Można się rozkochać we Vandziach, śliczne są te Twoje Vandeczki.
Storczyki Storczykowej cz. 3
-
leszczyna
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczyki Storczykowej cz. 3
Vandy, które widziałam w LM były może troszeczkę ciemniejsze od tych co pokazujesz.

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ta Vandzia też jest dośc ciemna, ale na zdjęciu tego nie widac, bo lampa bardzo rozjaśnia. Ma falbanki na płatkach i jest przecudna. A niebieska już niestety przekwita
. Ona zawsze dość krótko kwitnie, może ze 3 tygodnie, czasami miesiąc, ale nigdy dłużej.
A dużo Phalaenopsis zaczyna coś puszczać z oczek posmarowanych keiki pastą, ciągle nie wiem, czy to keiki, bo przyrastają zbyt powoli. Nawet tetraspis coś puszcza, oby to było keiki, szkoda, ze tylko jedno... jakby były 2, to jedno bym mogla sprzedać. Ale jak to jedno coś urośnie i to będzie keiki, to na 100% zostawię je sobie, bo chcę mieć 2 tetraspisiki.
A dużo Phalaenopsis zaczyna coś puszczać z oczek posmarowanych keiki pastą, ciągle nie wiem, czy to keiki, bo przyrastają zbyt powoli. Nawet tetraspis coś puszcza, oby to było keiki, szkoda, ze tylko jedno... jakby były 2, to jedno bym mogla sprzedać. Ale jak to jedno coś urośnie i to będzie keiki, to na 100% zostawię je sobie, bo chcę mieć 2 tetraspisiki.
- grazka2211

- Od: 14 paź 2008, o 11:15
Dusiu ,Vanda piękna.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
- Storczykowa

Dzisiaj porobiłam jeszcze trochę zdjęć kwitnącym Phalaenopsis, zaraz je pozmniejszam i wstawię.
Rozwinął dzisiaj pączuszka Phal. violacea x amboinensis x spica, mimo, że jest na środku pokoju, a więc dośc daleko do okien. Myślałam, ze zrzuci pąki, ale jeden już otworzył i następny zaczyna. Kwiatuszki są mniejsze niż ostatnio, ale są. Hybrydy Phal. mają coraz większe pędziki i pąki, niedługo zaczną się kwitnienia
.
Rozwinął dzisiaj pączuszka Phal. violacea x amboinensis x spica, mimo, że jest na środku pokoju, a więc dośc daleko do okien. Myślałam, ze zrzuci pąki, ale jeden już otworzył i następny zaczyna. Kwiatuszki są mniejsze niż ostatnio, ale są. Hybrydy Phal. mają coraz większe pędziki i pąki, niedługo zaczną się kwitnienia
Dusiu czekam na zdjęcia już się
na Phal. violacea x amboinensis x spica 
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
- Storczykowa

Phal. violacea x amboinensis x spica to bardzo rzadki storczyk, próbuję na nim wyhodowac keiki
. Na razie rozwija kwiatuszki na przedłużeniach starych pędów.
Porobiłam zdjęcia części obecnie kwitnących u mnie storczyków. Do niektórych dość cięzko się dostać, więc nie wszystkim zrobiłam, ale kwitnie mi teraz 9 Phal. i 2 Vandy, ale niebieska już przekwita. Zaczyna kwitnąć Phal. pink panther, ten, co ma keika. Teraz będzie kwitł na 3 starych pędach, puszcza jeszcze 3 nowe: 2 na sobie i 1 na keiku.
A oto zdjęcia:
Kwiatuszek violacea x amboinensis x spica:

Żyłkowany:

Pomarańczowy woskowy:

Phal. valera:

Bordowy, woskowy:

Żółty Phal.:

Porobiłam zdjęcia części obecnie kwitnących u mnie storczyków. Do niektórych dość cięzko się dostać, więc nie wszystkim zrobiłam, ale kwitnie mi teraz 9 Phal. i 2 Vandy, ale niebieska już przekwita. Zaczyna kwitnąć Phal. pink panther, ten, co ma keika. Teraz będzie kwitł na 3 starych pędach, puszcza jeszcze 3 nowe: 2 na sobie i 1 na keiku.
A oto zdjęcia:
Kwiatuszek violacea x amboinensis x spica:

