Storczyki Katarzynki
-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Katarzynki
Jagódko może i bym chciała ale nie teraz, muszę je odchować .Bo jak bym Ci mogła w oczy spojrzeć
jakby coś było z nią nie tak .Na razie są słabe dopiero nabierają sił.

- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Nie pamiętam, po ile były MM na wystawie, ja kupiłam kwitnącego z OG chyba za 32 zł. Teraz puszcza pędzik. A miniaturki na wystawach są drogie, bo pamiętam jakies 2 lata temu takie jak ta twoja były po 75 zł. W kauflandzie takie, ino mniejsze troche, były po 19,99 zł. Na pewno bym za miniaturkę nie dala 60 zł. Jest słodka, ale na pewno bardziej zwyczajna niż botaniczne, więc jak byłam na wystawie, to poszalałam z botanicznymi, bo w ciągu roku nie mam ich gdzie kupić, chyba, że na internecie, a nie po to jechałam 100 km, żeby kupowac miniaturki albo sklepowe hybrydy, więc kupiłam 5 botanicznych. Phal. botaniczne od jakis 2 lat bardzo mnie fascynują i teraz staram się glównie je zbierać, choć oryginalne hybrydy także chętnie kupuję, bo lubię mieć ciekawe storczyki, np. woskowe. Tych normalnych mam sporo, więc teraz chce czegoś ciekawszego, np. botanicznych lub hybryd pierwszo-, drugorzedowych lub innych ciekawych i oryginalnych. Bardzo bym chciała mieć jeszcze np. Phal. tetraspis C1, ale nie tylko...
-
- 1000p
Dusieńko przepraszam Cie moja droga ile lat już siedzisz w storczykach? jak będę tyle lat co ty się nimi interesowała to też już tylko o botanikach będą z Tobą rozmawiała. Za miniaturkę dałam tyle bo są dwie ,za jedną nigdy w życiu tyle bym nie dała.Wcześniej gdzieś w kwiaciarni widziałam miniaturkę za 45 zł. więc dwie za 60zł. jeszcze przezwoicie .Kurcze szkoda że u mnie niema tego kauflanda tam czytam że fajne storczyki mają . No ja na razie postanowiłam sobie że nie będę już kupować ,no chyba żeby jakieś cudo, no właśnie woskowce np. albo mojego wymarzonego łaciatka to nawet nie będę się zastanawiać i myśleć gdzie i czy w ogóle się zmieści 

- Storczykowa
Storczyki zbieram juz 6 lat
. A w kauflandzie sporo razy były miniaturki, takie jak twoja, a także białe, rózowe i żyłkowane. Całkiem ładne, ale zdecydowanie wolę duże rośliny. Teraz bardzo lubię woskowe, bo przypominają botaniczne. A jeśli Phal. ma kwiaty w ksztalcie gwiazdki (taki kształt jak np. Lea Marie Salazar, Liodoro czy Penang girl) to już w ogóle mi się podoba, to teraz mój ulubiony typ Phal.: gwiaździste, ostro zakończone płatki, woskowe. Ale ogólnie to w kauflandzie rzadko są ciekawsze odmiany, zwykle mają bardzo mało storczyków i droższe niż w LM czy obi, czasami bardzo zabiedzone, przelane. Ale czasami sa ciekawe, kiedyś były Cymbidia, po przecenie kosztowaly 8 zł.

-
- 1000p
No i w tedy właśnie warto kupić taką roślinkę za śmieszne pieniądze i odratować i cieszyć się jak rośnie
Mówisz że w L.M. tańsze i bardziej zadbane no też bym polemizowała
jeszcze a propos miniaturek ostatnio jak zastanawiałam się nad kupnem Rodzynki to przeleciałam wszystkie jakie tylko mieli te wystawione i te odstawione bo już przekwitające .Znalazłam tam miniaturkę z różowo bordowymi(wiesz że to mój ulubiony kolor) jeszcze kilkoma kwiatkami bo już reszta poopadała. Oczy mi się szeroko otworzyły,uśmiech wymalował na twarzy , bo już ja widziałam u mnie na parapecie ale jak zobaczyłam na ile ją przecenili to niestety za ta sumę mogłam kupić następnego sabotka albo cattleykę bo też były czyli 38 zł. a np. Twoje ulubione Vandy były po 70 zł. może trochę zaniedbane ale kwitnące. Więc co do cen i kondycji storczyków można by godzinami.

