Przeglądając Twój wątek zauważyłam, że lubisz mammillarie. Mi też ten gatunek przypadł do gustu. Ale jeszcze jestem na etapie "podoba mi się wszystko co ma kolce", a im większe i bardziej kłujące tym lepiej
Tam gdzie rosną kaktusy... i nie tylko- Paula
- Justynek
- 200p

- Od: 26 lip 2010, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tam gdzie rosną kaktusy... i nie tylko- Paula
Witaj Paulinko, czuję się zawstydzona, że do Ciebie jeszcze nie zaglądałam
, ale nazbierało mi się trochę zaległości na forum i teraz staram się wszystko nadrobić. Więc cierpliwie czytam i oglądam. Niestety jeszcze sporo przede mną, zanim będę na bieżąco.
Przeglądając Twój wątek zauważyłam, że lubisz mammillarie. Mi też ten gatunek przypadł do gustu. Ale jeszcze jestem na etapie "podoba mi się wszystko co ma kolce", a im większe i bardziej kłujące tym lepiej
. Pozdrawiam serdecznie
i czekam na zdjęcia kolejnych Twoich podopiecznych
.
Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Moje kaktusy
-
Gaga1960
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 sie 2010, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam i cieszę się ,że znalazła się jeszcze jedna miłośniczka mammillarii.
- theoria_

- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Kontakt:
Witam u mnie
Justynko Wiem, że miałaś ostatnio przerwę, ale mam nadzieję, że teraz już wszystko ok i będziesz u mnie częstym gościem
Grażynko Bardzo je lubię, ale daleko mi jeszcze do Ciebie
. Oglądając Twoje piękności wiem, że nie poprzestanę na tych, które już mam. Tak to już jest na tym forum, że ciągle powiększa się lista chciejstw (a parapet nie chce rosnąć)
Kolejne zdjęcia wkrótce
Justynko Wiem, że miałaś ostatnio przerwę, ale mam nadzieję, że teraz już wszystko ok i będziesz u mnie częstym gościem
Jestem na tym samym etapie, nie wiem jak to się dzieje, że idę kupić innego kaktusa a wracam zawsze z mammillariąJustynek pisze: Przeglądając Twój wątek zauważyłam, że lubisz mammillarie. Mi też ten gatunek przypadł do gustu. Ale jeszcze jestem na etapie "podoba mi się wszystko co ma kolce", a im większe i bardziej kłujące tym lepiej![]()
Grażynko Bardzo je lubię, ale daleko mi jeszcze do Ciebie
Kolejne zdjęcia wkrótce
- theoria_

- Kontakt:
Pozostając w temacie Mammillarii. Poszłam do kwiaciarni, bo Gymnocalycium nie dawało mi spać po nocach. A wróciłam jak zwykle z mammillarią
M. karwinskiana ssp beiselii

A tutaj jeszcze moja miss obiektywu
M. spinosissima pilcayensis

Kwitła mi tak przez całe 3 miesiące
pierwszy raz na taką skalę odkąd ją mam (czyli od 5 lat)
M. karwinskiana ssp beiselii

A tutaj jeszcze moja miss obiektywu
M. spinosissima pilcayensis

Kwitła mi tak przez całe 3 miesiące
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mammillarie ładne
Nowa OCZYWIŚCIE też. M. karwinskiana to była zawsze moja faworytką.
Ładnie się dzieli dichotomicznie - już za kilka lat będzie miała kilka główek.
Może już niedługo nastąpić zmiana miss obiektywu.
Nowa OCZYWIŚCIE też. M. karwinskiana to była zawsze moja faworytką.
- theoria_

- Kontakt:
Henryku dziękuję za odwiedziny
Cieszę się, że ktoś oprócz mnie docenia ich piękno. Każda roślina jest na swój sposób piękna i wyjątkowa, trzeba to po prostu docenić i wydobyć. Właśnie takie zdjęcia staram się robić moim sukulentom. Mam nadzieję, że przydadzą się komuś do identyfikacji, bo z własnego doświadczenia wiem, że trudno w Internecie o precyzyjne zdjęcia roślin.
Natomiast jeśli chodzi o podział to coraz częściej zadaję sobie pytanie: jak ja to wszystko pomieszczę za kilka lat 
Cieszę się, że ktoś oprócz mnie docenia ich piękno. Każda roślina jest na swój sposób piękna i wyjątkowa, trzeba to po prostu docenić i wydobyć. Właśnie takie zdjęcia staram się robić moim sukulentom. Mam nadzieję, że przydadzą się komuś do identyfikacji, bo z własnego doświadczenia wiem, że trudno w Internecie o precyzyjne zdjęcia roślin.
Co do kwestii miss obiektywu- wszystkie moje kwiatuszki kocham jednakowo, tęsknię kiedy jestem daleko, ale fakt faktem niektóre chętniej dają się fotografowaćhen_s pisze: M. karwinskiana to była zawsze moja faworytką.Ładnie się dzieli dichotomicznie - już za kilka lat będzie miała kilka główek.
- hen_s

