Skarpa - jak ją zagospodarować,zniwelować,porady,pomysły

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
fgora
200p
200p
Od: 16 lis 2008, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nowy dom,nowy ogród,prosze o rady!!!

Post »

róża pomarszczona będzie idealna na ...co do drzew to wierzba płacząca rośnie szybko i jest duża a sadzonki można zrobić kiedy chcesz ....w wodzie juz po tygodniu ma korzenie ...tylko że bardzo śmieci :(
irga będzie dobra ale pamiętaj o agrowłókninie bo inaczej będziesz musiała często wyrywać chwasty ...co nie jest przyjemne przy irdze gdyż się bardzo podrapiesz ...:(
Pozdrawiam Filip
Awatar użytkownika
fgora
200p
200p

Post »

co do winobluszczu to moge ci wysłać zdjęcie jak teraz wygląda na płocie betonowym...:) mam go już 7 lat
Pozdrawiam Filip
kolik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 paź 2010, o 09:51

Post »

zaraz wysle na priva mojego maila

kurcze chciałam isc na jakis kurs projektowania ogrodu,zeby miec jakies pojecie i moze w przyszlosci sie tym zajac,bo podoba mi sie to...
macie jakies pomysly jak zagospodarowac ogród?drugie zdjecie w pierwszym poscie.

a co do skarpy to myslalm zrobic po 3 jałowce(bo podobno tak sie sadzi-3 na m2) a miedzy tymi "trójkami"albo te róże pomarszczone albo berberysy...
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Myślę , że powinnaś zmienić nasadzenie tuj. Tak pisze nie widząc pełnej działki ale za nią są duże drzewa pasuje mi tam bynajmniej od strony skarpy coś innego bardziej dzikiego w sęsie uporządkowanym. .
Jak daleko masz dom i jaka jest działka.
jarek
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jest plan czyli tuje są około 30 m od domu ? A inne strony działki ich wielkość.

jarek
kolik
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dom znajduje się jakies 15 m od skarpy a tuje??hmm jakies 4 metry od skarpy. A z prawej strony od domu to nie mam pojęcia ile jest metrów do nich,ale i tak będą przesadzone bo ogrodzenia jeszcze nie ma a one będą przy ogrodzeniu.
Znalazłam gdzies ze jodła kalifornijska szybko rośnie. Myśliscie ze mogę ją posadzic za ogrodzeniem a przed skarpa?
Co do skapry to tak jak pisałam uzyje jalowców i albo róż pomarszczonych albo berberysów i chyba tyle.
Ponawiam prośbę odnośnie pomysłów na urządzenie ogrodu,ma ktos jakis pomysł?Wyzej napisałam już jak chciałabym żeby wygladał ogród i jakie roślinki mi się podobaja?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Proponuję ci pooglądać wizytówki forumowych ogrodów :
http://www.forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=54
Jak ci się coś spodoba to pooglądaj wątki tych forumowiczów i możesz ich podpytać.
Każdy ma inny gust i każdy ma inny ogród więc trudno jest radzić.
Co do skarpy - też są na ten temat wątki - wpisz na górze w wyszukiwarkę "skarp*" a znajdziesz sporo tematów.
Najlepiej chyba pasują dla ciebie te :

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ight=skarp
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... *#p1737525
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ile działka licy m/2 ?

jarek
kolik
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

działka ma ok. 30arów,ale nie bedziemy całej grodzic,
tylko jakies 20arów
Awatar użytkownika
fgora
200p
200p

Post »

napisz nam najpierw jaki rozmiar ma skarpa ....więcej niż 5m na 3m ??? opisz mniej więcej jak chcesz żeby to wyglądało a jeśli możesz to najlepiej byłoby zrobić jakiś rysuneczek :wink: :wink:
Pozdrawiam Filip
Awatar użytkownika
fgora
200p
200p

Post »

Obrazek

wymyśliłem coś takiego

od lewej do prawej
ten żywopłot może składać się z na przemian wsadzanych wiegeli i dereni białych 'Elegantissima',
niżej narysowałem duże białe koło ....może to być jakieś drzewko na nóżce np. klon jesionolistny 'flamingo' szczepiony na 1,5 m
pod nim płożyły by się róże okrywowe (kolory zależą od upodobania) ...są one wytrzymałe i ładne ....duże odmiany mające pędy do.60cm nie wymagają corocznego przycinania (wystarczy co 2-3 lata) dobrze się plożą i zakrywają powierzchnię
zielone koła obok to Jałowiec łuskowaty "Blue Carpet" , a żółte to Jałowiec Pfitzera Gold Star
obok posadzone są trawy ozdobne np. miskanty lub piórkówki ...itd.
na końcu (te chmurki) to byliny które sama wybierzesz np. bergenie lub funkie ....itd.