-
- 1000p
- Od: 17 maja 2010, o 09:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu pozwól,że przyjadę do Ciebie na kawę
i gdy Ty pójdziesz do kuchni, to wtedy ja obrobię Cię ze wszystkich storczyków jakie tylko wejdą mi w łapkę - a pierwszy będzie sabotek! Cudo! A gdy wrócisz z kuchni mnie już nie będzie :P:P
Oczywiście to żarty
.... a jedyną prawdą jest fakt, że taki sabotek jest warty grzechu 

Oczywiście to żarty

- myrtille1986
- 1000p
- Od: 23 mar 2010, o 08:49
Monika chyba wszyscy tu mają zadatki na "kradziejów" he he.

Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
- Storczykowa
To dziwne, że miniaturki po tyle były... Dla mnie to tylko namiastki storczyków, więc dziwię się, że wszyscy tak się nimi zachwycają, ale to są nienaturalne roślinki, zminiaturyzowane i chyba dość krótkotrwałe, bo moje pierwsze wytrzymaly tylko 2 lata, a potem z niewiadomych przyczyn padły. Miniaturki są słodkie, ale dośc niepewne i nigdy nie będą tak piękne jak pełnowymiarowe Phal.katarzynka575 pisze:No i w tedy właśnie warto kupić taką roślinkę za śmieszne pieniądze i odratować i cieszyć się jak rośnieMówisz że w L.M. tańsze i bardziej zadbane no też bym polemizowała
jeszcze a propos miniaturek ostatnio jak zastanawiałam się nad kupnem Rodzynki to przeleciałam wszystkie jakie tylko mieli te wystawione i te odstawione bo już przekwitające .Znalazłam tam miniaturkę z różowo bordowymi(wiesz że to mój ulubiony kolor) jeszcze kilkoma kwiatkami bo już reszta poopadała. Oczy mi się szeroko otworzyły,uśmiech wymalował na twarzy , bo już ja widziałam u mnie na parapecie ale jak zobaczyłam na ile ją przecenili to niestety za ta sumę mogłam kupić następnego sabotka albo cattleykę bo też były czyli 38 zł. a np. Twoje ulubione Vandy były po 70 zł. może trochę zaniedbane ale kwitnące. Więc co do cen i kondycji storczyków można by godzinami.
Co do Vand, po 70 zł to bardzo tanio, a jak kwitnące, to już w ogóle... Chcialabym spotykać Vandy w takich cenach.
Ale wcale nie pisałam, ze w LM wszystkie storczyki są w dobrym stanie, ale ze świezej dostawy to na pewno. Rzadko kupuję przecenione, przy braku miejsca muszę kupować w bardziej przemyślany sposób, bo gdybym miała miejsce, to bym mogła brać przecenione, bo czasem warto. W swiezych dostawach sa bardzo ladne rośliny i tanie, bo potem to wiadomo, że zmarnowane, a ja wolę dołozyć i kupic zdrową roślinę niż potem się użerać z wełnowcami czy zgnilizną.
-
- 1000p
Leszku witaj w moich progach ,miło nam że zajrzałeś do nas
Gracjan jak i Artur, po prostu zakochałam się w sabotkach zobaczymy jak im u mnie będzie ,może jeszcze zdecyduję się na innych kolegów lub koleżanki
Monisiu wiesz jak byś zaczęła wynoszenie np. od tego którego dostałam od mężusia to już chyba za dużo by się nie zmieściło w Twoich łapkach
a po za tym kuchnię mam połączoną z pokojem więc nie wiem jakby Ci się udało wynieść cokolwiek nawet Lodzię choć jest malutka
.Na kawusię zawsze zapraszam ,przyjeżdżaj .
Jagódka co tam znów chciałabyś mi zwinąć ?
Dusiu co do tych miniaturek to może dlatego takie ceny osiągają ponieważ są chętnie kupowane .Ja sama najchętniej to już bym tylko miniaturki kupowała, bo zobacz ile można ich ustawić na parapecie .To nie to o czym wczoraj rozmawiałyśmy czyli dużych storczykach z dużymi liśćmi. Wiem ze jak brak miejsca to zakup nowego storczyka musi być dobrze przemyślany

Monisiu wiesz jak byś zaczęła wynoszenie np. od tego którego dostałam od mężusia to już chyba za dużo by się nie zmieściło w Twoich łapkach

Jagódka co tam znów chciałabyś mi zwinąć ?

