Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.3

Post »

Dalu pięknie wygląda drzewo z bluszczykiem. Ja próbuję zasłonić nagość kory u śliwy trzmieliną.
Chciałabym mieć w ogrodzie drzewa o różnorodnej kolorowej fakturze, zimą wyglądałyby pięknie.
U mnie deszcz pada i jest zimno.
Pozdrawiam, Elżbieta
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Patrząc na twoje hosty i liliowce, coraz bardziej utwierdzam się w moim przekonaniu, że jest to idealnie dobrana para. Zarówno ze względów estetycznych, jak i praktycznych. Ja jeszcze w tym roku powsadzałam między hosty i zurawki iryski żyłkowane, żeby wczesną wiosną też było kolorowo, zanim hosty się rozwiną.
x-d-a

Post »

Wandziu, tak hosty i liliowce ładnie się komponują, bo liliowce po kwitnieniu nie są już efektowne, a hosty są piękne praktycznie przez cały sezon :P Z wyjątkiem wczesnej wiosny, a wtedy warto mieć cebulowe ;:108

Obrazek Obrazek

Elu, zimą ogród też może być ciekawy, właśnie za sprawą różnych faktur kory drzew, wybarwionych pędów krzewów, ładnych form tychże pędów...Warto o tym myśleć w czasie projektowania ogrodu :lol: Ja często podziwiam czerwono wybarwione pędey derenia bialego, czy żywo zielone - ketmii. Ładnie też wyglądają malowniczo powykręcane gałązki wierzby, czy też kora naszej poczciwej brzozy.

Asiu, ta jabłoń -niestety- nadal owocuje :evil: Dlaczego -niestety? bo rodzi tysiące owoców, które zaśmiecają mi ogród i nie są najlepsze w smaku...Nie bardzo mam, co robić z setkami kilogramów średnio smacznych jabłek, a od sierpnia muszę je regularnie zbierać - dziennie co najmniej 10 kg ;:224 Ale ta jabłoń ma wiele innych zalet - ma piękny pokrój, jest wielka i rozłożysta, ślicznie kwitnie wiosną, stanowi doskonałe schronienie dla ptaków i innych zwierzątek, daje nam mnóstwo cienia...no i pod nią zrobiłam moją okrągłą rabatę:

Obrazek Obrazek

Ago, u nas dzisiaj w nocy ma też być mróz :evil: A więc zima skrada się...

Wiesiu, bardzo sie cieszę!
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dalu, świetnie sie komponuje te liliowce z hostami.
W zeszłym roku zrobiłam pod szklarnia rabatę liliowcową i niestety to był błąd. Owszem, pięknie wygląda jak liliowce kwitną, ale potem.... :(
zastanawiam się teraz co tam dosadzić. Niestety hosty odpadają, bo tam bardzo słonecznie, nie ma mowy tez o żadnych krzewach, bo śnieg zsuwający się ze szklarni wszystko zgniecie, no i mam problem. Ale zima długa, może coś wymyślę :wink:
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Dalu, uwielbiam tę twoją rabatę z hostami pod drzewem.
x-d-a

Post »

Lucynko, to miłe, że Ci się podoba moja rabatka ;:196

Dorotko, do liliowców pasują roślinki o dużych, wyrazistych liściach. Ponieważ nie możesz posadzić krzewów, pomyśl o jakiś bylinkach - one uwielbiają zazwyczaj słońce ;:3 Może piwonie?
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Ach, ta rabata! :D
Jakże się cieszę, że dorobiłam się starej gruszy, pod którą bedę starała się stworzyć coś podobnego :heja
A mróz... cóż... kiedyś musi przyjść :?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Daluś ja w ogóle jestem zwolennikiem mieszanych rabat, nie przepadam za monotematycznymi, chociaz i takie mają zwolenników. Ale one są piękne, przez bardzo krótki okres. A jak są przemieszane, to zawsze kwitnie coś co zachwyca, albo zdobi pięknymi liśćmi, i te mniej ciekawsze są tak jakby na drugim planie, nie rzucają się w oko.
Twoje połączenie liliowców z hostami jest świetne, piękne o każdej porze roku, a to bardziej kolorowe, a to w różnych odcieniach zieleni i bieli i jest super :D
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Dołączam się do chóru zachwyconych :-) Dalu, rączniki ze zdjęć rosną razem z azaliami czy jednak z drugiej strony? Są boskie. Mam nadzieję, że nie zapomnę ich w tym roku wysiać...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Piwonie tam rosną, co prawda troszkę obok :( Wiosna będą cebulowe, potem liliowce, myślę nad bergeniami, ale boję się trochę tego śniegu :cry: Poczytam, pooglądam zdjęcia, może coś wykombinuję ;:132
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
x-d-a

Post »

Dorotko, bergenie mają ładne zimozielone liście, ale wolą półcień...

