Dopiero zaczynam spełniać marzenia o ogrodzie...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dopiero zaczynam spełniać marzenia o ogrodzie...

Post »

Pytałaś u Fabi do czego służy herbatka z cytryną dla rh. Przede wszystkim naturalnie zakwasza ziemię, a przy okazji pewnie dostarcza jakiś składników odżywczych. Taką receptę podał mi hodowca rh. Oczywiście na dużą skale to nie zda egzaminu, bo ile tej herbaty trzeba by ugotować :roll:
Ale na te kilka przydomowych wydaje mi się, że warto zastosować. Ja stosuję od kilku lat i chyba daje to rezultaty, bo rosną nawet na rabatach typowo wapiennych, a herbatka nie szkodzi roslinom, które nie lubią kwasu.
Podlewam raz na 3 tygodnie. W tym roku się zaniedbałam. Zrobiłam to tylko 3 razy i widzę że rododendrony maja mniej p[ąków kwaitowych.
Ja jeszcze dodatkowo stosuję 2 x w roku zwykłe odżywki do rh.
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Dziękuję Ci bardzo za tę praktyczną informację! Co prawda jednego rh pozbyłam się już, ale mam jeszcze jednego Yakuschima, więc z pewnością wypróbuję ten przepis :D Dzięki! :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Czy nie lubisz rh? One pięknie pasują do iglastych kulek.
Awatar użytkownika
Hanuszka
50p
50p
Od: 12 lis 2010, o 20:55

Post »

Anetko, jeśli pozwolisz to i ja, nowa, wyrażę zachwyt i podziw nad Twoim ogrodem!!!!cudny jest!uwielbiam taki styl ogrodu. Skąd miałaś i masz pomysly na te wszystkie rabaty i obsadzenia?zdradzisz tajemnicę?korzystałas z projektow gotowych?te wykończenia rabat, kształty ich i kwiatki(rozumiem, że sadzone zgodnie z warunkami, ale czy byl jakis plan nasadzeń?)no i te ozdoby tarasowe, sama je wymysliłaś?super!

poradż proszę, bo ja jestem dopiero na początku drogi i jakos to marnie widzę, a ogród mam olbrzymi 2,5tys.m:((((na razie są u mnie nierówne i zachwaszczone rabaty i malusie sadzoneczki, które urosna za 100lat!czasami wpadam w dołek za dołkiem, że nie dam rady i z wymarzonego ogrodu będzie jedna wielka polana!brrrr...
Pokażę swój ogród na wiosnę:) zapraszam wtedy więc:)
Awatar użytkownika
Hanuszka
50p
50p

Post »

Anetko,

a masz może link do samych Twoich fotek?przeszłam co prawda przez wiekszość stron Twego ogrodu,ale chciałam sie gdzieś cofnąć i się pogubiłam ;:223 ?
cudo, naprawdę!ile czasu zajęło Tobie to "tworznie" ogrodu?bo ja nie wierzę, że mój mógłby kiedykolwiek przypominać taki sam lad, porządek i piękno... :( :(
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, jakże mam nie lubić rh. Owszem, nawet bardzo je lubię. Ale tego jednego musiałam się pozbyć, bo zbrzydł niesamowicie, właściwie wegetował, a nie rósł...nawet mi nie zakwitł w tym roku... Najdziwniejsze dla mnie byo to, że jak go wykopałam, to zauważyłam, że on nic a nic nie rozrósł się w bryle korzeniowej. Wyglądało to tak, jakbym dopiero co go przesadziła z donicy do gruntu. A minęło przecież ponad dwa lata...

Hanuszka, przede wszystkim bardzo serdecznie Cię witam u siebie w ogrodzie. No wiesz, aż pokraśniałam od tylu miłych słów. Piszesz, że masz taki teren do obsadzenia. Jak ja Ci tego zazdroszczę ;:108 Moja działeczka wąska, mam nie za wiele mijsca do popisu, a podobaja mi się duże drzewa. Ot, problem nie do rozwiązania. Pytasz o pomysły. Już pisałam (chyba), że owszem, projekt miałam... Tylko że nic się z nim nie zgadza.... Projekt był robiony w fazie PRZED forum i gdy zaczęłąm już tu zaglądać, to dopiero się pokazało, co ogród, rośliny i ogrodomaniacy mogą z toba zrobić ;:224 Efekt był taki, że kupowałam me ulubione rośliny, a potem dostosywałam rabaty do nich. Cieszę się, że Ci się to podoba. Wszystkie pomysły na dekoracje to moja realizacja pasji ;:167 Uwielbiam to robić :tan

