Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))
Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))
Gratuluję zakupu Masdevallii
również się na nią skusiłam z tym że ja kupiłam na Allegro sadzonkę 
Zapraszam...
i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
- arlet3
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 maja 2010, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Justynko i ja gratuluję nowości
jest cudowna teraz czekać kiedy zakwitnie

-
klara662
- 10p - Początkujący

- Od: 23 wrz 2010, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
witam
od dłuższego czasu śledzę wasze wpisy na forum.
Dopiero teraz zdecydowałam się napisać(przepraszam za wpis na Pani wątku
), ponieważ mam problem ze swoim storczykiem. Jest to różowy phal. którego kupiłam jakieś 2 lata temu i od tego czasu kwitnie nieustannie, jednak ostatnio zaczął dziwnie się zachowywać tzn tam gdzie pojawiają się nowe listki zaczęła wyrastać jakby nowa roślinka to nie jest młody storczyk ale jakby nowa rozeta lub druga roślinka rosnąca we wnętrzu starej nie ma korzonków ale listki. Nigdy z takim czymś się nie spotkałam czy moglibyście doradzić mi co mam z tym zrobić lub co to jest?? Niestety nie posiadam aparatu i nie mogę pokazać okazu......
Była bym wdzięczna za rady
od dłuższego czasu śledzę wasze wpisy na forum.
Była bym wdzięczna za rady
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Aniu- dziękuję...chciałam żółtą hybrydę, niestey nie znalazłam "na szybko". Wybór padł na nią, mam nadzieję, że uda mi się z jej hodowlą i kiedyś zobaczę te śliczne kwiatuszki
Goska- ale super ;) Będę mogła z Kimś dzielić się na temat jej hodowli. W jakich warunkach ja Trzymasz?
Arlet- jest hmm...maleńka. Na kwiatuszki troszku sobie poczekamy, pewnie rok
Już planuję następny zakup, teraz będzie w kolorze ciemnoróżowym :P Tylko funduszy na razie brak...
Klara- Masz fotkę? To nie jest dziwne zachowanie storczyka, to pewnie bassal keiki ;) Ale bez zdjęcia, to "wróżenie z fusów"
Masdevallia, po wymianiu górnej warstwy spagnum, wygląda o wiele ładniej. Policzyłam jej nawet listeczki, żeby wiedzieć, czy u mnie pojawią się jakieś nowe
Ma 13 listków<przyrostów>, w tym jeden zżółknięty, pewnie zaschnie. To ostatnie fotki w mieszkaniu, jutro jedzie do firmy. Będzie tam stać, do momentu wielkich mrozów. Wtedy na 2,3 m-ce przyjedzie do mieszkania i z powrotem do firmy< będzie z niej niezła podróżniczka
>

I jej, zielony korzonek, po zamgławianiu:

Goska- ale super ;) Będę mogła z Kimś dzielić się na temat jej hodowli. W jakich warunkach ja Trzymasz?
Arlet- jest hmm...maleńka. Na kwiatuszki troszku sobie poczekamy, pewnie rok
Klara- Masz fotkę? To nie jest dziwne zachowanie storczyka, to pewnie bassal keiki ;) Ale bez zdjęcia, to "wróżenie z fusów"
Masdevallia, po wymianiu górnej warstwy spagnum, wygląda o wiele ładniej. Policzyłam jej nawet listeczki, żeby wiedzieć, czy u mnie pojawią się jakieś nowe

I jej, zielony korzonek, po zamgławianiu:

- arlet3

- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Justynko ani się nie obejrzymy jak roczek minie i będziemy się cieszyć kwiatuszkami

-
kasia74

- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Justynko piękna te masdevallia, bardzo mi się podoba, poobserwuję rozwój tego kwiatka u Ciebie to może za jakiś czas też się na jakąś zdecyduję, bo póki co nie czuję się na sile uprawiać kolejny rodzaj storczyka
- Kaja-gr
- 200p

- Od: 24 kwie 2010, o 01:00
- Kontakt:
Super że udało Ci się spełnic jedno małe marzenie ;)
Śliczna roślinka, oby dobrze rosła
powodzenia w uprawie
Śliczna roślinka, oby dobrze rosła
-
klara662
- 10p - Początkujący

- Od: 23 wrz 2010, o 18:33
dziękuje za informację jutro postaram się o aparat i wyślę zdjęcia. 
Justynko na razie czekam na przesyłkę :mailbox ma być o połowę miejsza od twojej
Zapraszam...
i pozdrawiam..
- Henrykbb

- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Justynko,jeszcze raz przychodzę z gratulacjami.
Popatrz jak wielu z nas cieszy się razem z Tobą.Wszyscy trzymamy kciuki.
Oj,Muszkieterki,co to będzie na wiosnę!,bankructwo?!
Popatrz jak wielu z nas cieszy się razem z Tobą.Wszyscy trzymamy kciuki.
Oj,Muszkieterki,co to będzie na wiosnę!,bankructwo?!
- justus27

