Chciało by się napisać: a nie mówiłemTrzeba by tu złożyć specjalne podzięki dla Henia za to ,że Cię namówił byś nam objawił swoje cudności.
Niesamowite, że tak niedaleko nas są ludzie, którzy maja tak świetne, fascynujące hobby.
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne - mgr
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne
- mgr_

- Od: 24 paź 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gaga1960 pisze:Wysiałam właśnie adenium, ale chyba niepotrzebnie na zimę .
Co prawda mi wzeszły,tylko nie wiem czy coś z nich będzie.
Na wszelki wypadek zostawiłam trochę nasion do wiosny i wtedy się pobawię.
Ja kiedyś raz wysiałem, ale bez powodzenia - z porcji 10 nasion nie skiełkowało nic. Więc gratuluję już tego że tobie się to udało.
Myślę że powinny się utrzymać pod jednym warunkiem - ciepło. Dla takich małych roślinek 15 stopni to minimum, a najlepiej jak miały by co najmniej 20.
Ja kiedyś straciłem kilka roślin, właśnie młodych, które stały w namiocie a w nocy temperatura spadła "tylko" do 10 stopni.
Ta moja duża bez problemu wytrzymuje takie temperatury.
Samych sukcesów życzę.
- mgr_

eba pisze:Przepiękne kwiaty adenium, co za ilość!
Na swoim w tym roku nie doczekałam się kwiatków. Wiosną skróciłam przewodnik i "para" poszła w krzewienie się i w kaudeks...
Ja ze swoimi 2-letnimi zrobiłem to samo. A jak ma zakwitnąć to zakwitnie i po przycięciu, czego Tobie i sobie życzę.
- mgr_

Dzięki za dobre słowo. Chyba się zaczerwieniłem od tego łęchtaniaKrzysztof Nowicki pisze:Wita cię ,kolekcja godna podziwu a i wiedza z tego co czytam wcale nie zostaje w tyle.Pozdrawiam
Musiałam zajrzeć i zostawić ślad w postaci pochwalenia różowego jak i białego adenium
czy mogłabym poprosić o kilka podstawowych rad jak obchodzić się z tymi roślinami? sama mam jedno (jeszcze małe) i wszelkie wskazówki się przydadzą ;) 
kochajmy zielone 
pozdrawiam serdecznie Kasia
pozdrawiam serdecznie Kasia
- mgr_

Wg mnie podstawa to wysoka temperatura, szczególnie małe rośliny są wrażliwe na zimno, także 15 stopni to absolutne minimum. Może stać na wschodnim lub zachodnim oknie - u mnie tak stoją zimą. Jak ma ciepło i światło to mozna a nawet trzeba podlewać przez cały rok, oczywiście po przeschnięciu substratu i zimą troche oszczędniej. Podłoże przepuszczalne - u mnie to jest włókno kokosowe (50-60%) perlit i żwirek. Dobże jest przyciąć główny pęd w wieku ok 2 lat, wtedy utworzy się ładna zgrubiała łodyga czyli kaudeks i się rozgałęzi. I pozostaje już tylko czekać na kwiatyZofijka pisze:Musiałam zajrzeć i zostawić ślad w postaci pochwalenia różowego jak i białego adeniumczy mogłabym poprosić o kilka podstawowych rad jak obchodzić się z tymi roślinami? sama mam jedno (jeszcze małe) i wszelkie wskazówki się przydadzą ;)
-
Krzysztof N

- Od: 16 lut 2009, o 18:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zapomniałem powiedziec że co najmniej dwa razy w roku jestem w okolicach Nasutowa,może będzie okazja się spotkac 
-
Krzysztof N

- Od: 16 lut 2009, o 18:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Trzymam za słowo
No masz!!
Podziwiałam różowe, to teraz jeszcze białe piękne adenia pokazałeś ;:83 Zaskakujesz swoimi okazami

wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
Oglądałam dziś adenium w ogrodniczym ale nawet jeden egzemplarz nie był tak cudny jak te Twoje
. Piękności
.
- mgr_

Dzisiaj wracam do kaktusów. Pragnę przedstawić rodzaj Gymnocactus który pochodzi z Meksyku.
Raczej nieczęsto spotyka się te rośliny w kolekcjach domowych, a ze względu na wielkość (dorastają do kilku cm średnicy) mogłoby ich się tam sporo zmieścić. Niestety są trochę kłopotliwe w utrzymaniu. Potrzebują maksymalnego słońca i trzeba uważać z podlewaniem (moje są podlewane "aż" 4-5 razy w roku)
Gymnocactus gielsdorfianus

Gymnocactus viereckii

Gymnocactus begunii v.senilis

Gymnocactus sauerii

Gymnocactus horripilus
Gymnocactus ysabelae

Raczej nieczęsto spotyka się te rośliny w kolekcjach domowych, a ze względu na wielkość (dorastają do kilku cm średnicy) mogłoby ich się tam sporo zmieścić. Niestety są trochę kłopotliwe w utrzymaniu. Potrzebują maksymalnego słońca i trzeba uważać z podlewaniem (moje są podlewane "aż" 4-5 razy w roku)
Gymnocactus gielsdorfianus

Gymnocactus viereckii

Gymnocactus begunii v.senilis

Gymnocactus sauerii

Gymnocactus horripilus
Gymnocactus ysabelae

Wpadam z rewizytą!
Ależ kolory. Wprawdzie po kaktusach można się tego spodziewać, ich różnorodność form, cierni i kwitnień jest niezwykła. Ale mojej miłości i tak nie wzbudzą, choć podziw - owszem. Największy podziw budzi we mnie zawsze pasja kaktusiarzy, te tunele, zimowanie bez kropli wody lub z kilkoma kroplami wody.
Stapelie są super. Kiedyś jedną miałam, rosła bez problemu, trochę śmierdziała jak kwitła, ale krótko. Rozrosła się w ładną kępę, ukorzeniała też świetnie. Musiałam ją oddać z konieczności. Popodziwiam je sobie u Ciebie, pozwolisz...
Ceropegie to dla mnie rośliny sentymentalne. Były u mnie od zawsze. Oprócz woodi mam jeszcze linearis. Kwitnienie jest ekstra. Popodziwiam inne tutaj, bo nabyć je trudno. Chyba że zdradzisz, gdzie je kupić?
Ależ kolory. Wprawdzie po kaktusach można się tego spodziewać, ich różnorodność form, cierni i kwitnień jest niezwykła. Ale mojej miłości i tak nie wzbudzą, choć podziw - owszem. Największy podziw budzi we mnie zawsze pasja kaktusiarzy, te tunele, zimowanie bez kropli wody lub z kilkoma kroplami wody.
Stapelie są super. Kiedyś jedną miałam, rosła bez problemu, trochę śmierdziała jak kwitła, ale krótko. Rozrosła się w ładną kępę, ukorzeniała też świetnie. Musiałam ją oddać z konieczności. Popodziwiam je sobie u Ciebie, pozwolisz...
Ceropegie to dla mnie rośliny sentymentalne. Były u mnie od zawsze. Oprócz woodi mam jeszcze linearis. Kwitnienie jest ekstra. Popodziwiam inne tutaj, bo nabyć je trudno. Chyba że zdradzisz, gdzie je kupić?
pozdrawiam, Agata
moje parapetowce
moje parapetowce
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Marku
za gymnokaktusy

- darekcn42
- 1000p

- Od: 9 lut 2009, o 18:43
Racja Panie Henryku. Jak najbardziej soldne brawa się należą i szacuneczek dla hodowcy.
Pozdrawiam, Darek.