derenie i weigele - od. 10-20 zł
róże okrywowe - ok. 11zł
jałowce łuskowe - ok.7-15zł
trawy -ok. 10 zł
byliny
funkie -ok.12zł
bergenie -ok. 5-6 zł

ceny zależą od rozmiaru roślin ....ja podałem ci ceny takie jak są u mnie w sklepach

karpa którą narysowałem będzie ładna dopiero po 3-5 latach gdy rośliny osiągną docelowe rozmiary
Pozdrawiam Filip
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wszystko jest kwestią gustu.
Osobiście w takim zestawianiu nigdy bym nie posadził Klon Flamingo . Klon powinien być wyrazisty a do tego rewelacyjnie przebarwiać się na jesień czego nie robi Flamingo. Jeśli wybierzesz szczepione drzewo a choć jedno powinieneś to zainwestuj w drzewo o wysokości minimum 2-2,5 m . Ceny nie są kosmiczne do 200 zł kupisz takie drzewo a po paru latach w ogrodzie będziesz miał efektowny mocny akcent. Uważam, że powinieneś tworzyć rabaty z pojedynczych odmian. Także zadaj sobie pytanie czy będziesz miał czas na pracę w ogrodzie? To znaczy na strzyżenie, przycinanie itp. Nie chce nikogo zniechęcić ale wszystko należy brać pod rozwagę. Można dobrać rośliny które nie wymagają dużej pielęgnacji a bilans wyglądu rocznego jest bardzo dobry.
Pamiętaj, że wszyscy ci będą podpowiadać ale ty za to płacisz i ty w razie potrzeby będziesz przekopywał lub wyrzucał z ogrodu.
Jeszcze jedno co ci mogę poradzić to zrób nasadzenia szkieletowe to znaczy drzewa kilka sztuk. O to zapytaj osobę która przyjedzie do ciebie i ci doradzi ( najlepiej dobry projektant lub osoba prowadząca szkółkę która także robi nasadzenia ) oczywiście nie za darmo ale za 3-4 godzinną wizytę cudów nie zapłacisz. Do tych szkieletowych nasadzeń dobierz sobie sam rośliny. Proponuję ci abyś cały przyszły rok przeznaczył na ich dobór. To znaczy. Odwiedź kilka razy duży ogród botaniczny lub dwa ogrody. Zobacz na istniejącą zieleń, zaobserwuj jak wygląda w rożnych porach roku, zapisz nazwy , rozumiesz sobie rozstaw dużych roślin i wtedy kup sadzonki i je posadź. Ten czas pozwoli ci zaoszczędzić dużo pieniędzy. Będziesz wiedział, że zainwestowałeś poprawnie.
Na pewno jeśli nigdy nie robiłeś ogrodu to samemu możesz mieć problem np. taki, ze jak zaproponowane zestawienie roślin urośnie to może wyglądać inaczej jak sobie wyobrażałeś.

jarek
kolik
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Bardzo dziękuje za rady i pomysły.
fgora bardzo mi sie podoba takie zestawienie
tylko tak teraz myślę,że chciałam posadzic przed skarpą jodłę kalifornijska i nie wiem czy jest sens tak ładnie obsadzac skarpę skoro za pare lat w ogole jej widac nie bedzie... a propos jodły kalif. to miedzy skarpa a ogrodzeniem bedzie jakies 3 m. Myslicie ze na takiej odleglosci moge ją posadzic? Chcialam tak ze 3-4 wzdłuz ogrodzenia przed skarpa.
Awatar użytkownika
fgora
200p
200p

Post »

ja podałem tylko propozycję ....z tym projektantem to nawet dobry pomysł ..jeśli chodzi o flamingo to tylko propozycja

co do jodły kalifornijskiej to woszem 3 m starczy gdyż po 10 latach będzie miała średnicę ok.2 m (może odrobinę wiecej) a przy trzech metrach starczy ci miejsca do posadzenia małych krzewinek lub bylin .....

mi się bardzo podobają jodły w zestawieniu z wrzosami lub irgami :D :D ale to tylko moje zdanie ...
pamiętaj aby jodły opryskiwać na wiosnę na przędziorka bo lubi je atakowac...ja jedną tak straciłem :(
Pozdrawiam Filip
Awatar użytkownika
fgora
200p
200p

Post »

mi osobiście podobają sie jodły balsamiczne szlachetne i w szczególności kaukaska ...mmm jaka ona piękna !!!!!!!!!!!!!
Pozdrawiam Filip
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”