Wciornastek zachodni

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Ogrodnik111
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 sty 2007, o 18:17

Wciornastek zachodni

Post »

Najgroźniejszym szkodnikiem (kwarantannowym!) jest wciornastek zachodni (Frankliniella occidentalis), który zwykle występuje tylko na pelargoniach bluszczolistnych. Obok zwalczania chemicznego, na Zachodzie praktykowana jest walka biologiczna z tym wciornastkiem, przy użyciu dobroczynka wciornastkowego (Amblyseius cucumeris).
Moje pytanie dotyczy tego szkodnika chciałbym się dowiedzieć jakie objawy można zaobserwować podczas jego żerowania właśnie na pelargoniach :lol: nigdzie nie mogę znaleźć żadnych konkretów jakby ktoś mi podał jakiegoś linka który był by bardziej precyzyjny to byłbym bardzo wdzięczny :wink: Dziękuje
Ogrodnik
Jolaiwiki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lis 2010, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wciornastek zachodni

Post »

Witam
To mój pierwszy post więc o wyrozumiałość proszę:)
Żeby nie zaśmiecać nowym tematem podłączam się do pytania Ogrodnika.
po czy określić czy na pewno mam do czynienia z tym robaczkiem?
Znacie jakieś skuteczne metody walki z tym szkodnikiem?
Pozdrawiam Jolaiwiki
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wciornastek zachodni

Post »

Dla precyzyjnego określenia gatunku wciornastka potrzebne są badania laboratoryjne prowadzone przez specjalistów. Do podstawowych cech diagnostycznych należą, między innymi: rodzaj skulptury (urzeźbienia) na powierzchni ciała owada, liczba członów czułków, budowa skrzydeł, rozmieszczenie i liczba szczecin na przedtułowiu. Zawarte w poniższych opisach cechy rozpoznawcze można natomiast określić za pomocą lup powiększających co najmniej 10-krotnie.

Wciornastek zachodni (Frankliniella occidentalis) należy do rodzaju, który charakteryzuje się mocnymi szczecinami w każdym z kątów przedplecza. Szkodnik ten został zawleczony do Polski w 1986 r. z sadzonkami chryzantemy. Jego masowa inwazja rozpoczęła się na przełomie lat 80. i 90. ubiegłego wieku. W rezultacie, opanował wszystkie uprawy szklarniowe ? zarówno roślin ozdobnych, jak i warzyw. Jego główna szkodliwość polega na rozprzestrzenianiu wirusa TSWV, który powoduje degenerację roślin. W wielu przypadkach ? w efekcie pojawienia się wciornastka zachodniego ? likwidowano duże plantacje pomidora, gerbery (fot. 4) czy innych roślin (fot. 5). Jego samice są długości około 1,7 mm, występują w dwóch formach barwnych: wiosenna i letnia są żółto-pomarańczowe, mają żółtawo-brązową głowę, a jesienna jest ciemniejsza, z brązowym tułowiem. Czułki są 8-członowe.

http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1604
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”