Arlet- ach, jak bardzo bym chciała...
Ale...już i tak nauczyłam się cierpliwości przy storczykach
Kasia- Poczytaj w necie informacje na jej temat. Ja dużo googlowałam i tlumaczyłam stronki. Popytaj Forumowiczów, choćby na pw, którzy już Mają masdevallie. Na pewno Pomogą. Jeśli Masz warunki na chłodoluby, to Kupuj. Są też ciepłolubne masdevallie, ale trzeba poszukać takich odmian. ;)
Kaja- dziękuję bardzo. Rzeczywiście to jedno z największych moich marzeń storczykowych
Mam nadzieję, że będzie jej dobrze u mnie.
Klara- tak będzie łatwiej. Zrób fotkę korzonków, podłoża "od góry" i roślinki. Ozywiście, musimy znać takie szczegóły, jak: gdzie stoi storczyk <okno, czy może dalej od okna, jaka strona świata: połunie, zachód, itd>. Czy Nawozisz? Jak często i czym? Jaką wodą Podlewasz, jak często? Czy Miałaś jakieś szkodniki na nim? I wiele innych szczegółów, na przykład dotyczące wilgoci wokół roślinki...
Goska- jak tylko przyjedzie, Pochwal się
Ciekawa jestem, jak ją Będziesz uprawiać
Henryku- dziękuję serdecznie jeszcze raz
Jak szaleć, to szaleć na całego :P Już pieniążki odkładamy, ale...może się uda jeszcze jedną sztukę "upolować" tego roku. Oczywiście to zależy od funduszy
Dziś moczyłam z kropelką<i to dosłownie "Florovitu">, po okresie spoczynku, drugi raz moje cymbidium. "Cosie" ruszyły z kopyta... Może w przyszłym tygodniu zrobię największemu fotkę. Ów "coś" wygląda conajmniej "podejrzanie"
A pędziki i pączuszki na innych storczykach też rosną, jak szalone. Codziennie jest słońce, więc, mam nadzieję, ze nie będą opadać...
Postanowiłam Was "przetrzymać" i już żadnych pąków nie będę focić, dopiero otwierające się kwiatuszki...
Kasia- Poczytaj w necie informacje na jej temat. Ja dużo googlowałam i tlumaczyłam stronki. Popytaj Forumowiczów, choćby na pw, którzy już Mają masdevallie. Na pewno Pomogą. Jeśli Masz warunki na chłodoluby, to Kupuj. Są też ciepłolubne masdevallie, ale trzeba poszukać takich odmian. ;)
Kaja- dziękuję bardzo. Rzeczywiście to jedno z największych moich marzeń storczykowych
Klara- tak będzie łatwiej. Zrób fotkę korzonków, podłoża "od góry" i roślinki. Ozywiście, musimy znać takie szczegóły, jak: gdzie stoi storczyk <okno, czy może dalej od okna, jaka strona świata: połunie, zachód, itd>. Czy Nawozisz? Jak często i czym? Jaką wodą Podlewasz, jak często? Czy Miałaś jakieś szkodniki na nim? I wiele innych szczegółów, na przykład dotyczące wilgoci wokół roślinki...
Goska- jak tylko przyjedzie, Pochwal się
Henryku- dziękuję serdecznie jeszcze raz
Dziś moczyłam z kropelką<i to dosłownie "Florovitu">, po okresie spoczynku, drugi raz moje cymbidium. "Cosie" ruszyły z kopyta... Może w przyszłym tygodniu zrobię największemu fotkę. Ów "coś" wygląda conajmniej "podejrzanie"
A pędziki i pączuszki na innych storczykach też rosną, jak szalone. Codziennie jest słońce, więc, mam nadzieję, ze nie będą opadać...
Postanowiłam Was "przetrzymać" i już żadnych pąków nie będę focić, dopiero otwierające się kwiatuszki...
-
kasia74

- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Justynko dzięki za podpowiedź
,mam strych, który w zimie jest minimalnie ogrzewany, przechowuję tam niektóre kwiaty zabrane po lecie z ogródka, oraz te co lubią chłód w zimie, myślisz że tam mogłabym spróbować uprawiać masdevallie?Może się skuszę na jeden egzemplarz tak dla próby. 

-
Krystyna.F
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
Na szkolenie ją wywozisz?justus27 pisze:
Masdevallia(...)jutro jedzie do firmy.
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Moje storczykowe skarby
- justus27

Kasia- zazdroszczę takiego strychu
Myślę, że to super opcja dla masdevallii. Zwłaszczą, że one lubią cień i nie muszą stać na parapecie. Inne chłodoluby też tam Wynieś ;)
Krystyna- uwielbiam żółte kwiatuszki
Śliczny, nie?
Nieinna- no..prawie. Jeśli przejdzie pozytywnie, to ""szkolenie"...to mam nadzieję ujrzeć jej kwiaty

Krystyna- uwielbiam żółte kwiatuszki
Nieinna- no..prawie. Jeśli przejdzie pozytywnie, to ""szkolenie"...to mam nadzieję ujrzeć jej kwiaty