Cztery pory roku w moim ogrodzie cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie - drozd

Post »

Janusz nie śmiałabym podpowiadać Piotrowi . ;:7

Janusz kupiłam szachownice perskie , zamierzam tak przygotować ziemię i drenaż jak do szachownic cesarskich , chyba będzie dobrze?
Genia :wit
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Geniu. Perska ma te same wymagania i chyba większość szachownic. Ziemia musi być przepuszczalna.
Perska nie lubi mokrego lata chyba najbardziej tolerancyjna co do wilgoci jest szachownica kostkowana.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zrobiłam porządny drenaż , ale moja ziemia jest bardzo gliniasta i ścisła , więc się bardzo martwię .
Jedna cebula przyszła bardzo piękna duża , za to druga tej szachownicy czarnej niepozorna na pewno nie zakwitnie .
Genia
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu
Nie martw się na zapas. Nie jest ona tak bardzo delikatna. Dobrze że zrobiłaś drenaż. Przy Twojej zwięzłej ziemi to było konieczne. Ja je miałem bardzo dawno. Nawet nie pamiętam co się z nimi stało.
We wrześniu widziałem je w sprzedaży ale jakoś nie zdecydowałem się na kupno. W mojej sytuacji staram się już kupować jak najmniej ale czasami chęci kupowania są silniejsze jak jesienią z różami. ;:7
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Ja mam jedną taką szachownice wsadziłam we wrześniu ,ale nie robiłam żadnego drenaża ,bo nie wiedziałam że trzeba :oops:
A jak to się robi :?: :roll:
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak masz piaszczystą ziemię drenaż nie potrzebny. Stosuje się wtedy gdy ziemia jest zwięzła jak glina, borowina, czarnoziemy. Robi się w bardzo prosty sposób: na dno dołka w którym ma być posadzona cebula jakiejś rośliny sypie się gruboziarnisty piasek lub żwir i dokładnie miesza się z podłożem i na takiej mieszaninie sadzi się cebule. Piasek nie może być drobny, bo nie spełni wymogów drenażu. Najlepszy jest drobny żwirek.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja oprócz żwirku dodałam jeszcze drobnych kamyków .
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też dobrze. Mogą być drobno potłuczone ceramiczne doniczki. Często sprzedają rośliny w ceramicznych doniczkach później nie wiadomo co z nimi robić więc do tego celu są znakomite.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Wreszcie jestem u Ciebie Janusz zanim zakończy się ten wątek ;:138
Widzę że rozwija się dyskusja o szachownicach i dobrze bo to piękne kwiaty , ja tez mam kilka i jeszcze dokupiłem jesienią dodatkowe , były biedne bo to w obi , ale może podrosną do wiosny .
zauważyłem że lubią je zżerać larwy chrząszczy majowych , jak przypadkiem je wykopałem to znalazłem takie z larwą w środku... ;:223 , usunąłem szkodniki i zobaczę jakie będą wyniki...
Gdzieś czytałem aby sadzić je pod kątem aby zapobiec zaleganiu wody w cebuli , ale i tak posadziłem normalnie....
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miło Cię gościć Mareczku. Tak wątek zbliża się do końca. Zaczął się zimą i pewnie zimą zakończę. Dzisiaj cały dzień pracowałem przy naprawie ogrodzenia. Jutro może uda mi się zakończyć. Liści też mamy wygrabione pozostało jeszcze trochę kopania i okrywanie róż. Niby dzień krótki ale i tak narobić się można i to na własne żądanie.
Pędraki i u mnie też można spotkać ale nie zauważyłem większych strat. Przeważnie jest dużo w okolicach trawnika. Wydaje mi się, że u mnie dużo powyciągały szpaki i kosy. Mam 5 budek lęgowych i gdy są młode to stare są bardzo aktywne i od świtu przeczesują trawniki. Często widzę jak wyciągają coś białego z ziemi to pewnie te pędraki.
Czy sadzenie szachownic ukośnie coś daje trudno mi powiedzieć. Nigdy tego sposobu nie próbowałem.
Wydaje mi się, że ważny jest okres sadzenia i drenaż pod cebulą. Sadzę cebule jak zaczynają wyrastać korzenie to tak wypada po połowie sierpnia.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poczytałam co pisałeś Markowi o terminie sadzenia szachownic swoje sadziłam w połowie sierpnia , ale coś mnie podkusiło i dokupiłam szachownice perskie i posadziłam teraz w listopadzie , pewnie nie zakwitną , szkoda bo za białą dałam 24 zł duża cebula,za czarną 12 , ona to z pewnością nie zakwitnie bo jest marna .
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Janusz - moje ismeny zgniły późną wiosną, było bardzo deszczowo. Strasznie mnie to zdziwiło, bo mam przepuszczalną glebę i nigdy mi żadne cebulki nie gniły :roll:
Awatar użytkownika
Bożi
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 18:03

Post »

U mnie szachownice cesarskie rosną świetnie i się rozmnażają ale nie kwitną.
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu.
Jest ciepły listopad miejmy nadzieję,że przed mrozami zdąży się ukorzenić. Pal licho kwiaty choć i ich szkoda, bo dla nich się sadzi ale ważne by cebule przeżyły. Jak ziemia zacznie zamarzać dobrze przykryj je (co będziesz miała: liście,trociny drobna kora i gałązki igliwia by wiatr tego nie rozwiał) to one jeszcze nawet pod śniegiem będą starały się ukorzenić. Z kwiatami to wielka niewiadoma. Raczej nie ma co liczyć na nie ale nigdy do końca nie wiadomo co się dzieje w cebulach.
24 zł cebula ;:224 to cena ksmiczna.
Niestety Piotrze po tegorocznej wiośnie wszystkiego można było się spodziewać. Ciągłe opady spowodowały podwyższenie wód gruntowych. Być może, że pomimo przepuszczalnego podłoża cebule były prawie w wodzie. U mnie w przeciętne lata poziom wód gr. waha się w gr. 14-16 m od powierzchni a w tym roku podwyższył się do 10. Tego nie pamiętają starsi od mnie a już swoje lata mam.
Bożenko
Wygląda na to,że u Ciebie cebule szachownicy przestawiły się na ilość a nie na jakość :wink:
Oczywiście żartuję. Coś musi im dolegać. Albo za bardzo są zagęszczone. Trzeba w końcu czerwca wykopać i podzielić albo są niedokarmione. Przed sadzeniem rozsyp trochę nawozu wieloskładnikowego, przemieszaj z podłożem i dopiero sadz cebule. To powinno pomóc.
Awatar użytkownika
Bożi
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 18:03

Post »

Raczej nie jest to kwestia nawozów :? W ciągu 15 lat kwitły tylko 2 razy. Prawdopodobnie siedzi za blisko krzewu i teraz sobie przypomniałam że miałam ją przesadzić ;:14
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”