Aga, cisom i ja mówię TAK, wiosną czeka mnie sadzenie. No i chyba kilka nieśmiertelnych szmaragdów
Rozczochrany ogródek Stokrotki - 2010
- dodad
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 cze 2009, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rozczochrany ogródek Stokrotki - 2010
Dalu, patrząc na "przestrzenie" wiatrowe u Agi to życia zimozielonym długiego nie wróżyłabym, no chyba, że najpierw zrobi im zasłonki z ..... iglaków
.
Aga, cisom i ja mówię TAK, wiosną czeka mnie sadzenie. No i chyba kilka nieśmiertelnych szmaragdów
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
I pomyśleć, że ja z tej listy mam tylko kiścieniadala pisze:Ale, chwileczkę- a gdzie zimozieloneMahonie, kiścienie, laurowiśnie, skimmie, kalmie i wszystkie Rh? To dzięki nim ogród teraz nie jest taki całkiem łysy...
Teraz też odczuwam brak zimozielonych.
Aga jak znajdziesz cisy w dobrej cenie to się chwal.. bo tez szukam 
i vice versa ;)
i vice versa ;)
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- 100krotka

- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ano, zimozielone mam tutaj: 

Jeden Rh i jeden pieris, który w ogóle nie rośnie
A i z tym kłopot, bo ten Rh po zimie zakwitł...jednym kwiatem...mahonia zaś, biedula, przemarzła...
Bardziej "zimozielono" sprawdzają się niektóre byliny - bergenie, starce, pragnia, kostrzewa, żeleźniak...
Tak naprawdę, to ja wolę jednak liściaki i mam je w znakomitej większości, ale jak tak patrzę teraz, to brakuje mi paru kolumnowych (bo inne sie juz nie zmieszczą ;-) ) iglaków...

Jeden Rh i jeden pieris, który w ogóle nie rośnie
A i z tym kłopot, bo ten Rh po zimie zakwitł...jednym kwiatem...mahonia zaś, biedula, przemarzła...
Bardziej "zimozielono" sprawdzają się niektóre byliny - bergenie, starce, pragnia, kostrzewa, żeleźniak...
Tak naprawdę, to ja wolę jednak liściaki i mam je w znakomitej większości, ale jak tak patrzę teraz, to brakuje mi paru kolumnowych (bo inne sie juz nie zmieszczą ;-) ) iglaków...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
A ja bym posadziła 3 różniące się kolorem i pokrojem iglaki tam, gdzie rośnie powojnik (tangucki?). Widziałam kiedyś taka boską grupę: coś żółtawego, niebieskiego i zielonego. I normalnie zaraz pojadę chyba do ogrodniczego, bo u mnie też łyso!
Rozumiem, iglaki mają być wąskie
Form Fastigiata jest więcej...No a co byś powiedziała na pendulowate?
A jak u Ciebie te mroźne wiatry się tak rozpędzają, to nie kupuj cyprysików...Mogą przemarzać... No ciekawa jestem, co wymyślisz
Tak to jest, że pewne rośliny są jakby "potrzebą chwili", teraz widzisz, że tych iglaków u Ciebie brakuje, latem nie były tak potrzebne
I jak teraz nic nie zrobisz, to pewnie wiosną, kiedy stanie się zielono, juz o tym zapomnisz, by jesienią znów dość do tego wniosku, że parę iglaków by się przydało 
A jak u Ciebie te mroźne wiatry się tak rozpędzają, to nie kupuj cyprysików...Mogą przemarzać... No ciekawa jestem, co wymyślisz
- 100krotka

- Od: 2 gru 2008, o 20:11
Martuś - obyś nie miała racji
bo mi przypomniałaś, że ja do tych iglaków to juz się przymierzałam rok temu o podobnej porze, a potem o tym zapomniałam 
Siberio - być może skorzystam z tego pomysłu, ale chyba posadziłabym tak jakieś miniaturowe formy - zaraz obok tanguckich sącztery jałowce Blue Arrow (takie małe jeszcze...)
Siberio - być może skorzystam z tego pomysłu, ale chyba posadziłabym tak jakieś miniaturowe formy - zaraz obok tanguckich sącztery jałowce Blue Arrow (takie małe jeszcze...)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Nie Ty jedna rok temu się przymierzałaś... a potem stara śpiewka... ja już nie mam miejsca
Widzisz? MUSISZ mieć!
Widzisz? MUSISZ mieć!
- bishop

- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
O tej porze roku łatwiej znaleźć puste miejsce. Czasami nawet aż za dużo 
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
"Ja Ci dobrze radzę: rób jak uważasz"(...) chyba posadziłabym tam jakieś miniaturowe formy (...)
-
elsi

- Od: 17 sty 2009, o 17:26
Iglaki rosną jednak powoli, ubiegłej jesieni, po przemyśleniach - podobnych, jak Twoje 100krociu - dokupiłam kilka.
Jeszcze ich dobrze nie widać. Te delikatne zimozielone, to chyba nie na nasz region - niestety
.
Jeszcze ich dobrze nie widać. Te delikatne zimozielone, to chyba nie na nasz region - niestety
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- riane

- Od: 24 lut 2008, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak to miło, że nie tylko ja mam takie przemyślenia. Posadziłam już wszystko co się dało, a jak przychodzi jesień to się robi łyso
.
Z iglaków najbardziej lubię sosny. Są i kolumnowe, i złociste, i prążkowane, i ciemno-głęboko-zielone. No i oczywiście jodły wszelkiej maści. I jałowce. I... i oczywiście już nie mam miejsca. Za późno się zorientowałam, że iglaki nie są nudne
Z iglaków najbardziej lubię sosny. Są i kolumnowe, i złociste, i prążkowane, i ciemno-głęboko-zielone. No i oczywiście jodły wszelkiej maści. I jałowce. I... i oczywiście już nie mam miejsca. Za późno się zorientowałam, że iglaki nie są nudne
Agata
Nieee... one są nudne... ale sezonowo nabierają uroku
Na bezrybiu i rak ryba

Na bezrybiu i rak ryba
Sezonowo, ale ten sezon trwa pół roku
Poza tym iglaki są idealnym tłem dla każdej rośliny, w przeciwieństwie do ostów sąsiada ;-)
Sadźmy iglaki
Elsi, ja też preferuję sosny
Sadźmy iglaki
Elsi, ja też preferuję sosny
Żeby jeszcze sąsiad osty miał