Storczyki Maczka

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Maczka

Post »

TETRASPISIK!!!!!

Jaki cudny! Uwielbiam tetraspisy... Mój teraz tez kwitnie, ale nie tak cudnie... Bardzo dużo pąków mu obleciało.
makosiu
100p
100p
Od: 18 mar 2010, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam

wszystkim dziękuję za miłe słowa pod adresem roślinek

Arleto, postąpię wg twojej instrukcji na wiosnę. Twoja Ludisia jest bardzo ładna, takiej jeszcze nie mam. Cieszę się z naszej wymiany.

Agato już pewnie wcześniej czytałaś o uprawie tego storczyka, ja tylko potwierdzę informację że jest on łatwy w uprawie. Dobrze rośnie na parapecie. Ja swojego kupiłem na początku lipca tego roku jako kończącego kwitnienie, a po 5 miesiącach zakwitł ponownie. Polecam.

Kaja to nie jest Speciosa 'C#1' tylko zwykły Tetraspis, ale faktycznie kreseczki robią różnice. ;)

Dusiu, sądzę że twoje pąki uschły z powodu braku światła. Botaniczne gatunki nie są za bardzo przyzwyczajone do tak pochmurnych i krótkich dni jakie mamy teraz w Polsce. Już tłumaczę czemu tak sądzę. Zrobiłem mały eksperyment oświetleniowy na tetraspisie. Przystawiłem roślinę do orchidarium w ten sposób że połowę rośliny oświetlałem a drugą połowę pozostawiłem w cieniu. Po 5 miesiącach efekt był taki że na połowie oświetlanej roślina w tym samym czasie przedłużała pędy kwiatowe, wypuściła nowy listek oraz wykształciła nowy pęd kwiatowy. A na częsci nie oświetlanej pęd kwiatowy jest nieaktywny (brak przyrostów i kwitnienia). Zawsze myślałem że roślina czerpie całą swoją moc z światła które uda się jej "złapać" w liście, a tu się okazuje że pędy kwiatowe również muszą być oświetlane. Może moje spostrzeżenia są mylne? Jeśli ktoś z was miał podobne doświadczenie to proszę o opinie na ten temat.

Część oświetlana

Obrazek

część cieniowana

Obrazek
Pozdrawiam Maczek

Rezerwat Maczka
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Maczku ja może nie tak jak Ty profesjonalnie,ale zauważyłam że M.M. jeden pęd od strony okna(i jeszcze doświetlany) pięknie rosną mu pączki a drugi pęd rośnie tak bardziej na pokój czyli że też jest więcej cieniowany i tu jakby pączki przestały się rozwijać .Jak go kupiłam oba pędy były w tej samej fazie rozwoju .Czyli coś w tym jest
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Maczku tetraspis śliczny ;:167 mój właśnie przedłuża pędy więc nie długo też powinien kwitnąć. Ciekawe spostrzeżenia na temat doświetlania, mój stoi na wschodnim oknie zobaczymy czy rozwinie wszystkie kwiatki czy nie, na razie z wszystkich pędów idą przedłużenia na jednym nawet utrzymuje się jeden kwiatek z poprzedniego kwitnienia

Doritanopsis jest na liście moich chciejstw, ale cały czas zastanawiam się nad jego zakupem bo naczytałam się że jest kapryśny
Awatar użytkownika
Kaja-gr
200p
200p
Od: 24 kwie 2010, o 01:00
Kontakt:

Post »

tak tak wiem, już któryś raz dzisiaj głupotę palnęłam [tak to jest jak sie liczy pól dnia]. c1 ma całe czerwone płatki niektóre :D
Pozdrawiam, Kaja

Moje storczyki :)
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jestem pierwszy raz, ale już wiem że będę tu wracać.
Kolekcja przecudna, bogata i różnorodna ;:138 ;:138

Mam prośbę mógłbyś pokazać cała venosę, jaką ma rozpiętość liści i jakie warunki jej stwarzasz, że zakwitła??
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

Tak jak sobie przeczytałam o tym tetraspisie doświetlanym do połowy, to z tym doświetlaniem pędów wydaje się logiczne, skoro pewne długości promieniowania odpowiadają za kwitnienie i wydłużanie rośliny (bliska czerwień bodajże?). ;) Jestem ciekawa, czy moje doświetlanie wpłynie na żywe pędy na roślinach.

A, kwiatki masz wspaniałe, orchidarium robi wrażenie, a moja Teściowa zainteresowała się Orchidboxem, bo ma vandę... ;)
Awatar użytkownika
kinga_232
200p
200p
Od: 11 paź 2010, o 16:12

Post »

