Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.3

Post »

Grzesiu, tak, tak, u mnie mały mrozik i całkiem sporo śniegu, a ja jeszcze nie wszystkie roślinki okopczykowałam...Trudno, muszą sobie radzić :P
W ogrodzie do zrobienia jest zawsze COŚ, no chyba że spadnie śnieg - wtedy to już tylko można go odgarniać, albo strzepywać z iglaków :D
Winnika wszystkim polecam - jest fajny, ale wolno rośnie...

Krysiu, no, popatrz, a tu zima na całego :!: Śniegu spadło kilka centymetrów i już teraz jest ze trzy stopnie na minusie. Ale taka pogoda jest chyba lepsza od tej wrocławskiej pluchy ;:108

Alu, ja nie przepadam za zimą, chociaż ciągle sobie tłumaczę, że ona MUSI być, chociażby dla dobra kwiatków. Taki mamy klimat i basta! Ale jak już jest, to lepsza taka biała z mrozikiem, niż szara i wilgotna :evil:
A słońce, kwiaty, zieleń - możemy je oglądać na razie tylko na fotkach ;:108

_oleander_, dzień, dwa, to by mi się biały ogród podobał, ale dłużej :?:

Geniu, miłej pracy w ogrodzie! Ja robię tylko kopczyki i roślinki muszą radzić sobie same :P (z wyjątkiem pampasówki)

Jadziu, witam w moim ogrodzie i cieszę się, że spędziłaś tu kilka miłych chwil :D

Marto, bodziszki jako kwiaty obwódkowe świetnie się sprawdzają - kwitną długo i bujnie, a listki są atrakcyjne od wczesnej wiosny aż do zimy; one są takie pół zimozielone i do tego fajnie pachną :P
A bujny ogród? Ja w swoim działam od 7 lat, ale nie ukrywam, że wiele drzew i krzewów już zastałam...Ale są pewne sposoby aby ogród sprawiał wrażenie bardziej dojrzałego niż jest -m.in. sadzenie szybko rosnących roślinek :lol: Na drzewa, niestety, trzeba poczekać, ale już niektóe krzewy rozrastają się błyskawicznie..

A my idziemy dalej ścieżką i mijamy grupę piwonii:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ta ostatnia piwonia jest przepiękna :shock:

Jak kiedyś będziesz dzielić, to pamiętaj o mnie :wit
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tylko nas na cmentarz nie wyprowadź.( Dala wie co mam na myśli prawda).
Ale choć jedno białe zdjęcie pokażesz :?:
grabek
200p
200p
Od: 26 lut 2010, o 17:37

Post »

Dalu, ciągle mnie zaskakujesz, masz tyle ślicznych roślin ;:138 Jarzębina i owocki super, a piwoniowa aleja urzekająca :)
Moje królestwo
Zapraszam serdecznie do mnie:-) Jola
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Daluś jak ja lubię spacerować po Twoich alejkach,zwłaszcza teraz jak za oknem biało :D :D bajecznie i słodko się robi na duszy ;:196
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

A właśnie, że nie mijamy :lol:
Zatrzymujemy się i podziwiamy... podziwiamy bez końca :shock:
Dalu... ja wierzę, że Twój ogród jest piękny nawet w śniegu!
Olu... do cmentarza to jeszcze kawałeczek był :wink:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Daluś piwonie przepiękne, muszę koniecznie dosadzić sobie inne odmiany, bo mam tylko lekarskie. A takie delikatne różowiutkie też wspaniale wyglądają :D szczególnie gdy rosną tak w grupie :D
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Witaj Dalu :wit

Piękne letnie fotki u Ciebie :) Aż miło się oderwać od bieli za oknem :) Piwonie podziwiałam już wcześniej, ale za każdym razem robią na mnie wrażenie ;:138 ;:138 ;:138 Uwielbiam je :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-d-a

Post »

Agnieszko, u mnie to jest alejka wzdłuż której rosną tylko trzy kępy piwonii, ale takie kilkunastoletnie, bardzo rozrośnięte :P I piwonie mają tę zaletę, że ich liście są atrakcyjne również po kwitnieniu i tworzą ładne tło dla bylinek, którymi je podsadziłam...