Ja kiedyś zaczynałem od mammillarii. One są przepiękne
Już to tutaj na tym forum wspominałem. Tylko dlatego od nich odeszedłem, że u mnie na moim zachodnim balkonie źle rosły (wyciągały się). Ale mam wciąż do nich sentyment.
Fotografować potrafisz - chwała Ci za to. Twoi ulubieńcy, jakkolwiek fotogeniczni, są doskonale pokazani
Jeśli piszesz:
Może szklarnia, może chociaż foliaczek czy szklarenka na balkonie - coś zawsze wymyślisz. Jakieś schronienie dla swoich ulubieńców przecież znajdziesz. 
Fotografować potrafisz - chwała Ci za to. Twoi ulubieńcy, jakkolwiek fotogeniczni, są doskonale pokazani
Jeśli piszesz:
- to znaczy, że to już nie tylko hobby a pasja. Każda zdrowa pasja jest dobra. Ta do zielonego - wspaniała. Ludzie którzy kochają rośliny mają dobre serca.tęsknię kiedy jestem daleko
Cóż, o tym będziesz myślała za kilka lat.coraz częściej zadaję sobie pytanie: jak ja to wszystko pomieszczę za kilka lat
- theoria_

- Kontakt:
Ojojoj ile miłych słów, zaraz wpadnę w samozachwyt. Dziękuję bardzo
Co do tęsknoty... przez 9 miesięcy w roku jest to miłość na odległość, na szczęście to już ostatni rok

Ja również zaczynałam od mammillarii, całe szczęście, że są tak wyrozumiałe i mało wymagające, i przeżyły to wszystko co im fundowałam przez te wszystkie lata (i kwitną na południowym oknie)hen_s pisze:Ja kiedyś zaczynałem od mammillarii. One są przepiękneJuż to tutaj na tym forum wspominałem. Tylko dlatego od nich odeszedłem, że u mnie na moim zachodnim balkonie źle rosły (wyciągały się).
Z ręką na sercu mogę powiedzieć, że to moja pierwsza pasja w życiu. Nigdy wcześniej nic na dłuższą metę nie przykuwało mojej uwagi, jednak myślę, że z roślinami jest inaczej. Długo czekały aż je docenię, mam nadzieję, że teraz będzie im już tylko lepiejhen_s pisze: Jeśli piszesz:- to znaczy, że to już nie tylko hobby a pasja. Każda zdrowa pasja jest dobra. Ta do zielonego - wspaniała. Ludzie którzy kochają rośliny mają dobre serca.tęsknię kiedy jestem daleko![]()
Na pewno je jakoś pomieszczę choćbym miała z nimi spaćhen_s pisze:Cóż, o tym będziesz myślała za kilka lat.coraz częściej zadaję sobie pytanie: jak ja to wszystko pomieszczę za kilka latMoże szklarnia, może chociaż foliaczek czy szklarenka na balkonie - coś zawsze wymyślisz. Jakieś schronienie dla swoich ulubieńców przecież znajdziesz.
- hen_s

To się nazywa miłość do kaktusówNa pewno je jakoś pomieszczę choćbym miała z nimi spać
- Justynek
- 200p

- Od: 26 lip 2010, o 21:39
Bardzo ładna przytulanka
. Wygląda tak niewinnie
Też mam taką i bardzo ją lubię, nawet jak niechcący mam z nią bliskie spotkanie
Też mam taką i bardzo ją lubię, nawet jak niechcący mam z nią bliskie spotkanie
Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Moje kaktusy
- theoria_

- Kontakt:
Witaj Małgosiu w moich skromnych progach

Jest piękna i zapewnia niezapomniane doznania, do tej pory wspominam jak ją przesadzałam. Wszystkim polecam taką akupunkturęJustynek pisze:Bardzo ładna przytulanka. Wygląda tak niewinnie
![]()
Nie pokazywałaś jej chyba na forum? Przyznaj się co tam jeszcze ukrywaszJustynek pisze: Też mam taką i bardzo ją lubię, nawet jak niechcący mam z nią bliskie spotkanie
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
- phoebs

- Od: 20 wrz 2008, o 01:20
Witaj, śliczna kolekcja.
najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same...
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania