A na słoneczny parapet..- /sucholubki Marty
- mgr_
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: A na słoneczny parapet..- /sucholubki Marty
Marto (mam nadzieję że tym razem jest dobrze) naprawdę śliczne te twoje Zygokaktusy tj. Grudniki.

Marku, tak   z pewnością jest dobrze.
 z pewnością jest dobrze.
Dziękuję w imieniu grudników 

z pewnością jest dobrze.
 z pewnością jest dobrze.Dziękuję w imieniu grudników

wszystko moje jest tu:
zapraszam

zapraszam
Takie widoki to nawet w najpochmurniejszy dzień potrafią wywołać na twarzy uśmiech błogości  

.
.

.
.Re: A na słoneczny parapet..- /sucholubki Marty
Marto, ślicznie wyglądają Twoje Grudniki  Masz w domu lato jesienną porą
  Masz w domu lato jesienną porą  Ostatnio poluję na białego, bardzo mi się podoba, a mam tylko różowego
  Ostatnio poluję na białego, bardzo mi się podoba, a mam tylko różowego 

Masz w domu lato jesienną porą
  Masz w domu lato jesienną porą  Ostatnio poluję na białego, bardzo mi się podoba, a mam tylko różowego
  Ostatnio poluję na białego, bardzo mi się podoba, a mam tylko różowego 
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Moja mini-kolekcja kaktusów

Moja mini-kolekcja kaktusów
Iwonko, Izuniu    podziwiam je codziennie, a kwiatuszków im przybywa :P
  podziwiam je codziennie, a kwiatuszków im przybywa :P 
Łukaszu, Darku dziękuję 

Widzę kolejny lubelak w kaktusiej braci

podziwiam je codziennie, a kwiatuszków im przybywa :P
  podziwiam je codziennie, a kwiatuszków im przybywa :P Łukaszu, Darku dziękuję

Widzę kolejny lubelak w kaktusiej braci

wszystko moje jest tu:
zapraszam

zapraszam
- darekcn42
- 1000p 
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No pewnie, że tak. Niedaleko do Lublina mam, 30km.

Pozdrawiam, Darek.

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lubelaki fajne chłopaki  

A roślinki super
 super  

A roślinki
 super
 super  

Jak widać sporo ukrytych maniaków kłujących roślinek mamy na lubelszczyźnie   

A teraz mi doradźcie.. No bo naoglądałam się Waszych pięknych okazów, i naczytałam co nieco o uprawie, ale coś mi się widzi, że gdzieś chyba popełniłam błąd. Sprawa tyczy się tego oto małego Adenium..

Dostałam je maleńkie, w środku lata chyba, niewiele przyrosło, choć kaudeks znacznie się wzmocnił.. Podłoże .. zmieszałam taka gotową do kaktusów z piaskiem i żwirkiem 

Gdzieś czytałam o szybko przyrastających młodych siewkach , a to moje to w ślimaczym tempie chyba 

No i sprawa zimowania.. 

A teraz mi doradźcie.. No bo naoglądałam się Waszych pięknych okazów, i naczytałam co nieco o uprawie, ale coś mi się widzi, że gdzieś chyba popełniłam błąd. Sprawa tyczy się tego oto małego Adenium..

Dostałam je maleńkie, w środku lata chyba, niewiele przyrosło, choć kaudeks znacznie się wzmocnił.. Podłoże .. zmieszałam taka gotową do kaktusów z piaskiem i żwirkiem

Gdzieś czytałam o szybko przyrastających młodych siewkach , a to moje to w ślimaczym tempie chyba

No i sprawa zimowania..

wszystko moje jest tu:
zapraszam

zapraszam
- eba
- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Kontakt:
Spokojnie  . Na wszystko przyjdzie czas. Roślinka wyglada zdrowo. Ja swoje zimuję normalnie na południowym parapecie i tylko trochę ograniczam podlewanie. A latem słońce zrobi swoje
 . Na wszystko przyjdzie czas. Roślinka wyglada zdrowo. Ja swoje zimuję normalnie na południowym parapecie i tylko trochę ograniczam podlewanie. A latem słońce zrobi swoje  .
 .