Gosiu, ja to już jak przewodnik wycieczki do japońskich turystów ;:224 Na szczęście zielonozakręceni potrafią przystanąć i zadumać się przed każdą roślinką :D
A cmentarze naprawdę mają wiele nostalgicznego uroku...Zwłaszcza teraz, przykryte warstwą białego puchu...Podobnie zresztą jak ogród...Chociaż, jeśli mam być szczera to od śniegu wolę moją Białą Rabatę...i zamiast podziwiać badylki ze śnieżnymi czapeczkami, marzę o o podziwianiu na biało kwitnących lilii, jaśminowca, piwonii i innych :D

Bożenko, spaceruj, kochana, spaceruj! Zapraszam serdecznie do mojego ogrodu jak tylko będziesz miała wolną chwilkę :lol: A może przysiądziesz i napijesz się kawki?

Jolu, zaczęłam robić remanenty ogrodowe, żeby oderwać się od tego wszechobecnego białego za oknem...mam nadzieję, że jeszcze znajdziesz coś dla siebie :wink:

Olu, nie pokażę! Na razie jestem w fazie buntu przeciwko zimie! A poza tym wszystkie zimowe ogrody wydają mi się jednakowe
:evil: Na razie na cmentarz Was nie zaprowadzę, ale jak mi się skończą zakątki ogrodowe, to kto wie :;230

Dawidku, chyba w końcu będę musiała podzielić te piwonie, bo już są bardzo stare i zaczynają słabiej kwitnąć...

Ago, a więc zapraszam Cie do zwiedzania dalszych fragmentów ogrodu :)

Dzisiaj za oknem biało, mroźno i słonecznie; właśnie wróciłam ze spacerku i było całkiem ładnie i przyjemnie. Ale ogród wygląda tak sobie, w sumie nic ciekawego - biało, biało, biało...Chodzę i strzepuję śnieg z iglaków i zimozielonych, bo boję się, że mi się połamią...
Dla kontrastu dzisiaj pokażę Wam schodki prowadzące do ogrodu i ich otoczenie; po lewej stronie duży krzak róży (parkowej?)NN, po lewej terakotowe donice z kwiatkami sezonowymi oraz winorośl podsadzona dzwonkami i różą Augusta Luiza.
Na początek krzak róży i terakotowy ogródek:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

dala pisze:..Winnika wszystkim polecam - jest fajny, ale wolno rośnie...
w pełni popieram a mury porośnięte winnikiem można podziwiać na zamku Książ :shock:
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Dalu, twój ogród jest jednym z najpiękniejszych na forum. Dziękuję za uroczy spacer. Przeniosłam się nie tylko do czasu letniego, ale i do raju :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Dzień dobry Dalu. Dołączam do pochwał twoich różowych piwonii. Ja nie mam ani jednej, chcociaż kiedyś, gdy mieszkałąm w starym domu miałam piękne białe piwonie z lekkim muśnięciem różu. Były wspaniałe, ale już zaginęły. Jaką ziemie lubią piwonie? Czy na mojej piaszczystej dałyby radę? Oczywiście dodałabym do podłoża dobrej ziemi ogrodowej?
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Dalu ;:196 cudne kolorowe kwity , szczególnie piękne róże , to jest to co akurat teraz jest nam potrzebne .
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Dalu, odkrywam na nowo Twój wspaniały ogród i nie wiedziałam że masz tak przepiekne kepy piwonii. Ta różowa z żółtawym odcieniem
jest przepiękna. Dziekuje za wspaniały spacer ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Dalu , przełam się i porób zimowe zdjęcia.
Taki piękny kolorowy Twój ogród znam a takiego białego to pewnie nie będę miała okazji zobaczyć w realu.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”