Żyłkowany:

Pomarańczowy woskowy:

Phal. valera:

Bordowy, woskowy:

Żółty Phal.:

- arlet3

- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Dusia będę się powtarzać, ale co tam
cudowne robisz fotki swoim cudownym storczykom

- kinga_232
- 200p

- Od: 11 paź 2010, o 16:12
Dusiu Wszystkie są śliczne
Phal. valera jest najładniejszy.
Pokaż jeszcze zdjęcia Phal. pink panther. 
Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Moje storczyki
Super, że Ci tyle kwitnie!
A jak Twoje luedemanniana? Ja dzisiaj na mojej znalazłam 4ty pędzik
A jak Twoje luedemanniana? Ja dzisiaj na mojej znalazłam 4ty pędzik
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
- Storczykowa

Moja lueddemaniana puszcza 1 nowy pęd i wydłuża te 2 stare, z którymi już przyszła. Przez 1,5 roku stały w miejscu, tera dopiero ruszyły.
A Phal. valera ma bardzo duży kwiat, nigdy nie miał takich wielkich. Jest prawie 2 razy większy niż kupny, ma 8 cm.
Pink panther jeszcze nie rozwinął całkiem pąka, ale jutro może już będzie.
A Phal. lea marie salazar niestety bardzo przywiotczał. Od początku miał kiepskie korzonki, to była ostatnia roślina, więc nie bylo w czym wybierać
. Nie wiem, co zrobić, by puścił więcej korzeni.
A Phal. valera ma bardzo duży kwiat, nigdy nie miał takich wielkich. Jest prawie 2 razy większy niż kupny, ma 8 cm.
Pink panther jeszcze nie rozwinął całkiem pąka, ale jutro może już będzie.
A Phal. lea marie salazar niestety bardzo przywiotczał. Od początku miał kiepskie korzonki, to była ostatnia roślina, więc nie bylo w czym wybierać
Witaj Dusiu
już od daaawna podpatruje Twój wątek i w końcu nieśmiało dopnę się do niego
Żadnych rad w sprawie uprawy storczyków raczej ode mnie nie otrzymasz
bo jestem laikiem w porównaniu z Tobą ale piszę tak bo bardzo chciałam Ci podziękować, że są na tym forum takie właśnie osoby jak TY, które służą pomocą i radą młodszym członkom forum
Muszę przyznać, że zdjęcia robisz naprawdę znakomite a Twoja liczna kolekcja robi wrażenie.
Wszystkie pięknie kwitną a ten pomarańczowy woskowy ma niesamowicie ciepły, słoneczny kolor.
pozdrawiam mala06
Wszystkie pięknie kwitną a ten pomarańczowy woskowy ma niesamowicie ciepły, słoneczny kolor.
pozdrawiam mala06
"Kwiat jest uśmiechem rośliny."
Storczyki_mala06
Storczyki_mala06
- pani_storczyk
- 500p

- Od: 15 mar 2010, o 14:18
Dusiu brawa
za fotki i śliczne kwitnienia 
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.
Pozdrawiam Ania
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.
Pozdrawiam Ania
- MariaTeresa

- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Super fotki, a Vanda jest niezwykłej urody :P
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- Storczykowa

Bardzo się cieszę, że masz o mnie tak dobre zdaniemala06 pisze:Witaj Dusiujuż od daaawna podpatruje Twój wątek i w końcu nieśmiało dopnę się do niego
Żadnych rad w sprawie uprawy storczyków raczej ode mnie nie otrzymasz
bo jestem laikiem w porównaniu z Tobą ale piszę tak bo bardzo chciałam Ci podziękować, że są na tym forum takie właśnie osoby jak TY, które służą pomocą i radą młodszym członkom forum
Muszę przyznać, że zdjęcia robisz naprawdę znakomite a Twoja liczna kolekcja robi wrażenie.
pozdrawiam mala06
I bardzo się cieszę, że tak się wam podobają zdjęcia