Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))
Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))
A ja zastanawiam się jak tu podnieś temp. swoim podopiecznym
Fajnie masz - ciepłolubne mają świetne warunki, a wilgotność to nie powinien być problem. Jest wiele sposobów na jej zwiększenie. Świetna kolekcja 
-
GrazynaW
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No proszę ,jakie wszystko uporządkowane i posegregowane.Ja też latam z termometrem i u mnie na wschodnim oknie ( przy szybie) było 9*C!!Czyli,masdevallia moze tam stać.Ale prawda jest taka,że jak się nie sprawdzi to nam się wydaje,że w każdym miejscu jest ona jednakowa.Mieszkam w blokowisku i na podstawie pomiarów też mam miejsce dla chłodolubów.Ale tych tropików to Ci Justynko prawie że zazdroszczę. 
-
Krystyna.F
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szkoda że nie jestem ciepłolubnym Storczysiem (choć i bez tego ciepłolubem jestem). Och, jakby mi było u Ciebie dobrze mieszkać!!

- justus27
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marves- hihi, Niektórzy nawet w kompach mają wydzielony folder ze storczykami. Ja wolę zeszyt
Nesuniaaa- wiadomo, jaka teraz "choroba" na forum panuje. Jedynie odmiana do odgadnięcia pozostaje
Laura- myślę, że niższa temperatura by wystarczyła. Niestety u mnie nie da się zakręcić kaloryfera.A przy takich upałach na pewno będą opadać pączki...
Grażynko- tego, chłodnego parapetu zazdroszczę. Miałabym miejsce dla masdevallii.
Leszku- niestety tylko na dwa rzędy półeczka może być. Bo jst w oknie, chyba, że piętrową "zmajstruję"
Krystyna- zapraszam do mnie zatem na herbatkę i grzanie sie prz kaloryferze
Dziś, tylko jedna fotka. Zobaczcie, jaki mam gąszcz na stoliku. Nic się już tam nie upchnie, a stoi tam 17 storczyków:

Nesuniaaa- wiadomo, jaka teraz "choroba" na forum panuje. Jedynie odmiana do odgadnięcia pozostaje
Laura- myślę, że niższa temperatura by wystarczyła. Niestety u mnie nie da się zakręcić kaloryfera.A przy takich upałach na pewno będą opadać pączki...
Grażynko- tego, chłodnego parapetu zazdroszczę. Miałabym miejsce dla masdevallii.
Leszku- niestety tylko na dwa rzędy półeczka może być. Bo jst w oknie, chyba, że piętrową "zmajstruję"
Krystyna- zapraszam do mnie zatem na herbatkę i grzanie sie prz kaloryferze
Dziś, tylko jedna fotka. Zobaczcie, jaki mam gąszcz na stoliku. Nic się już tam nie upchnie, a stoi tam 17 storczyków:

Justyś na pewno coś byś jeszcze zmieściła jakbyś większą tacę położyła 
Zapraszam...
i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
- marwes

- Od: 28 lip 2010, o 09:50
Justynko -
ta forumowa choroba zatacza coraz szersze kręgi, powoli wirus i mnie dopadł zaczynam od przeglądania stron z masdewalliami.....
,jest to kolejne moje chciejstwo......
(Przyznaje się , u mnie też jest taki folder.
)
ta forumowa choroba zatacza coraz szersze kręgi, powoli wirus i mnie dopadł zaczynam od przeglądania stron z masdewalliami.....
(Przyznaje się , u mnie też jest taki folder.
- arlet3

- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Justynko no gąszcz faktycznie jest
ale jaki piękny będzie jak zakwitnie w całości

- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzień dobry Justynko. Storczysie uwijają się u ciebie jeden przez drugiego. Jak ja lubię taką krzątaninę. Oglądając ten twój gąszcz na stoliku, pomyślałam, że może dobrze byłoby umieścić trochę egzemplarzy w wiszących koszach. Widziałaś to rozwiazanie u mnie? Bardzo dobrze się sprawdza. 
Justynko, celuję, że wybrałaś którąś z warunków umiarkowanych
Dobrze celuje?
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
- justus27