Pytasz o radę. Hmmm, wiesz, są tu na forum dużo bardziej doświadczeni właściciele o wiele piękniejszych ogrodów (sama sie przekonasz). Gdybym mogła coś zasugerować, to nie niweluj tych nierówności terenu (u mnie jakos tak płasko jest :? ). Wykorzystaj je do zrobienia pięknych np. murków oporowych (zobacz ogórd vitoldo) albo podwyższonych rabat. To daje niesamowite efekty. Przy tak dużej przestrzeni można się pobawić w wydzielanie swoistych kwater (przez wewnętrzne, niewysokie żywopłoty) i aranżować tam inne stylistycznie zakątki.
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hanuszko, cała zima przed Tobą, aby pobuszować w ogrodach, zainspirować się. Mój ogród jest młodziutki, najstarsze nasadzenia mają 4 lata. Zobacz, jak szybko potrafią rosnąć niektóre rośliny.
To zdjecie z 2007 roku

Obrazek

A to z tego roku- ten sam zakatek +pogubily mi sie polskie znaki- dodalam wierzbe, kamienie i juz inaczej wyglada :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Hanuszka
50p
50p

Post »

DKNY,
dzięki, już mówilam i powtarzać będę Twój ogrod to moje marzenie, spełnione, może!!!, za 100lat!

ale jeszcze bardziej zazdroszcze Tobie pomysłów,np."esy-floresy" na rabatach z kamieni i kory, kamienie na rabatach no ale przede wszystkim najbardziej mi się podobaja Twoje ozdoby na ganku i tarasie przy drzwiach, super...jak porobie zdjęcia to przesle, może cos podpowiesz? ;:65 -bo ja taka niecierpliwa:(
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hanoszko, cierpliwośc to bardzo pożądana cecha ogrodnika :D Zobaczysz sama, że roślinki potrafią się za to odwdzięczyć ;:108
Awatar użytkownika
Hanuszka
50p
50p

Post »

dkny,
tak, tak urosną...za 100 lat...

słuchaj jak masz zrobione wykończenia ścieżek przy trawniku?nie zarasta Ci to chwastami?trezba odchwaszczac?i jak to robisz, że to tak równo jest?a jak z koszeniem?
Awatar użytkownika
mmgosik
50p
50p
Od: 9 lis 2010, o 12:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj ! Przejrzałam Twój wątek od dechy do dechy i ............. dech zapiera ! ;:180 Mimo młodego wieku Twojego ogrodu - wygląda zachwycająco. Moim marzeniem jest właśnie stworzyć taki zakątek. A więc zdobyłaś następną miłośniczkę Twojego ogrodu :wink: Jestem nowa na forum i też nowicjuszką w ogrodzie. Dopiero od zeszłego roku zaczęłam przygodę z roślinkami, zatem jak mozna się domyślić mam blade o tym pojęcie ;:223 Mam nadzieję, że coś się od Ciebie nauczę ! Pozdrawiam Gosia
Pozdrawiam Gosia
Awatar użytkownika
mmgosik
50p
50p
Od: 9 lis 2010, o 12:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A mam pytanie odnośnie słoneczników :? Czy wysiewałaś je od razu na tych rabatach ? Lubię słoneczniki i w przyszłym roku też chciałabym takie mieć :heja
Pozdrawiam Gosia
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, dziekuje Ci za miłe słowa i odwiedziny. Zobaczysz, u Ciebie też niebawem wystrzelą rosliny. Pamiętaj, abyś nie sadziła za gęsto, bo potem nie ogarniesz ich :wink: Słoneczniki były wysiewane wprost do gruntu; gdy wzeszły, porozsadzałam je i to wszystko :D

Hanuszko, za 100 lat to będziesz miała dżunglę ;:224
Wszystkie ścieżki staram się wykańczać kostką brukową, bo wtedy ułatwiam M. koszenie. Pod kostkę daje podwójną agrowłókninę, aby chwasty nie przerastały, układam kostkę, równam, dobijam gumowym młotkiem i już. Nie jestem żadnym "brukowcem", ale robie to tak na wyczucie.

Obrazek

A to moje złotówkowe zakupy:

Pieris "Little Heath Green"
Obrazek

trzmielina "Golden Harlequin"

Obrazek
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

dkny pisze:A to moje złotówkowe zakupy:
No bardzo ładne, gdzie jeszcze są wyprzedaże? :wink: Czy też oznacza to, że zwykle za eury kupujesz? :;230
A ta Twoja perfekcja wykończeń bardzo frustrująca :( Już mówiłam? :lol:
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę wiosny tej jesieni czy raczej ostatki w tym sezonie?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i kwiat, który mnie zadziwił w tym roku. Wszędzie jest już szaro i nieciekawie...

Obrazek

o ona...

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”