Pomidory z nasion od Kozuli

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasiona pomidorów od kozuli

Post »

Przechowywałaś już w ten sposób przez dłuższy czas ? Nie zawilgotniały ? Może je szlag trafić. W lodówce nie trzymałem, ale w takim przypadku powinno się je zapakować w coś szczelnego, słoiczek, lub coś na kształt. Niektórzy nawet zamrażają, ale nie słyszałem, by można to robić w papierku :shock:
Jaką masz lodówkę ?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nigdy nie przechowuje nasion pomidorow (i ogorkow tez) w lodowce, tylko w opisanych kopertach albo w woreczkach foliowych w pudelku po butach w szafce w pokoju, no i sa dobrze wysuszone.
Pozdrawiam! Gienia.
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00

Post »

Mi się nasiona pomidora same przechowały w lodówce :D :D :D I to naturalnej, bo wyrosły tego lata krzaki z nasion z opadłych "koralików", tzn pomidor wcale taki wrażliwiec nie jest! Albo ciepło miał pod śniegiem (pamiętacie, jaka zima była). To zdjęcia mojego kochanego "chwasta" z sierpnia. Obrazek Obrazek
Pozdrawiam pomidoromaniaków, mam po sezonie 2010 pomidory suszone (leżą w oliwie), własny keczup, oraz wspomnienie świeżo zerwanego pomidora, no i ten zapach na dłoniach po najlżejszym dotknięciu łodygi, wspaniałe warzywo (a może owoc, nie wiem na pewno).
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pomidory tak mają, z jednej strony ciepłolubne, a z drugiej - często wyrastają po zimie z zapomnianych owocków. Ja też w tym roku miałam na działce tu i tam Koraliki.
Waleria
lucas84
200p
200p
Od: 7 lis 2010, o 21:50

Post »

A mnie coraz bardziej się tutaj podoba :!:
I BARDZO sie cieszę że tutaj do Was mnie przywiało :!: :D

Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Bogdan Szczepanski pisze: 1.Orange Strawbery x Persimmon-pomarańczowy-30szt
5.Persimmon żółty-40szt
7.Persimmon czerwony 30szt
17.Banana Legs 40szt
:wit
Bardzo ciekawe. Banana Legs to wytwór Toma Wagnera, który jest znany jako autor Green Zebra i właśnie Banana Legs oraz ze swojej pracy z ziemniakami. Dla niego praca z krzyżowaniem nigdy nie jest skończona mimo że może mieć ustaloną odmianę, i ma właśną stronę w sieci: http://tatermater.proboards.com/index.cgi?board=general
Persimmon powinien być pomarańczowy, a genetycznie się róźni od większości żółto-pomarańczowych odmian. Tatiana ma więcej informacji o tej odmianie: http://tatianastomatobase.com/wiki/Persimmon
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
Jankiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 16:43

Post »

przygotowanie akcji rozsyłania nasion trwa. Jeszcze musicie się uzbroić w cierpliwość.

Przypominam, że gdyby ktoś chciał dołączyć do akcji z własnymi nasionami to proszę wiadomość prywatną wysłać do SMoniki z nazwą odmian i szacunkowa ilością oferowanych nasion.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

No tak , i jeśli już wysyłamy nasiona to oczywiście razem z foliowymi "koszulkami" do pakowania , ma sie rozumieć :wink: . Mam jeszcze jedną zagwozdke :oops: ... Czy oferować sie tylko z nasionami "pewnymi" - w sensie czystości odmianowej , czy też nie jest to sprawa aż taka gardłowa ?? . Bo np. cztery odmiany dyni rosly u mnie razem , tylko jedna odmiana byla izolowana i zapylana , ale pozostałe już nie są gwarantowane :? .. Chociaż z drugiej strony to ciekawe jakie owoce mogą być ze swobodnego zapylenia np. Hokkaido~Marina di Chioggia :shock: . Co prawda Kozulowe Pomidorki to w większosci mieszańce , ale Kozula robiła je świadomie , wręcz profesjonalnie 8-) , i jasno klarowała czego można sie spodziewać , w jakim kierunku to idzie itd.
kontra
200p
200p
Od: 12 kwie 2009, o 18:31
Kontakt:

Post »

Ja tam nasionka z takiej dyni chętnie przygarnę :wit
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Wreszcie kończę swoje zawodowe sprawy i wracam do nasion. W przyszłym tygodniu przekażę nasiona świstakom żeby mogli rozpocząć swoją pracę.

Pozdrawiam, kozula.
MLODA1
500p
500p
Od: 2 kwie 2010, o 23:08

Post »

Moniko czy załapię się jeszcze na nasionka pomidorów? Jak tak to kiedy można pisać adres i zamawiać nasiona. Byłabym bardzo wdzięczna chociaż za parę odmian po kilka ziarenek. ;:180
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

kozula pisze:Wreszcie kończę swoje zawodowe sprawy i wracam do nasion. W przyszłym tygodniu przekażę nasiona świstakom żeby mogli rozpocząć swoją pracę.
Pozdrawiam, kozula.
MLODA1 akcja jeszcze nie ruszyła , śledź wątek to pewnikiem się załapiesz .
MLODA1
500p
500p
Od: 2 kwie 2010, o 23:08

Post »

Dzięki serdeczne za odpowiedź. Mam nadzieję że się załapię, zawsze miło jest mieć jaka nowa odmianę.
lucas84
200p
200p
Od: 7 lis 2010, o 21:50

Post »

Kozula, bardzo, bardzo dziekujemy! :wit

500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

mam pytanko: jakiej wysokości można się spodziewać w gruncie po odmianach 36 i 37?, mój drogi M zastanawia się co oznacza słowo "wysoki" przy opisie podanym przez Kozulę i jak to ma być mocowane, skoro nie mamy folii... nie miała baba kłopotu-pokazała M co czyta ;:223
pozdrawiam
Iwona
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”