Ogródek pstrokaty
- ankha
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogródek pstrokaty
Jejuniu, jak ja lubię do Ciebie zaglądać, zawsze coś nowego
I też uwielbiam sasanki, mam nadzieję, że nie zamorduję moich żółtych sasankowych sieweczek 
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja nie miałam tyle szczęścia mnie nie wzeszły żółte sasanki .ankha pisze:Jejuniu, jak ja lubię do Ciebie zaglądać, zawsze coś nowego![]()
I też uwielbiam sasanki, mam nadzieję, że nie zamorduję moich żółtych sasankowych sieweczek
Genia
- magry

- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
ankha- To jesteś szczęściara z tymi żółtymi sasankami.Ja próbuję cztery lata rozmnożyć z nasion zawilca narcyzowego i
nic.Ostatnio doszukuję się,że problem może jest w glebie.Przywiozłem więc trochę ziemi z Zakopanego ponieważ w Tatrach on
rośnie.Póki co nic nie ma.Jeszcze liczę na przemrożenie nasion.Jeżeli dalej nic nie wyjdzie ,wniosek jest jeden.Zapylacz jest
do bani i będzie kicha.Teraz dostałem zakaz zbliżania się do komputera więc jedno zdjęcie na dobranoc.Szczawik z "kwaśnego
skalniaka."
zdj.nr 45-Oxalis depresa.

nic.Ostatnio doszukuję się,że problem może jest w glebie.Przywiozłem więc trochę ziemi z Zakopanego ponieważ w Tatrach on
rośnie.Póki co nic nie ma.Jeszcze liczę na przemrożenie nasion.Jeżeli dalej nic nie wyjdzie ,wniosek jest jeden.Zapylacz jest
do bani i będzie kicha.Teraz dostałem zakaz zbliżania się do komputera więc jedno zdjęcie na dobranoc.Szczawik z "kwaśnego
skalniaka."
zdj.nr 45-Oxalis depresa.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- iwciach

- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Kontakt:
Do tej pory spacerowałam bez odzywania się, ale jak zobaczyłam geraniummagry pisze:Teraz bodziszek.Jedni piszą Spring Time,inni Springtime.Ja dostałem jak to drugie.Mam go dwa lata ale bujnego rozłażenia się
nie zauważyłem.Zmienia barwę w trakcie sezonu.Tu,przed kwitnieniem a póżniej dostaje bordowe nacieki.Gdzieś dalej rośnie
jeszcze Samobor i Margaret Wilson oraz pratense Midnight Reiter.
zdj.nr 35-Geranium phaeum Springtime
Twoje dzikie pola podobają mi się coraz bardziej...To niesamowite stworzyć taką łąkę z kokoryczy, cebulic...Czy w Twojej okolicy chwasty nie występują?
Kwaśny skalniak też mi się podoba... A jak poczytałam o twoich próbach rozmnożenia z nasion tego zawilca, to już tylko chylić czoła wypada
To tacy zapaleńcy jak Ty przechodzą do historii jako twórcy nowych odmian, czego niniejszym życzę! 
- e-genia

Janku coś długi zakaz zbliżania się do komputera
A ja tu czekam na nowe odsłony Twojego ogrodu
Genia
A ja tu czekam na nowe odsłony Twojego ogrodu
Genia
- ankha

- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Bardzo mnie martwi twój zakaz
miałam nadzieję, na nowe cudności
Moje sasaneczki są malutkie i ciągle się zastanawiam, czy nie powinnam ich jakoś szczególnie zabezpieczyć, jak przyjdą mrozy, szczególnie bez śniegu
A szczawik cudny - dostałam w tym roku szczawik chilijski, mam nadzieje, że będzie mu dobrze - na wiosnę się okaże
Moje sasaneczki są malutkie i ciągle się zastanawiam, czy nie powinnam ich jakoś szczególnie zabezpieczyć, jak przyjdą mrozy, szczególnie bez śniegu
A szczawik cudny - dostałam w tym roku szczawik chilijski, mam nadzieje, że będzie mu dobrze - na wiosnę się okaże
- magry

Witam,kary koniec.
Dzisiaj na drugą stronę.Na południowo-wschodniej granicy,straże ogrodowe stoją.Świdośliwa,białym kwiatem obsypująca się już
w kwietniu,grab,z pięknie karbowanymi listeczkami,"coś" wiecznie zielone a za nim,niewidoczny,jaśminowiec o pełnych i cudnie
pachnących kwiatkach.Straże, rabatę hostową osłaniają.Na rabatce dorastające panny hosty:Aristocrat,Frosted Dimples,
Deep Blue Sea ,Grand Marquee,Stripteas,Split Mink i jakaś myszka też tam się zawieruszyła.Ale żeby panny za bardzo nie
zasiedziały się,pójdą na tułaczkę a tu przyjdą żurawki.Obok rabatki,póki co hostowej,ścieżka do borówki smacznej prowadząca.
Scieżka odgradza rabatkę hostową od " skalniaka wielkiego ".Wielki to on nie jest ale nazywać się jakoś musi.
zdj.nr 46-Straże ogrodowe.

Dzisiaj na drugą stronę.Na południowo-wschodniej granicy,straże ogrodowe stoją.Świdośliwa,białym kwiatem obsypująca się już
w kwietniu,grab,z pięknie karbowanymi listeczkami,"coś" wiecznie zielone a za nim,niewidoczny,jaśminowiec o pełnych i cudnie
pachnących kwiatkach.Straże, rabatę hostową osłaniają.Na rabatce dorastające panny hosty:Aristocrat,Frosted Dimples,
Deep Blue Sea ,Grand Marquee,Stripteas,Split Mink i jakaś myszka też tam się zawieruszyła.Ale żeby panny za bardzo nie
zasiedziały się,pójdą na tułaczkę a tu przyjdą żurawki.Obok rabatki,póki co hostowej,ścieżka do borówki smacznej prowadząca.
Scieżka odgradza rabatkę hostową od " skalniaka wielkiego ".Wielki to on nie jest ale nazywać się jakoś musi.
zdj.nr 46-Straże ogrodowe.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
-
iga23

- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Janku, jak ja lubię do Ciebie przybiegać, nie dość ,że miłośnik i znawca roślinek, to i zapędy poetyckie widzę. 
- e-genia

No właśnie .
Ja już chyba też po prostu muszę zajrzeć kilka razy do Twojego ogrodu .jakaś magiczna siła mnie zmusza
Ja już chyba też po prostu muszę zajrzeć kilka razy do Twojego ogrodu .jakaś magiczna siła mnie zmusza
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Janku tak barwnie opisujesz Twoje ogrodowe rośliny i nazwy zakątków, że czyta się, jak jaką epicką powieść.
Grupujesz rośliny sugerując się ich wymaganiami pod względem światła i podłoża.
Można się się od Ciebie wiele nauczyć, no i te gatunki i odmiany, o istnieniu których nie miałam pojęcia.
Grupujesz rośliny sugerując się ich wymaganiami pod względem światła i podłoża.
Można się się od Ciebie wiele nauczyć, no i te gatunki i odmiany, o istnieniu których nie miałam pojęcia.
- magry

Witam
iwciach- Wiedza jest pobieżna,ta z książek.Na temat skalniaków chyba nie ma ich dużo.Bodziszków mam kilka ale tych nie
rozłażących się bardzo.Odszukam zdjęcie to pokażę wieczorem.Nie mogę przeboleć bodziszka "Tanya Rendall",który przepadł
zimą a drugiego nie mam gdzie kupić.
Artam- Dzikie pola same się robią.Posadż te rośliny i nic nie rób przez dwa lata.Zwłaszcza kokorycze.Po tym czasie będzie
dzikie pole.Uzupełnij ciemiernikami i gotowe.Kokorycze to plaga.Nie wiem co widzę w tych zawilcach ale upór trwa.
e-genia- Już po karze ale nie chciany wyjazd szykuje mi się,znowu do Zamościa w towarzystwie osoby zawodzącej a która uważa że to śpiew.To jest minimum 5 godz.To dopiero będzie kara.
ankha- Sasankowe siewki postawię pod okapem altanki i przykryję gałązkami świerkowymi.To tyle,nie mam zamiaru ich
bardzo rozpieszczać.
Tajka- Nazwy zakątków są bardzo praktyczne.Głowa słaba więc zapisy w zeszycie.Zeszyt podzielony jest na opisane
zakątki i odszukuje się szybko.Nazwy łacińskie bardziej już mi siedzą w głowie.
iga23- po takiej opinii może ja do programu "Mam talent"?.Będę myślał.
iwciach- Wiedza jest pobieżna,ta z książek.Na temat skalniaków chyba nie ma ich dużo.Bodziszków mam kilka ale tych nie
rozłażących się bardzo.Odszukam zdjęcie to pokażę wieczorem.Nie mogę przeboleć bodziszka "Tanya Rendall",który przepadł
zimą a drugiego nie mam gdzie kupić.
Artam- Dzikie pola same się robią.Posadż te rośliny i nic nie rób przez dwa lata.Zwłaszcza kokorycze.Po tym czasie będzie
dzikie pole.Uzupełnij ciemiernikami i gotowe.Kokorycze to plaga.Nie wiem co widzę w tych zawilcach ale upór trwa.
e-genia- Już po karze ale nie chciany wyjazd szykuje mi się,znowu do Zamościa w towarzystwie osoby zawodzącej a która uważa że to śpiew.To jest minimum 5 godz.To dopiero będzie kara.
ankha- Sasankowe siewki postawię pod okapem altanki i przykryję gałązkami świerkowymi.To tyle,nie mam zamiaru ich
bardzo rozpieszczać.
Tajka- Nazwy zakątków są bardzo praktyczne.Głowa słaba więc zapisy w zeszycie.Zeszyt podzielony jest na opisane
zakątki i odszukuje się szybko.Nazwy łacińskie bardziej już mi siedzą w głowie.
iga23- po takiej opinii może ja do programu "Mam talent"?.Będę myślał.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- e-genia

Byłam latem w Biłgoraju i w Szkółce pod Zamościem , ale tam śliczne iglaczki szczepione na pniu kupiłam i ceny nie wygórowane , chciałabym jeszcze raz tam jechać .
Genia
Genia
- magry

To samo zdjęcie jw ale niżej.
zdj.nr 47

zdj.nr 47
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- maniusika

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
też lubię tu zaglądać ,nie tylko piękne rabaty z pięknymi kwiatami ale jeszcze pięknie nazwane , bo u ciebie każda rabatka ,,jakoś musi się nazywać ,, a nawet sugerują co na nich rośnie ..