Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach

Post »

caterina pisze: Ok już Was nie zanudzam
Caterino, pyszne zbiory! Będzie miło, jeśli nas zanudzisz również wrażeniami degustacyjnymi lub napiszesz przynajmniej, które polecasz szczególnie!
Ja wczoraj robiłam pierogi dyniowe: upieczona butternut +ugotowana ciecierzyca + tofu (można zastąpić jakimś białym serem), wszystko zmiksowane na pastę, z przypraw sól i garam masala, okrasa z liści szałwii usmażonych na sztywno na oliwie, pycha! :)
Butternut chyba nawet pyszniejsza jest niż hokkaido ;:137

Patrycja_K napisał(a):

Niestety mam problem..okazało się dynie co nieco poobijane i po nocy pojawiły się miękkie gnijące plamki..boję się, że dynia nie wytrzyma...a na uczelni nie jestem w stanie przerobić jej całej (12szt) naraz:/

Patrycjo, może przerób je na puree i zapasteruzuj, robota na 1-2 wieczory, a potem będziesz miała gotowce do użycia do zupy, farszu, pasty, no i uratujesz dyńki.
Awatar użytkownika
Patrycja_K
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 paź 2010, o 16:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tniemy zbędne cytaty!!! Nalewka

Nie mogę przerobić ich na puree bo są mi potrzebne do pracy magisterskiej...kupiłam je w Lesznowoli (zwanej Dyniowolą) i to już końcówka dyń, ciężko jest coś znaleźć w Warszawie, jeśli je stracę będę miała DUŻY kłopot:/
a moja praca polega na rożnych sposobach suszenia technologicznego dyni i późniejszym badaniu suszu..
najwcześniej będę mogła zająć się dyńką w środę..o ile sprzęt i laboratoria na wydziale będą akurat wolne..
Czy jak są te plamki..to dynia szybko cała zgnije? Wytrzyma jeszcze parę dni??
wegetarianka
200p
200p

Post »

o, to zupełnie inna sprawa, IMO jak już się zaczęły psuć to po nich, chyba, że tylko kilka sztuk jest wadliwych i możesz je usunąć (?)
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nigdy nie jadłam potraw z dyni. Az w tamtym tygodniu zjadłam zupę.Dwa razy.
pierwsza to zupa krem z dyni z krewetkami i z imbirem , a druga zupa krem z grzankami z jakimś ciemnym oleistym sosem
i z łyżką gęstej śmietanki. Pyyyyyycha.

w przyszłym roku sadze dynie ,w skrzyni. bo mam małą działkę. Kiedyś oglądałam program jak sie uprawia dynie w skrzyniach,właśnie polecana uprawa do małych ogrodów.
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Pelasiu , może uda Ci sie zdobyć przepisy na te zupki.Narobiłaś mi apetytu.
Ja znam jeden przepis zupki dyniowej na kurczaku ,główna przyprawa to kolendra.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Składniki:
- 500 g surowej dyni
- 2 ziemniaki
- mała cebula pokrojona w kostkę
- posiekany ząbek czosnku
- 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
- łyżeczka przyprawy curry
- sól
- pieprz
- cukier
- 4 łyżki oliwy
Sposób przyrządzania:
Na oliwie zeszklijcie cebulę i czosnek. Dodajcie dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Lekko obsmażcie. Dodajcie curry, wymieszajcie. Po 5 minutach wlejcie wywar i gotujcie, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Całość zmiksujcie i przyprawcie.
Mysle ze to może być baza do róznych zup z dyni.Można własnie dodać troche krewetek podsmażonych na masełku i tartego imbiru ,oraz podprażonych pestek z dyni. Wersja bogatsza :łyżka kwa śniej smietanki albo jogurtu.
Jest to przepis Agnieszki Kręglickiej
Pozdrawaim
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12

Post »

Wegetarianko :D postaram sie zamieścić swoje subiektywne opinie odnośnie smaku.Swoistego rodzaju ranking :wink: Jak na razie zachwycamy się "acornami".
pozdrawiam serdecznie
Kasia
Forumowiczka Kasia...;)
wegetarianka
200p
200p

Post »

Pelasiu, ja też lubię dyniowe curry, jako potrawa lub zupa właśnie; tylko curry dodaję więcej i kumin też i smażę przyprawy przed dodaniem dyni, łącznie ze startym imbirem; często do zmiksowanej już zupy dodaję ugotowaną ciecierzycę lub czerwoną soczewicę; urozmaiceniem może być dodanie mleczka koko lub łyżki masła orzechowego, mlask :D
a ten oleisty sos, to nie olej z pestek dyni przypadkiem?

