak posadzone przerastały przez dziurki. Jak wyjęłam koszyczki, z boku i pod spodem były wyryte tunele.
- magry

To jest iglica.Kliknij Google-przetacznik odroślowy foto.Pokaże się bardzo dokładne zdjęcie.Przetacznik ma zupełnie inną
łodygę kwiatową.Nie pojedyncza zakończona kwiatem jak u iglicy a jest to łodyżka wzniesiona na której jest kilka kwiatów.
Co zaś do zimowania iglicy to podejrzewam,że chodzi tu o zmienność pogody,śnieg i mróz a nagle roztopy i tak znowu.Jeżeli
będzie cały czas pod śniegiem to może przeżyje.
łodygę kwiatową.Nie pojedyncza zakończona kwiatem jak u iglicy a jest to łodyżka wzniesiona na której jest kilka kwiatów.
Co zaś do zimowania iglicy to podejrzewam,że chodzi tu o zmienność pogody,śnieg i mróz a nagle roztopy i tak znowu.Jeżeli
będzie cały czas pod śniegiem to może przeżyje.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.