Dusiu co do tych miniaturek to może dlatego takie ceny osiągają ponieważ są chętnie kupowane .Ja sama najchętniej to już bym tylko miniaturki kupowała, bo zobacz ile można ich ustawić na parapecie .To nie to o czym wczoraj rozmawiałyśmy czyli dużych storczykach z dużymi liśćmi. Wiem ze jak brak miejsca to zakup nowego storczyka musi być dobrze przemyślany

- Storczykowa
Miniaturki mają ta zaletę, że się ich dużo mieści, ale nie ma takiej róznorodności wśród nich, mam 3 miniaturki teraz, takie najczęściej spotykane. Nie wiem, jak dlugo wytrzymają, bo miniaturki raczej sa bardziej krótkotrwałe. Zresztą to też zalezy od upodobań, bo niektórzy lubią maleńkie storczyki, a ja lubię jak największe. Nie mam miejsca, wiem, ale jak widzę Phal. z wielkimi, szerokimi liścmi to jestem bardzo zachwycona. Uwielbiam takie liście i moje storczyki w większości są dość spore. Najmniejsze są moje equestrisy ilocos alba i miniaturki (i sadzonki oczywiście, ale one kiedys mają być większe). Te equestrisy to są tylko troszkę większe od sadzonek, ale już zdolne do kwitnienia. Za to z botanicznych Phal. amboinensis i tetraspis są bardzo duże, amboinensis wręcz gigantyczny, tetraspis może wielkości normalnej hybrydy, to i tak dużo jak na botaniczne. Liodoro też jest wielkie, za co go uwielbiam. Gdybym miała miejsce, chciałabym miec Phal. gigantea, bo on jest ogromny i zachwycający. Takie wielkie, szerokie liście mogłabym głaskać cały dzień...
- myrtille1986
- 1000p
- Od: 23 mar 2010, o 08:49
-
- 1000p
Właśnie sobie obejrzałam phal.gigantea no tak liście naprawdę maja ogromne w stosunku do kwiatostanu .Mi bardzo podoba się bellina ale jak zobaczyłam ją na żywo to właśnie te liście mnie zdziwiły bo też są duże a kwiatuszki malutkie. A co sądzisz o M.M. ma małe kwiatuszki i liście no takie w sam raz ani duże ani małe , a nie jest miniaturką chyba się nie mylę ?
- Storczykowa
MM mi się podoba, jest oryginalny i ciekawy, mimo, że mały. Belliny nie są aż tak bardzo duże, te na wystawie w większości były małe, ja kupiłam największą, ale też nie jest jakaś olbrzymia. Mam nadzieję, że jeszcze puści jakies wielkie liście. A Phal. gigantea podobno może mieć listka na metr. Są bardzo szerokie. Mam jednego Phal. podobnego do gigantei. nie jest może tak wielki jak ona, ale ma szerokie liście i kwiaty dość podobne.
-
- 1000p
Moja droga wszystko przed Tobą jesteś młoda masz czas .Od czegoś trzeba zacząć MARZENIA już je masz więc dąż do nich .Może jak nie w domu to kiedyś może zatrudnisz się gdzieś np.w palmiarni i tam będziesz się zajmowała takimi gigantycznymi storczykami i nie tylko 

- Storczykowa
Ja wolę mieć własną. Jestem kolekcjonerką i zależy mi na ciekawych okazach, to się dotyczy nie tylko storczyków. Im rzadszy Phalaenopsis (bo innych rodzajów nie trzymam, bo mi się tak nie podobają i do tego u mnie nie rosną), tym bardziej mi sie podoba (oczywiście tez musi byc ładny, bo np. Phal. appendiculata czy minus mi się ani trochę nie podobają).