Witaj Maczku :wit Przepiękna kolekcja, tylko pozazdrościć ;:224 vandy niesamowite, a zwłaszcza ta biała.
Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Maczku wpadłam z rewizytą i oniemiałam.Wielkie ;:138 dla kolekcji.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Dusiu, sądzę że twoje pąki uschły z powodu braku światła. Botaniczne gatunki nie są za bardzo przyzwyczajone do tak pochmurnych i krótkich dni jakie mamy teraz w Polsce. Już tłumaczę czemu tak sądzę. Zrobiłem mały eksperyment oświetleniowy na tetraspisie. Przystawiłem roślinę do orchidarium w ten sposób że połowę rośliny oświetlałem a drugą połowę pozostawiłem w cieniu. Po 5 miesiącach efekt był taki że na połowie oświetlanej roślina w tym samym czasie przedłużała pędy kwiatowe, wypuściła nowy listek oraz wykształciła nowy pęd kwiatowy. A na częsci nie oświetlanej pęd kwiatowy jest nieaktywny (brak przyrostów i kwitnienia). Zawsze myślałem że roślina czerpie całą swoją moc z światła które uda się jej "złapać" w liście, a tu się okazuje że pędy kwiatowe również muszą być oświetlane. Może moje spostrzeżenia są mylne? Jeśli ktoś z was miał podobne doświadczenie to proszę o opinie na ten temat
.

W sumie to się z tym zgadzam. Światło jest bardzo ważne dla storczyków. Zauważyłam, że na oknach prawie wszystkie mają pędy, a na stoliku żaden, więc co jakiś czas bedę je musiała zamieniać miejscami, żeby każdy miał trochę okna. Tetraspisik stoi na oknie południowym, między Vandami i innymi botanicznymi Phal., latem jest tam tak widno i gorąco, że listka czesto dostają poparzeń, a teraz nawet tam jest za ciemno. tetraspisik jak kwitl w sierpniu i wrzesniu to mu się wszystkie pąki otwarły, a teraz większość obleciała. innym powodem był te na pewno gorący kaloryfer pod tym oknem, na którym jest tetraspis. Ale musi jakoś wytrzymac te trudne dni, na wiosnę może znowu normalnie zakwitnie.
makosiu
100p
100p
Od: 18 mar 2010, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam,

Kasiu (katarzynka575), Mario, Dusiu dziękuję wam za podzielenie się swoimi spostrzeżeniami

Kingo, Grażyno dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie

Kasiu (kasia74), Doritaenopsis może i jest kapryśny, ale zauważ że już kilku osobom na tym forum udało się doprowadzić do kwitnienia. Może to będzie motywacją dla Ciebie?

Doroto, faktycznie Phal venosa nie należy do najłatwiejszych storczyków. Bardzo mało jest informacji na jego temat w internecie oraz literaturze. Ja całą swoją wiedzę czerpałem z obcojęzycznych stron oraz forum. Według informacji zebranych w inetrnecie powinno się go uprawiać w zaciemnionym miejscu, wilgotność 70-80%, temperatura umiarkowana. Po przekwitnięciu nie obcinać pędu kwiatowego, jeden pęd kwiatowy potrafi utrzymać się nawet kilka lat i wielokrotnie kwitnąć. Utrzymywać stałą wilgotność podłoża (bez dłuższych okresów przesuszania)
Natomiast ze swojego doświadczenia wiem że inicjuje pęd kwiatowy po wystawieniu go na znacznie intensywniejsze światło niż tego faktycznie potrzebuje (ale uwaga po przekwitnięciu może dojść do poparzenia rośliny, tak było w moim przypadku). Warunkiem pojawienia się dwóch pędów kwiatowych była dość potężna baza systemu korzeniowego oraz wykształcone minimum 3 dorosłe liście. Zabawne jest to że faktycznie nie zakwitł na nowo wytworzonych pędach tylko na starym pędzie kwiatowym. Aktualnie ma wykształcone 3 liście, dwa o rozpiętości 12cm a trzeci największy o rozpiętości 16cm.

Zdjęcie Phal venosa po zakupie w grudniu 2008 roku.

Obrazek

Po półtora roku (maj 2010r) wykształciły się nowe liście oraz rozbudował się system korzeniowy.

Obrazek

Obrazek

A tak wyglądała roślinka podczas kwitnienia (lipiec-sierpień 2010r)

Obrazek

Obrazek

Jeśli ktoś z Was posiada tą roślinkę w swojej kolekcji to prosiłbym również o podzielenie się uwagami na temat jest prowadzenia.
Pozdrawiam Maczek

Rezerwat Maczka
Awatar użytkownika
agata06
1000p
1000p
Od: 17 wrz 2010, o 11:44

Post »

Niestety takiego nie posiadam ale jest przepiękny ;:138
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Phal. venosa to jedna z tych roślinek, która nigdy mi się nie podobała, ale jak zobaczyłam ją na żywo to sie zakochałam :) Jeszcze takowej nie mam, ale na pewno zawita ona w moich progach :D
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Bardzo czekałam na twoja odpowiedź i zdjęcia ;:196
Moją venosę mam od sadzonki, rośnie intensywnie, ale jest jeszcze dość mała.
Trzymam ją na północnym parapecie i jest posadzona w korze.
W jakiej doniczce rośnie Twoja? - trudno to ze zdjęcia ocenić.

Tak wygląda
Obrazek

Liście ma 10 - 13 centymetrowe.
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

Makusiu powiedz mi czy do doświetlania mogę użyć świetlówek akwarystycznych?Właśnie przejrzałym świetlówki typu T8 i one mają bardzo dobre parametry jeśli mogę tak napisać "widmowe". :oops: :roll:
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”