Kury,kaczki w ogrodzie

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jak odstraszyć kury i nie zrobic sobie wroga?

Post »

Co do tych lotek... WAŻNE!
Tylko jedno skrzydełko.
Lekka kura i z podciętymi potrafi pokonać ogrodzenie.
Z podciętym jednym nie da rady- za szybko skręca :lol:
Kiedyś dawno i u mnie byly... zakładałem ogród i trzeba było z ptaszyskami coś zrobić...
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Dziwne,jak zrobić rosłół z kury z obciętymi lotkami a całą głową? Kolejność powinna być odwrotna.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dokupić sukę i pozwolić jej biegać wolno. Kury na pewno się zniechęcą widokiem radosnego psa + zagrodzić całkowicie teren..
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

A może zafundować kurom (w ramach reparacji) przystojnego koguta? Jak by miały taki wabik, to by się nie ruszały o krok od domu :;230
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
elli3
100p
100p
Od: 19 maja 2009, o 16:35

Post »

Qrde, wiedziałam że tak będzie.Ja mam problem a wy ubaw po pachy :lol:
Pierwsze dwie złapane i lotki obcięte i wypuszczone. Zobaczymy jak się akcja rozwinie ;:224
Może rzeczywiście bedzie w końcu spokój.
Bufo-bufo pisze:Dokupić sukę i pozwolić jej biegać wolno. Kury na pewno się zniechęcą widokiem radosnego psa + zagrodzić całkowicie teren..
Teren jest zagrodzony.Kuraki górą latają.
Mam na utrzymaniu psa sztuk jedna i koty sztuk cztery. ;:24 Na sukę mnie już nie stać.
pozdrawiam ANIA
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja także mam psa z charakterkiem, biega on luzem albo chodzi na smyczy (drób się go boi) uczę go nie sikać na iglaki i widzę że to skutkuje. Ma wytyczoną linką trasę biegania (wzdłuż ogrodzenia). Możesz posadzić żywopłot, którego kury "nie przeskoczą". Powodzenia!
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Obawiam się, że sąsiadka nie użyczy swojego terenu pod taki żywopłot, nie mówiąc już o ponoszeniu kosztów sadzonek...

Ale właściwie to ja bym się pewnie cieszyła, gdyby mi rosołki same wpadały do garnka :;230
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żywopłot może rosnąć i po stronie autorki wątku (wtedy wyższy niż szerszy), a skoro dwie zwaśnione strony dzieli tylko ogrodzenie - nie ma innego wyjścia jak postawić jakąś barierę dla kur - może to być nawet jakaś siatka rozpięta na wysokości na której się one przemieszczają.. chodzi o to by się nie przedarły :) Mogłoby to być coś jak siatka w którą ornitolodzy łapią ptaki w celu obrączkowania itp.
Awatar użytkownika
elli3
100p
100p

Post »

Wiesz Nalewko wszystko fajnie tylko skub te cholery jak się pierzą.
Dwie już i tak przerobiłam na rosół. Teraz obcinam lotki, a jak się wypierzą to może zaś jakiś rosół będzie.Albo ogolę te wszystkie latające i będę miała spokój. ;:141
pozdrawiam ANIA
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Tak sobie myślę... toć psi kurzynę jadają... a i skubać szczególnie dokładnie nie ma potrzeby :lol:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ależ to same zalety, bo jeszcze na pierzynę, czy inne ciepłe ubranko wystarczy :tan

Żarty żartami, ale domyślam się, że to faktycznie kłopot. No cóż, sąsiadów sobie nie wybieramy, a jeśli już, to niekoniecznie raz na całe życie... To podcinanie lotek to chyba najlepszy pomysł, skoro żadne prośby i groźby nie pomagają...
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam...zainteresował mnie ten wątek,mam taki sam problem...kury sąsiadki i to dalszej nie graniczącej ze mną całymi dniami są u mnie,dostają się górą przez ogrodzenie...prosiłam sąsiadkę o zamkniecie kur,podcięcie skrzydeł...ona mi na to,ze co ja mam zrobić jak one takie głupie i idą ze trzeba wyganiać...moje prośby nic nie wskórały i nadal mam kury,szkoda tylko ze jajek nie zostawiają,po jakimś czasie zaoszczędziła bym na zakup rozgrzebanej kory i zniszczonych roślin... :D
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A może złożyć się z innymi sąsiadami, którym też kury przeszkadzają i zrobić na płocie sąsiadki ogranicznik w postaci dwóch, trzech sznurów drutu kolczastego na "wysięgnikach" skierowanych do wnętrza czyli DO podwórka z kurami. Tak jak ogranicza się nadmiernie skocznego psa :) Albo podobnie jak ogrodzone były (albo i do dzisiaj są...) tereny wojskowe... :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
elli3
100p
100p

Post »

Podcinanie lotek działa.
Te,którym podcięłam lotki już nie wlatuja mi do ogródka.Wyłapię jeszcze resztę tych uparciuchów i wreszcie błogi spokój będę miała.Włascicielka tych paskud to chyba nawet się nie zorientowała jeszcze,że jej kuraki mają braki w upierzeniu. :lol: :lol: :lol:
pozdrawiam ANIA
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Właśnie podcięcie lotek to dobry sposób,sugerowałam to sąsiadeczce ale jak do tej pory nic nie zrobiła,czas sprawy wziąć w swoje ręce... :D
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”