Mój ogród - czarujący zakątek kwiatów i krzewów.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród

Post »

Helen z tym przycinaniem to różnie może być. Zdanie w domu jest podzielone, ja uważam, że wszystko, co zbyt rozgałęzione i rozrośnięte trzeba troszkę przyciąć, a druga strona uważa, iż wszystkie wysokie, okazałe drzewa mają pozostać nienaruszone, bo są piękne w szczególności te wysokie, majestatyczne tuje rosnące w rzędzie przy głównej ścieżce. Jak na razie jestem na etapie rozmów - wynik taki sobie, mogę robić w ogrodzie co chcę tylko nie przycinać wysokich iglaków. :lol: Normalnie jestem przegłosowana, choć powolutku przerzedzam to, co najpilniejsze. :wink:
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
GOGA1904
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lis 2010, o 15:45

Post »

Witaj Moniczko
Na początek gratuluję kupna domu z tak pięknym ogrodem.Cudnie jest u Ciebie.A i zapomniałabym piesek jest prześliczny...... ;:167

Pozdrawiam Gosia
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p

Post »

Gosiu mi też się od razu spodobał, choć ogród wymaga jeszcze wiele pracy. Wcześniej dbano o niego tylko od święta. Na początku rosły w nim tylko duże iglaki i kilka krzewów liściastych, kwiaty pojawiały się pojedynczo. Wcześniej taka ilość iglastych nie bardzo mi się podobała, ale teraz staram się wprowadzać, to co liściaste i równoważyć rośliny. A zima jest piękna, choć osobiście jej nie lubię. Ośnieżone, duże świerki i sosny prezentują się bardzo stylowo, wreszcie nie jest ponuro. Wiosną tego roku zaopatrzyłam się trochę w kwiaty i 4 róże, choć tylko 2 z nich kwitły oraz w wierzbę (chyba mandżurska). Zmniejsza się też szybko powierzchnia trawnika, bo coś zawsze wymyślę i dosadzam. :lol: A w przyszłym roku planuję kolejne zakupy, lista jest strasznie długa, będzie trzeba z czegoś zrezygnować, bo na wszystko to duży kredyt trzeba by wziąć. :;230 :;230
Mój ogród-czarujący...
Janek123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 gru 2010, o 11:20

Post »

no widać, że się tam u Ciebie rozkręca ogród, widzę, że wiele pomysłów na minute chyba masz ja to na święta polecam sobie któraś "choinkę" ubrać na ogródku, widok zdziwionego sąsiada -> bezcenne :D
nawozy podstawą dobry zbiorów
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p

Post »

Janku na pewno będzie ubrana choinka na zewnątrz. Tyle ich mam, że nie wiem, która najpiękniejsza. :lol:
Mój ogród-czarujący...
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Piękne efekty pracy... ;:138
Dziękuję za odwiedziny i dobrą radę...już mi przeszło...wczoraj godzina przy odśnieżaniu w zawiei śnieżnej...dzisiaj spacer w słoneczna pogodę...i robótka na drutach...pozbawiły mnie tej dolegliwości;)))Aby do wiosny a będzie jeszcze lepiej:))
ps..Nie mam kominka :(
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Zapomniałam pogłaskać łobuzka..;))) ;:196 Śliczny..
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p

Post »

Reni dziękuję. U mnie padało w nocy, pada teraz w dzień...Śniegu w niektórych miejscach ze 30 cm, a drogi ledwo przejezdne. Ogród wygląda jak jedna wielka zaspa. A mi na chandrę właśnie pomaga siedzenie przy kominku, bo taka pogoda naprawdę dołuje. Przyznam się, że babcia próbowała uczyć mnie szydełkować, ale nie mam do tego cierpliwości, choć ciekawe rzeczy wychodzą z włoczki. :lol: Tak, byle wiosna szybciutko do nas przyszła. :D
Mój ogród-czarujący...
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Witam :wit Krajankę!!!
Moniko, widać że zielone Tobą zakręciło, :tan ojjj będzie się działo wiosną u Ciebie w ogrodzie dużo :?: :?:
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p

Post »

leszczynko dziękuję za odwiedziny, coraz więcej na forum Wielkopolan spotykam. :heja Oj masz rację będzie się działo, z domowego budżetu zimą jest zawsze jakiś grosik odkładany na wiosnę. :D
Mój ogród-czarujący...
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Śliczny psiaczek :)
Ciekawa jestem tej dalii. To moje ulubione rośliny, więc trudno się dziwić. Będę zaglądała do Twojego ogródka i jej wypatrywała :heja
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p

Post »

Jagusiu czekam do późnego lata aż pięknie zakwitnie. Nie mogę się doczekać jaki kolor i kształt będzie miał kwiat. Karpa jest duża i na wiosnę już mam zamówienie na kilka bulw.
Mój ogród-czarujący...
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Moniko już widzę jak w tym" lesie" dosadzasz kwiaty.80 cebulek to już coś!!!Wiosna będzie kolorowa.
Bardzo podoba mi się iksja - na takiej delikatnej nóżce tyle kwiatow.Z pewnością przy tych iglakach postawisz na rhododendrony i azalie.Róże już są a pewnie będzie jeszcze więcej.Będzie to piękny i tylko Twój ogród do którego z przyjemnością będzie się zaglądać.
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Witaj Moniko dzisiaj korzystając z chwili wolnego czasu wybrałem się na spacer po Twoim osnieżonym ogrodzie w którym piękne o tej porze roku drzewa iglaste dumnie królują nad całością.
Z uwagi na grubą pokrywę śniegu nie mogę dotrzeć do swojego ogrodu , więc popatrze jeszcze z przyjemnościa na Twój piękny o tej porze ogród. ;:138
Czekam na kolejne zdjęcia.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p

Post »

Aniu chyba czytasz w moich myślach, bo zastanawiam się nad azaliami. ;:224 W większości z kwiatów to kupiłam tulipany, narcyzy i hiacynty. Zobaczymy czy ładnie wybiją wiosną.

Zenobiuszu a dziś mam ładną pogodę, świeci słoneczko i nawet chyba jest + 1, bo tam, gdzie malutko śniegu szybko robi się mokro. I bardzo się cieszę z tego słoneczka, bo dopadło mnie choróbsko. Dlatego nie lubię zimy ze względu na to, że wszystko łapie, ale zimowe pejzaże za to uwielbiam. Ty masz problem z dojściem do ogrodu przez śnieg, a u mnie zaczął troszkę psocić. Ostatniej nocy trochę go napadało i niektóre gałęzie mocno gną się pod jego ciężarem (szczególnie te dorastające do 2 m i mające płaski, rozłożysty pokrój). Do wszystkich nie sposób dotrzeć i go strzepać, największy "świerczek" ma ok. 10 m, a drabina zaledwie 3 m. Mam nadzieję, że nie czeka mnie dużo szkód.
Mój ogród-czarujący...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”