Sieberio, rączniki z kannami rosną z drugiej strony placyku...Azalie dostały inną - kwaśną glebę i rosną w towarzystwie wrzośćów i pierisa :P
Ja rączniki wysiewam co roku, bo to ulubione rośliny mojego M., ale tegoroczne nasionka w większości mi zgniły i chyba będę musiała je kupić wczesną wiosną...

Agnieszko, jak tak się zastanowię, to lubię i rabaty monotematyczne i mieszane, ale pod warunkiem, że na tych mieszanych panuje jakiś zamysł kompozycyjny. Musi być jakiś wspólny mianownik, coś, co sprawia, że roślinki ładnie ze sobą wygladają i dobrze się czują. Czasami, oczywiście, chociaż rzadko, kilka roślinek posadzonych przypadkiem koło siebie akurat ładnie wygląda, zwłaszcza w ogrodach rustykalnych, gdzie taki misz-masz jest jak najbardziej wskazany. Ale i tam różnorodność musi być podporządkowana jakiejś zasadzie - sadzimy nasze rodzime tradycyjne kwiaty :D

Gosiu, ciekawa jestem Twojej rabaty wokół gruszy :roll: Masz już na nią jakiś pomysł?
A mróz :?: Straszyli nim od kilku dni, wczoraj było bardzo zimno i nieprzyjemnie, a dzisiaj jest piękny, słoneczny dzień ;:3

Kontynuujmy więc spacer po moim, niezbyt rozległym przecież, ogrodzie. Dzisiaj zwiedzimy rabatki usytuowane od wschodniej strony domu - przy samej ścianie jest ok. metrowy pas obsadzony różami podsadzonymi kocimiętką i lawendą; po ścianie pną się klematisy i róża pnąca. Następnie mamy dość szeroką trawiastą ścieżkę i dalej pas z roślinami aż do samego płotu. Na tej rabacie mam posadzone głównie drzewa (wiśnie Pissardi, magnolia) i krzewy, których zadaniem było utworzyć taki nieformowany żywopłot, by osłonić nas od drogi i sąsiadów...Krzewy-tawuły, derenie, pęcherznice, krzewuszki, lilaki, pigwowiec, złotlin- są podsadzony różnymi bylinkami, a obwódkę tworzą niskie bodziszki i czyściec.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

dala pisze: Agnieszko, jak tak się zastanowię, to lubię i rabaty monotematyczne i mieszane, ale pod warunkiem, że na tych mieszanych panuje jakiś zamysł kompozycyjny. Musi być jakiś wspólny mianownik, coś, co sprawia, że roślinki ładnie ze sobą wygladają i dobrze się czują. Czasami, oczywiście, chociaż rzadko, kilka roślinek posadzonych przypadkiem koło siebie akurat ładnie wygląda, zwłaszcza w ogrodach rustykalnych, gdzie taki misz-masz jest jak najbardziej wskazany. Ale i tam różnorodność musi być podporządkowana jakiejś zasadzie - sadzimy nasze rodzime tradycyjne kwiaty :D
Daluś u mnie jest kompletny misz -masz, w moim ogrodzie rośnie mnóstwo różnych roślinek....ale ja tak lubię :roll: :lol:
Ja chyba jestem zbyt niespokojnym duchem, żeby odpowiadały mi monotematyczne rabaty, po prostu mam inny zmysł estetyczny 8-) :lol: Lubię jak jest barwnie i dynamicznie. W takim wesołym klimacie najlepiej się czuję.
Chociaż przyznam, że w innych ogrodach z wielką przyjemnością podziwiam wszystkie klimaty, ja nie mogłabym mieć eleganckiego , wystrzyżonego ogródka- takiego pod linijkę, ale z zachwytem podziwiam go z daleka :D
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Dala Twoja rabata pod drzewem jest piękna .
Takie coś mi się marzy ,tylko ja nie mam takiego drzewa w ogrodzie :roll:
Mam stary jesion i lipy ,ale one są bliżej domu i miejsca brak,
bo przy nich jest droga dojazdowa :roll:
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Dalu, zawsze tak przyjemnie przejść się po Twoim pieknym ogrodzie szczególnie jak nas tak pieknie oprowadzasz zdradzając nam
jego sekrety nasadzeń. Wszystkie zakatki są prześliczne. ;:138
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

dala pisze: (...) Krzewy (...) są podsadzone różnymi bylinkami, a obwódkę tworzą niskie bodziszki i czyściec.
I takie żywopłoty lubię najbardziej :-)
AGNESS pisze:u mnie jest kompletny misz-masz, w moim ogrodzie rośnie mnóstwo różnych roślinek....ale ja tak lubię
Idę to zobaczyć :-)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”