. Na wszystko przyjdzie czas. Roślinka wyglada zdrowo. Ja swoje zimuję normalnie na południowym parapecie i tylko trochę ograniczam podlewanie. A latem słońce zrobi swoje
 . Na wszystko przyjdzie czas. Roślinka wyglada zdrowo. Ja swoje zimuję normalnie na południowym parapecie i tylko trochę ograniczam podlewanie. A latem słońce zrobi swoje  .
 .Re: A na słoneczny parapet..- /sucholubki Marty
To mnie Ewo uspokoiłaś , dziękuję  Zastanawiałam się nad zimowaniem tego maleństwa, ale w tej sytuacji to jej lokum nie zmienię.
  Zastanawiałam się nad zimowaniem tego maleństwa, ale w tej sytuacji to jej lokum nie zmienię. 
No fakt, wody mniej , skwaru tez nie ma Oby do lata
  Oby do lata  

Zastanawiałam się nad zimowaniem tego maleństwa, ale w tej sytuacji to jej lokum nie zmienię.
  Zastanawiałam się nad zimowaniem tego maleństwa, ale w tej sytuacji to jej lokum nie zmienię. No fakt, wody mniej , skwaru tez nie ma
 Oby do lata
  Oby do lata  

wszystko moje jest tu:
zapraszam

zapraszam
- mgr_
Też uważam że zdrowo wyglądają - a to najważniejsze - i na wiosnę powinny ruszyć. Jak trochę podrośnie to dobrze jest przyciąć główny pęd.maribat pisze:A teraz mi doradźcie.. No bo naoglądałam się Waszych pięknych okazów, i naczytałam co nieco o uprawie, ale coś mi się widzi, że gdzieś chyba popełniłam błąd. Sprawa tyczy się tego oto małego Adenium. Dostałam je maleńkie, w środku lata chyba, niewiele przyrosło, choć kaudeks znacznie się wzmocnił.
Ze swojego punktu widzenia i doświadczenia z moimi roślinami uważam że, zwykły substrat nie jest dla nich najlepszym rozwiązaniem. Kiedyś też je w takim trzymałem i rosły tak sobie. Od 2 lat stosuję włókno kokosowe z niewielką domieszką żwirku i perlitu i zauważyłem że lepiej im to służy. Wydaje mi się że Adenia powinny mieć "ciepłe" podłoża a ten mój spełnia te warunki. Ale chcę podkreślić że jest to moja osobista subiektywna ocena i można z nią się nie zgadzać.maribat pisze:. Podłoże .. zmieszałam taka gotową do kaktusów z piaskiem i żwirkiem
Broń Boże żadnego klasycznego zimowania. Temperatury jak najwyższe, dla takiej małej roslinki 15 stopni to minimum !!! i od czasu do czasu trzeba podlać, choć bez podlewania też da sobie radę tylko zrzuci liście i się trochę skurczy i na wiosnę mogą być problemy z dobudzeniem.maribat pisze:No i sprawa zimowania..
- 
				heliofitka
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Marto obejrzałam sobie wszystko od deski do deski i teraz jestem na 100 procent pewna, że żadnego wątku kaktusowego nie otworzę   masz takie cuda, że te kilka moich "kłujaków" niech się schowa
  masz takie cuda, że te kilka moich "kłujaków" niech się schowa  

- mgr_
heliofitka pisze:Marto obejrzałam sobie wszystko od deski do deski i teraz jestem na 100 procent pewna, że żadnego wątku kaktusowego nie otworzęmasz takie cuda, że te kilka moich "kłujaków" niech się schowa
A według nie powinnaś, bo chyba nie o to chodzi żeby się prześcigać w chwaleniu tym co się ma, ale żeby wymieniać się doświadczeniami i ... nawiązywać nowe znajomości. Kto wie czy za sprawą takiego właśnie forum nie będziesz wkrótce mogła powiedzieć o swojich kilku "kłujakach" moje śliczne kaktusiki

Marku ja już kilka razy Iwonkę namawiam, ma piękne okazymgr_ pisze:A według nie powinnaś, bo chyba nie o to chodzi żeby się prześcigać .. Kto wie czy za sprawą takiego właśnie forum nie będziesz wkrótce mogła powiedzieć o swojich kilku "kłujakach" moje śliczne kaktusiki

wszystko moje jest tu:
zapraszam

zapraszam