Pustynni strażnicy - Spy
Re: Pustynni strażnicy - Spy
Zawsze mi się podobało "czarne" Aeonium. Mam tylko zielone. (Skubnięte w tym roku w jednym z ogrodów, ale się ładnie rozrosło biorąc pod uwagę, że przyniosłam do domu tylko dwa brązowe badylki z milimetrowymi zaczątkami zieleni.) Na to ciemne ciągle spoglądam chciwymi
oczkami, ale mam w planach przez zimę powiększyć raczej grono kłujaków. Na sukulenty przyjdzie czas wiosną (może znowu gdzieś skubnę
)
- Spy
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 lip 2009, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A cóż tu focić panie Henryku, jak tego niedużo, a i czasu na to brakuje.
Roślinki i podłoże tylko spryskiwałem. Aeonium, Portulacarię, aloesy, kalansze, siewki tegorocznych wysiewów, tego mutanta E. multiplex gdyż czytałem, że formy grzebieniaste mają zmniejszoną zdolność do sukulentyzmu, do tego jest to malutka roślinka, a nie podlewałem gdzieś od końca sierpnia, podobnie jak inne kaktusy. Następne pryskanie w lutym i tyle na zimę.
Reszta się suszy na "gzymsiku" jak rok temu. Za chłodno nie mają, bo na parapecie 25, a tam ok.19°C.
Trochę chłodku daje ściana zewnętrzna. Mam nadzieję, że nadejdzie w tym roku troszkę zimy, to będą miały chłodniej(z prognoz widzę, że w następnym tygodniu zaczynają się minusy
). Do piwnicy nie daję, bo za ciepło tam niestety.
Miałem dać tymczasowo na balkon, ale były spadki temperatur nocą i bałem się o swoje pupile, a jak widać są jeszcze drobniutkie. Na parapecie zostały Echinopsisy, te nie potrzebują zimna.
Oto fotki z 7lis.:

Images uploaded with ImageShack.us
Fiolimeno, mi również od zawsze podobało się te Aeonium, tylko miejsca na nie szkoda było. Na wiosnę spokojnie mógłbym odciąć malutki odrost i spróbować ukorzenić.
Roślinki i podłoże tylko spryskiwałem. Aeonium, Portulacarię, aloesy, kalansze, siewki tegorocznych wysiewów, tego mutanta E. multiplex gdyż czytałem, że formy grzebieniaste mają zmniejszoną zdolność do sukulentyzmu, do tego jest to malutka roślinka, a nie podlewałem gdzieś od końca sierpnia, podobnie jak inne kaktusy. Następne pryskanie w lutym i tyle na zimę.
Reszta się suszy na "gzymsiku" jak rok temu. Za chłodno nie mają, bo na parapecie 25, a tam ok.19°C.
Trochę chłodku daje ściana zewnętrzna. Mam nadzieję, że nadejdzie w tym roku troszkę zimy, to będą miały chłodniej(z prognoz widzę, że w następnym tygodniu zaczynają się minusy
Miałem dać tymczasowo na balkon, ale były spadki temperatur nocą i bałem się o swoje pupile, a jak widać są jeszcze drobniutkie. Na parapecie zostały Echinopsisy, te nie potrzebują zimna.
Oto fotki z 7lis.:

Images uploaded with ImageShack.us
Fiolimeno, mi również od zawsze podobało się te Aeonium, tylko miejsca na nie szkoda było. Na wiosnę spokojnie mógłbym odciąć malutki odrost i spróbować ukorzenić.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Noo Krzysztofie, full pofesional
Tak zimowane rośliny powinny dobrze przeczekać zimę i na wiosnę doskonale kwitnąć.
Teraz wszędzie jest za ciepło bo jakaś anomalia i zimno nie nadchodzi. Jednak jak już przyciśnie to będzie chłodno wszędzie, oby nie za chłodno.
U nas tutaj na Ścianie Wschodniej zimy mnoźne. Poprzedniej, nomen omen rekordowej wymarzło mi dużo kaktusów. Tych największych bo stały na najniższej półce. Nauczony doświadczeniem w tym roku zabezpieczyłem je lepiej - jak to zda egzamin będzie widać.
Tak zimowane rośliny powinny dobrze przeczekać zimę i na wiosnę doskonale kwitnąć.
Teraz wszędzie jest za ciepło bo jakaś anomalia i zimno nie nadchodzi. Jednak jak już przyciśnie to będzie chłodno wszędzie, oby nie za chłodno.
U nas tutaj na Ścianie Wschodniej zimy mnoźne. Poprzedniej, nomen omen rekordowej wymarzło mi dużo kaktusów. Tych największych bo stały na najniższej półce. Nauczony doświadczeniem w tym roku zabezpieczyłem je lepiej - jak to zda egzamin będzie widać.
- Spy

Dzięki, zobaczymy jak z tą zimą będzie, ale choć krótka podobno ma znowu popalić.
Bardzo szkoda Pańskich kaktusów, tym bardziej że były to okazalsze sztuki. Oby tej zimy strat już nie było a kłujaczki chrapały w spokoju
Bardzo szkoda Pańskich kaktusów, tym bardziej że były to okazalsze sztuki. Oby tej zimy strat już nie było a kłujaczki chrapały w spokoju
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- Spy

Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
Brrrr... Zimna ta kołderka

- Farel

- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Znacznie cieplejsza niż powietrze, zwłaszcza, że jutro zapowiadają kilkanaście stopni na minusie.
Moje opuncje były strasznie pomarszczone, zupełnie się położyły na ziemi. Teraz to już ich nie widać, bo są pod śniegiem.
Moje opuncje były strasznie pomarszczone, zupełnie się położyły na ziemi. Teraz to już ich nie widać, bo są pod śniegiem.
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Biedulki jakie zasypane
.
Miłych snów życzę
Miłych snów życzę
- Spy

Dokładnie, kołderka śnieżna chroni przed zimnym wiatrem. Niech się jej kwiatki przyśnią 
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- darekcn42
- 1000p

- Od: 9 lut 2009, o 18:43
Fajną masz roślinkę, tą Echinopsis multiplex f. cristata. Gdzie takie cudeńko dorwałeś?
Pozdrawiam, Darek.
- Spy

- moritius

- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Dla czegoś takiego warto hodować kaktusy ( choć tak naprawdę dla prawie wszystkiego można - oprócz wełnowców i innego badziewia
). Dobrze widzę, że wypuściła normalny odrost?
Pozdrawiam, Aleksander
- darekcn42
- 1000p

- Od: 9 lut 2009, o 18:43
Świetna sprawa ta Echinopsis. Sam chciałbym mieć coś takiego w kolekcji... Może kiedyś zdobędę
.
Pozdrawiam, Darek.
- Spy

moritius- no, miłe to było zaskoczenie. Zobaczymy jak będzie wyglądać pod koniec przyszłego sezonu, bo właśnie zaczyna nabierać kształtów. Tak, Echinopsis dzieli się dychotomicznie i ten odrost po lewej jest normalny.
darekcn42- na pewno uda Ci się upolować. Tak na szybko poszukałem Echinopsis f. cristata i patrzcie ile grzebyków znalazłem. To dopiero burza kształtów _link_
darekcn42- na pewno uda Ci się upolować. Tak na szybko poszukałem Echinopsis f. cristata i patrzcie ile grzebyków znalazłem. To dopiero burza kształtów _link_
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
W tym linku.. naprawdę jest na czym oko zawiesić , niesamowite, że te zwykłe przeciętne rośliny mogą nabrać takich ciekawych kształtów 
wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam