wycinać uschnięte kwiaty przed zimą ?
- bettysolo
- 500p
- Od: 12 paź 2010, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
wycinać uschnięte kwiaty przed zimą ?
Czy powinno sie powycinać suche badylki kwitków przed zimą czy lepiej zostawić ?
chodzi mi głównie o rudbekie ale też o mięte ,lawendę,kapustki ozdobne
chodzi mi głównie o rudbekie ale też o mięte ,lawendę,kapustki ozdobne
Pozdrawiam Beata 

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: wycinać uschnięte kwiaty przed zimą ?
Ładniej wygląda wycięte i mniej roboty wiosną. ale równie dobrze można zostawić, wiosną niewiele z tego zostanie...
Ja rok temu na zimę wycinałam miętę przy samej ziemi i pięknie odrosła, oczywiście
Tak samo kocimiętka i inne... W tym roku zostawiłam tak jak rosło od września (ostatnie zbiory mięty do suszenia) i zobaczę jak będzie 
Ja rok temu na zimę wycinałam miętę przy samej ziemi i pięknie odrosła, oczywiście

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lawendzie warto przyciąć kwiatki i co suche, a reszty nie.
Waleria
- bettysolo
- 500p
w takim razie jak będzie jeszcze ładna pogoda to powycinam
jakoś tak schludniej będzie
Dzięki za pomoc
jakoś tak schludniej będzie

Dzięki za pomoc

Pozdrawiam Beata 

Co prawda ładnie wyglądają oszronione i ośnieżone, ale takich dni z reguły niewiele, bo wystarczy niewielka odwilż i najczęściej są brzydkie, czarniawe i gnijące 
Ja większość wycinam, zostawiam trawy i niektóre o sztywnych łodygach np.sadziec purpurowy, rudbekie, rozchodnik okazały.Niektóre też są dla mnie 'drogowskazem', gdy np. otrzepuję śnieg z iglaków, wiem wtedy gdzie można nadepnąć bezkarnie

Ja większość wycinam, zostawiam trawy i niektóre o sztywnych łodygach np.sadziec purpurowy, rudbekie, rozchodnik okazały.Niektóre też są dla mnie 'drogowskazem', gdy np. otrzepuję śnieg z iglaków, wiem wtedy gdzie można nadepnąć bezkarnie

- bettysolo
- 500p
ja dzisiaj wycięłam rudbekie bo były właściwie same suche badylki
nie wiem co zrobić z kapustkami ozdobnymi bo dalej są piękne
nie wiem co zrobić z kapustkami ozdobnymi bo dalej są piękne

Pozdrawiam Beata 

- bystrzanka
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
A ja zostawiam prawie wszystko (tnę tylko to, czemu cięcie ewidentnie pomaga, np. lawendę). Wiele z tych suchych badylków zimą może być pokarmem dla ptaków - wyjadają nasiona krzewów i drzew ale także bylin i roślin jednorocznych, a nawet larwy owadów zimujące w takich zasuszonych, mało już atrakcyjnych badylkach. W lecie w ogrodzie rządzą rośliny, zimą - ptaki.
- bettysolo
- 500p
ojej to szkoda bo ja dzisiaj wycięłam prawie wszystko 

Pozdrawiam Beata 

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Wiadomo, ze dużo estetyczniej wygląda ogródek wysprzątany jesienią, powycinane badylki i dużo mniej w takie sytuacji pracy wiosną...ale...takie suche badylki to taka naturalna zapora, która zatrzymuje np liście, lub śnieg i chroni korzenie przed przemarzaniem. Tak więc ,, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ,,
zależy co dla kogo ważniejsze, jedna i druga metoda ok
Ja wycinam wybiórczo, część pozostawiam a cześć wycinam.

- bystrzanka
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
I mamy kolejny argument za pozostawieniem suszków. Nie brałam tego do tej pory pod uwagę, a teraz okazuje się, że korzystają nie tylko ptaki ale i same rośliny.
Ale nie zamierzam nikogo przekonywać na siłę. Wiem, że problemy estetyczne mogę przyprawić o bezsenność.
Ale nie zamierzam nikogo przekonywać na siłę. Wiem, że problemy estetyczne mogę przyprawić o bezsenność.
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Obcięte np. sasanki dużo gorzej zimują.
Pozdrawiam - BabajAGA
- bettysolo
- 500p
a Liatra kłosowa jak zimuje?
bo ja ją wycięłam
bo ja ją wycięłam

Pozdrawiam Beata 

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak samo, jak nie wycięta. Ten kij ma dwa końce, bo nie wycięte badylki wiosną mogą gnić, zaparzać się, czy co tam jeszcze, a jak je wytniemy, to nie zgniją aż do korzeni, bo ich nie ma...
Rok temu wycięłam całą kocimiętkę, trzy ogromne "bukiety" i tymi wyciętymi łodygami przykryłam korzenie i wystające kikutki. I przezimowały tak samo, jak rok wcześniej nie wycięte, czy dwa lata temu wycięte i sprzątnięte na kompostownik. Różnicy w szybkości odrastania i kwitnienia nie zauważyłam
Rok temu wycięłam całą kocimiętkę, trzy ogromne "bukiety" i tymi wyciętymi łodygami przykryłam korzenie i wystające kikutki. I przezimowały tak samo, jak rok wcześniej nie wycięte, czy dwa lata temu wycięte i sprzątnięte na kompostownik. Różnicy w szybkości odrastania i kwitnienia nie zauważyłam

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Ja przekwitnięte kwiatostany obcinam, gdyż zawsze pojawia się na nich pleśń...a nie chce żadnego choróbska w ogrodzie. Odpadki z cynii, rudbekii, malw czy dziewanny zostały spalone