Moje pytanie dotyczy tego szkodnika chciałbym się dowiedzieć jakie objawy można zaobserwować podczas jego żerowania właśnie na pelargoniach
Wciornastek zachodni
-
Ogrodnik111
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 8 sty 2007, o 18:17
Wciornastek zachodni
Najgroźniejszym szkodnikiem (kwarantannowym!) jest wciornastek zachodni (Frankliniella occidentalis), który zwykle występuje tylko na pelargoniach bluszczolistnych. Obok zwalczania chemicznego, na Zachodzie praktykowana jest walka biologiczna z tym wciornastkiem, przy użyciu dobroczynka wciornastkowego (Amblyseius cucumeris).
Moje pytanie dotyczy tego szkodnika chciałbym się dowiedzieć jakie objawy można zaobserwować podczas jego żerowania właśnie na pelargoniach
nigdzie nie mogę znaleźć żadnych konkretów jakby ktoś mi podał jakiegoś linka który był by bardziej precyzyjny to byłbym bardzo wdzięczny
Dziękuje
Ogrodnik
Re: Wciornastek zachodni
Witam
To mój pierwszy post więc o wyrozumiałość proszę:)
Żeby nie zaśmiecać nowym tematem podłączam się do pytania Ogrodnika.
po czy określić czy na pewno mam do czynienia z tym robaczkiem?
Znacie jakieś skuteczne metody walki z tym szkodnikiem?
Pozdrawiam Jolaiwiki
To mój pierwszy post więc o wyrozumiałość proszę:)
Żeby nie zaśmiecać nowym tematem podłączam się do pytania Ogrodnika.
po czy określić czy na pewno mam do czynienia z tym robaczkiem?
Znacie jakieś skuteczne metody walki z tym szkodnikiem?
Pozdrawiam Jolaiwiki
Re: Wciornastek zachodni
Dla precyzyjnego określenia gatunku wciornastka potrzebne są badania laboratoryjne prowadzone przez specjalistów. Do podstawowych cech diagnostycznych należą, między innymi: rodzaj skulptury (urzeźbienia) na powierzchni ciała owada, liczba członów czułków, budowa skrzydeł, rozmieszczenie i liczba szczecin na przedtułowiu. Zawarte w poniższych opisach cechy rozpoznawcze można natomiast określić za pomocą lup powiększających co najmniej 10-krotnie.
Wciornastek zachodni (Frankliniella occidentalis) należy do rodzaju, który charakteryzuje się mocnymi szczecinami w każdym z kątów przedplecza. Szkodnik ten został zawleczony do Polski w 1986 r. z sadzonkami chryzantemy. Jego masowa inwazja rozpoczęła się na przełomie lat 80. i 90. ubiegłego wieku. W rezultacie, opanował wszystkie uprawy szklarniowe ? zarówno roślin ozdobnych, jak i warzyw. Jego główna szkodliwość polega na rozprzestrzenianiu wirusa TSWV, który powoduje degenerację roślin. W wielu przypadkach ? w efekcie pojawienia się wciornastka zachodniego ? likwidowano duże plantacje pomidora, gerbery (fot. 4) czy innych roślin (fot. 5). Jego samice są długości około 1,7 mm, występują w dwóch formach barwnych: wiosenna i letnia są żółto-pomarańczowe, mają żółtawo-brązową głowę, a jesienna jest ciemniejsza, z brązowym tułowiem. Czułki są 8-członowe.
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1604
Wciornastek zachodni (Frankliniella occidentalis) należy do rodzaju, który charakteryzuje się mocnymi szczecinami w każdym z kątów przedplecza. Szkodnik ten został zawleczony do Polski w 1986 r. z sadzonkami chryzantemy. Jego masowa inwazja rozpoczęła się na przełomie lat 80. i 90. ubiegłego wieku. W rezultacie, opanował wszystkie uprawy szklarniowe ? zarówno roślin ozdobnych, jak i warzyw. Jego główna szkodliwość polega na rozprzestrzenianiu wirusa TSWV, który powoduje degenerację roślin. W wielu przypadkach ? w efekcie pojawienia się wciornastka zachodniego ? likwidowano duże plantacje pomidora, gerbery (fot. 4) czy innych roślin (fot. 5). Jego samice są długości około 1,7 mm, występują w dwóch formach barwnych: wiosenna i letnia są żółto-pomarańczowe, mają żółtawo-brązową głowę, a jesienna jest ciemniejsza, z brązowym tułowiem. Czułki są 8-członowe.
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1604