Goska- pewnie by się jeden zmieścił, ale...potrącałabym go, bo za blisko krawędzi stolika by stał
Marves- polecam masdevallie, to wdzięczne storczyki ;) Ciekawe, co w tym folderze Zpisujesz?
Arlet- na stoliczku są storczyki odpoczywające + młode sadzonki, które już mogą rosnąć poza pojemnikami
Zatem zawsze tam jest zielono...
Wanda- witaj milutko ;) Cieszę się, że podobają się moje storczyki. Koszyki wiszące to fajny pomysł, ale dla mnie są za małe. Mam 3 półeczki wiszące i to..mało.
Leszku-jak Będziesz codziennie łapać tego jednego z rogu, to tam stawię jeszcze jedna doniczkę
Nesuniaaa- tym razem będzie to całkowity chłodolub i kolorek śliczny ;) Brałam ją, ze względu na to, że na wiosnę może być nie do kupienia
Dziś foteczka "Bielika" w pełni rozkwitu. Ma "aż" 4 kwiatuszki <nie jest to główny pędzik, tylko odbicie z oczka bocznego>. Zauważcie, że dwa ostatnie kwiatuszki są o wiele mniejsze, od tych, co rozwinęły się na jesienii:

Marves- polecam masdevallie, to wdzięczne storczyki ;) Ciekawe, co w tym folderze Zpisujesz?
Arlet- na stoliczku są storczyki odpoczywające + młode sadzonki, które już mogą rosnąć poza pojemnikami
Wanda- witaj milutko ;) Cieszę się, że podobają się moje storczyki. Koszyki wiszące to fajny pomysł, ale dla mnie są za małe. Mam 3 półeczki wiszące i to..mało.
Leszku-jak Będziesz codziennie łapać tego jednego z rogu, to tam stawię jeszcze jedna doniczkę
Nesuniaaa- tym razem będzie to całkowity chłodolub i kolorek śliczny ;) Brałam ją, ze względu na to, że na wiosnę może być nie do kupienia
Dziś foteczka "Bielika" w pełni rozkwitu. Ma "aż" 4 kwiatuszki <nie jest to główny pędzik, tylko odbicie z oczka bocznego>. Zauważcie, że dwa ostatnie kwiatuszki są o wiele mniejsze, od tych, co rozwinęły się na jesienii:

Aż musiałam spojrzeć na stronkę OG
Kolorek śliczny to one mają wszystkie, ale jeden wśród chłodolubów się wyróżnia..
Mnie strasznie korci ta mieszanka z veitchianą, ale wbrew tego co sądziłam, lepiej się u mnie czują chłodoluby 
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
- Wioleta

- Od: 20 lis 2007, o 18:17
Justynko, ale u Ciebie ścisk na półeczce
Białasek śliczny- mój też na wypuszczonych z odbicia pędach ma mniej kwiatków niż normalnie, ale za to długo się utrzymują :P
Białasek śliczny- mój też na wypuszczonych z odbicia pędach ma mniej kwiatków niż normalnie, ale za to długo się utrzymują :P
- marwes

- Od: 28 lip 2010, o 09:50
- justus27

Nesuniaaa- Martuś...może w przyszłym tygodniu "sama" zagadka się rozwiąże, jeśli paczusia przyjedzie
Wiesz, ja myślę nw przyszły sezon zimowy na stałe zostawić masdevallie w firemce. Zatem biorę pod uwagę chłodoluby przede wszystkim
Wioleta- to stoliczek ;) Na półeczce mam tylko dwa rzędy storczyków, na stoliczku - trzy
Dziś też będzie parę foteczek białaska....ale o tym za chwilę...
Marves- Twoje białe dendrobium piękne. Wiesz, mam teraz 4 storczyki, kwitnące aż jednym kwiatuszkiem... Zima sroga, zatem storczyki nie chcą się wysilać, czekają na...wiosnę
Dziś o poranku było cudne słoneczko. Zrobiłam około 50 fotek storczyków. Będę je wstawiać etapami, może na cały tydzień ich wystarczy
AniuL- dla Ciebie fotki moich, przywiezionych z firemki trzech chłodolubów. Najpierw przedstawiam Wam, moje dwie masdevallie: m. Veitchiana<większa> i m.Davisii:

Mad.davisii i odkryty niedawno przeze mnie, nowy-maleńki listeczek:

Masd.Veitchiana, solo:

Wioleta- to stoliczek ;) Na półeczce mam tylko dwa rzędy storczyków, na stoliczku - trzy
Marves- Twoje białe dendrobium piękne. Wiesz, mam teraz 4 storczyki, kwitnące aż jednym kwiatuszkiem... Zima sroga, zatem storczyki nie chcą się wysilać, czekają na...wiosnę
Dziś o poranku było cudne słoneczko. Zrobiłam około 50 fotek storczyków. Będę je wstawiać etapami, może na cały tydzień ich wystarczy
AniuL- dla Ciebie fotki moich, przywiezionych z firemki trzech chłodolubów. Najpierw przedstawiam Wam, moje dwie masdevallie: m. Veitchiana<większa> i m.Davisii:

Mad.davisii i odkryty niedawno przeze mnie, nowy-maleńki listeczek:

Masd.Veitchiana, solo: