mokra działka co robić
mokra działka co robić
Kupiłem działkę, dopiero zaczynam ja ogarniać gdyż były straszne chaszcze, zauważyłem że ziemia na niej jest nierówna i falista ale rano po nocy chodząc po niej widac jak delikatnie pływa widać że po opadach jest grząsko, niby dzialka posiada melioracje ale kiepska jest. To teren ogródków działkowych, poprzedni właściciel nawiózł dwie wywrotki ziemi ale widac nie za bardzo dało to coś. Co moge zrobić w temacie aby wyrównać i osuszyć ta glebę troszkę? czy znow nawieźć ziemi? moze piachu? dodam ze w przyszlym roku chcialem zrobic nowy trawnik.
Re: mokra działka co robić
Tu jest pies pogrzebany...fantomek pisze: niby dzialka posiada meloracje ale kiepska jest
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Fantomku - bardzo proszę zwracaj uwagę na poprawna polszczyznę! Bardzo źle czyta się Twój tekst! Popraw proszę błędy.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
najpierw musisz zobaczyć co z tą wodą, trzeba w kilku miejscach wykopać dołki i zobaczyć na jakiej wysokości masz wodę,
jaka jest w ogóle gleba na głębokości większej ni 0,5 metra
meliorację można zrobić samemu, tylko trzeba mieć gdzie odprowadzać wodę, i tu jest pies pogrzebany
jaka jest w ogóle gleba na głębokości większej ni 0,5 metra
meliorację można zrobić samemu, tylko trzeba mieć gdzie odprowadzać wodę, i tu jest pies pogrzebany

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
dziękuję za odpowiedzi, widać sprzedający mnie troszke na minę wprowadził
szczególnie teraz jak tak pada jest grząsko dzis utnąłem samochodem i tylko ciągnik sąsiada mnie uratował
działka jest niżej położona i widać spływa na nią dodatkową pod 20 cm widać że to ziemia gliniasta i nie wsiąka i mam poważny problem
poradzcie prosze bo idzie sie załamać
teraz rolnik ma mi ją zaorać a na wiosnę chciałem położyć trawę może orka to odpowiedni moment zeby paręrurek na meloriację dodatkową zrobić tylko jak sie zabrać za to jakie rurki średnica i jak glęboko, dzięki za wszelkie rady\Tak sie cieszylismy z niej a widać ze nas oszukał sprzedający
niby to tylko 400m jest ale miało ciszyć
dodam ze studzienka melioracyjna jest w rogu działki, a zawsze mozna odprowadzić za płot do lasu
szczególnie teraz jak tak pada jest grząsko dzis utnąłem samochodem i tylko ciągnik sąsiada mnie uratował
działka jest niżej położona i widać spływa na nią dodatkową pod 20 cm widać że to ziemia gliniasta i nie wsiąka i mam poważny problem
poradzcie prosze bo idzie sie załamać
teraz rolnik ma mi ją zaorać a na wiosnę chciałem położyć trawę może orka to odpowiedni moment zeby paręrurek na meloriację dodatkową zrobić tylko jak sie zabrać za to jakie rurki średnica i jak glęboko, dzięki za wszelkie rady\Tak sie cieszylismy z niej a widać ze nas oszukał sprzedający
niby to tylko 400m jest ale miało ciszyć
dodam ze studzienka melioracyjna jest w rogu działki, a zawsze mozna odprowadzić za płot do lasu
-
- 200p
- Od: 19 lis 2010, o 15:36
Jak chcesz to zrobić porządnie, to kup specjalne rury melioracyjne łatwo się je układa, możesz je zginać. Nie zapomnij o podsypce i obsypaniu rury tłuczniem. Głębokość - najlepiej zobacz, jak najgłębiej możesz ją dać, żeby zachować spad.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Mój ogródek
dzięki
ale co rozumiesz o podsypce i tłuczniu? możesz dla laika napisać ile rur na 400m2 działki jaki kąt spadu i czy tgrudno to bedzie kłaść
piszesz ze najgłębiej czyli ile zeby nie było za glęboko?
ale co rozumiesz o podsypce i tłuczniu? możesz dla laika napisać ile rur na 400m2 działki jaki kąt spadu i czy tgrudno to bedzie kłaść
piszesz ze najgłębiej czyli ile zeby nie było za glęboko?
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Zaraz, zaraz, nie spiesz się tak.
Po pierwsze ten rok był (jest) zupełnie wyjątkowy pod względem ilości opadów, u mnie nawet na miejscach dotąd dość suchych mam mech, a woda nie bardzo już chce wsiąkać... A tam gdzie normalnie o tej porze jest dość mokro, ale można przejść, teraz stoi po kostki woda...
Po drugie, jak sobie zdrenujesz cały ogródek, to żadnej rośliny normalnie nie posadzisz, bo akurat tam będziesz miał rurę. Poza tym w gorące lato każdą ilość wody wlejesz i odprowadzisz do rur, zamiast do korzeni...
Przemyśl to jeszcze raz, pogadaj z sąsiadami... A oranie stojącej wody to dość dziwne jak dla mnie. Kto mi wytłumaczy jak i po co to robić?
No i studzienka melioracyjna. Co to znaczy? Znaczy że masz już jakąś meliorację? I co, nie odprowadza wody? O co tu chodzi?
Po pierwsze ten rok był (jest) zupełnie wyjątkowy pod względem ilości opadów, u mnie nawet na miejscach dotąd dość suchych mam mech, a woda nie bardzo już chce wsiąkać... A tam gdzie normalnie o tej porze jest dość mokro, ale można przejść, teraz stoi po kostki woda...
Po drugie, jak sobie zdrenujesz cały ogródek, to żadnej rośliny normalnie nie posadzisz, bo akurat tam będziesz miał rurę. Poza tym w gorące lato każdą ilość wody wlejesz i odprowadzisz do rur, zamiast do korzeni...
Przemyśl to jeszcze raz, pogadaj z sąsiadami... A oranie stojącej wody to dość dziwne jak dla mnie. Kto mi wytłumaczy jak i po co to robić?
No i studzienka melioracyjna. Co to znaczy? Znaczy że masz już jakąś meliorację? I co, nie odprowadza wody? O co tu chodzi?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
kolego wiec wyjaśniam
dzisiaj bylismy iveci postal 5 min i juz nie wyjechalismy sami, dobrze ze rolnik byl i ciągnikiem pomógł
to prawda ze ten rok jest wyjątkowy ale boje sie ze działka i tak jest podmokła
co do orania to spryskalem we wrzesniu to randapem i chcialem przeorać zeby przez zimę poleżało sobie a na wiosne chcialem polozyc trawke bo teren był zachwaszczony a ładna trawka cieszy szczegolnie jak sie ma male dzieci.
Jednak działka po dosyc duzych opadach widze ze sie pofalowała co góry i doły i jest grząsko a nie chciałbym aby stał osie podobnie jak wyrównam i poloze nowy trawnik
co do polozenia to sa ta ogródki działkowe, działka lezy nieco nizęj i wszytko spływa sobie z działek które sa wyżej ogólnie teren jest zmelorowany i widac ze moja działeczka też, bo w rogu jej zauważyłem studzienkę, zastanawiałem sie co to jest za studzienka bo studnia z wodą jest normalnei po drugiej strony działki i zauwazylem po otwarciu jej ze wchodzi do niej rura plastikowa idąca wzdłuż mojego ogrodzenia średnicy ok 15 cm a strugiej strony wychodzi za ogrodzenie na drogę w ziemi. Wiec musi to byc meloracja, ale co sie stalo ze działka jest tak grząska moze jest niedrożna ale co zrobić jak sprawdzić i zaradzic temu.
dzisiaj bylismy iveci postal 5 min i juz nie wyjechalismy sami, dobrze ze rolnik byl i ciągnikiem pomógł
to prawda ze ten rok jest wyjątkowy ale boje sie ze działka i tak jest podmokła
co do orania to spryskalem we wrzesniu to randapem i chcialem przeorać zeby przez zimę poleżało sobie a na wiosne chcialem polozyc trawke bo teren był zachwaszczony a ładna trawka cieszy szczegolnie jak sie ma male dzieci.
Jednak działka po dosyc duzych opadach widze ze sie pofalowała co góry i doły i jest grząsko a nie chciałbym aby stał osie podobnie jak wyrównam i poloze nowy trawnik
co do polozenia to sa ta ogródki działkowe, działka lezy nieco nizęj i wszytko spływa sobie z działek które sa wyżej ogólnie teren jest zmelorowany i widac ze moja działeczka też, bo w rogu jej zauważyłem studzienkę, zastanawiałem sie co to jest za studzienka bo studnia z wodą jest normalnei po drugiej strony działki i zauwazylem po otwarciu jej ze wchodzi do niej rura plastikowa idąca wzdłuż mojego ogrodzenia średnicy ok 15 cm a strugiej strony wychodzi za ogrodzenie na drogę w ziemi. Wiec musi to byc meloracja, ale co sie stalo ze działka jest tak grząska moze jest niedrożna ale co zrobić jak sprawdzić i zaradzic temu.
-
- 200p
- Od: 19 lis 2010, o 15:36
Nie pamiętam w tej chwili na jaką odległość dren zbiera wodę. Musiałbyś poszukać. Ostatnio przy wykopach kanalizacyjnych robotnicy urwali w kilku miejscach stare dreny. Na oko były zakopane na ok. 70-80 cm głębokości. Jednak to była melioracja pól. W przyszłym roku będę musiał odwodnić teren wokół domu (zruszona struktura ziemi po wykopach nie puszcza wody). Planuję zrobić wykop na równo z poziomem fundamentów. Jednak to odwodnienie domu, nie ogrodu.
Spad musi być. Nie ma co przesadzać z jego wielkością. Woda i tak spłynie, a robiąc duży spad na równym terenie na końcu musiałbyś wybrać baaardzo głęboko.
Nie widzę też problemu z sadzeniem na zmeliorowanym terenie. Krzewów czy drzew nie sadzi się zwykle tak głęboko, żeby dren przeszkadzał.
Zapomniałem dopisać - jeżeli ziemia nie byłą długo uprawiana, to przed orką puść glebogryzarkę. Potem na wiosnę ładnie to rozbijesz kultywatorem. Bez gryzarki ciężko będzie rozbić duże, twarde skiby.
Spad musi być. Nie ma co przesadzać z jego wielkością. Woda i tak spłynie, a robiąc duży spad na równym terenie na końcu musiałbyś wybrać baaardzo głęboko.
Nie widzę też problemu z sadzeniem na zmeliorowanym terenie. Krzewów czy drzew nie sadzi się zwykle tak głęboko, żeby dren przeszkadzał.
Zapomniałem dopisać - jeżeli ziemia nie byłą długo uprawiana, to przed orką puść glebogryzarkę. Potem na wiosnę ładnie to rozbijesz kultywatorem. Bez gryzarki ciężko będzie rozbić duże, twarde skiby.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Mój ogródek