Caterino, ja mam kilka sztuk z rodziny acorn, choć konkretnie nie znam nazwy, wyglądają jak festival, ale nie jestem pewna; idealne miseczki do zapiekania z farszem :)
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Vegetarianko:tak szczerze powiedziawszy myślałam ze to własnie olej z pestek dyni.
Miał własnie taki posmak dyniowaty...naprawde pycha.
Gotowałam zupę na takiej bazie (wg przepisu).Samkowala mi bardzo.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Zrobiłam tę zupę z przepisu podanego przez Pelasię - pyszności wyszły - z dyni Rouge d'Etampes. ;:137 Tylko owoc jak dla mnie za duży, bo 13kg przerobić to problem. Przecier zapasteryzowany na przyszłość. Muszę pomyśleć o mniejszej odmianie, Ambar chyba będzie dobra?
wegetarianka
200p
200p

Post »

polecam też miks buraków i dyni pyszne połączenie :) niewymagające zbytniego przyprawiania; najpierw do piekarnika trzeba włożyć wyszorowane i osuszone buraki, raczej małe, przecięte na pół, wysmarowane oliwą, można sypnąć soli lub jakiegoś zioła; po godzinie włożyć dynię w kawałkach wysmarowaną oliwą (obraną lub nie- zależy od odmiany), piec ok 30 min; dalej można modzić, obrać buraki, zmieszać z dynią w sałatce np z dodatkiem rukoli i orzechów włoskich; można ukręcić pyszne puree i spożytkować dowolnie- w zupie, w farszach, pastach itp; bardzo polecam
ostatnio robiłam też pulpeciki/ kotleciki z dyni i ciecierzycy, takie dyniowe falafele, robiłam z hokkaido, były dobre po usmażeniu, ale jeszcze lepsze w sosie pomidorowym z dodatkiem masła orzechowego;
niestety cierpię, mojemu dziecku hokkaido nie podeszła :( modziłam, czarowałam, wyczuje ją wszędzie i uparła się na nie, chyba przestawię się na butternuty, mają mniej wyrazisty smak, ale pyszny!
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

wegetarianka pisze:...butternuty, mają mniej wyrazisty smak, ale pyszny!
Dokladnie tak , Hokkaido ma smak mocno intensywny , wręcz jak przyprawa .. A Butternut jest łagodne , z dużo wiekszą ilością wyczuwalnego cukru , dlatego w szerszych kręgach jest akceptowane :wink: . A niedawno dałem koledze Hokkaido , zaniósł dla wnuczki , a ta zataszczyła do łóżka , i mówi : ''Będę z nią spała , zamiast misia ! '' :shock: . Tia .. nie przewidzisz potrzeb i reakcji nabywcy ... P.S . O jedzeniu dyni smarkula słyszeć nie chce :roll: i co zrobisz :wit
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Ciekawe jak w przyszłym roku zareaguje na dynię mój roczny wnuk ?
Post Franta - serdecznie mnie ubawił , pozdrawiam.

A to dynia ,która odegrała na naszej działce znaczącą rolę,podczas jesiennego rodzinnego spotkania w 2008 r.

Obrazek
wegetarianka
200p
200p

Post »

frant, dokładnie, bardzo trafnie podsumowany smak, IMO- można nawet się nią przejeść, dlatego nie urządzam przetworów, żeby zatęsknić za tym smakiem i w przyszłym sezonie znowu się nim cieszyć :) i warto mieć kilka lżejszych odmian, stosować zamiennie lub łączyć;
planowałam rozszerzyć uprawę o blue kuri, może green, ta blue bardzo mnie kusi, ciekawa jestem jak ma się do red, ale jak mam to wszystko zjadać sama, to dzięki, małżonek też średnio za dyniami ;:14 ; córce wybaczam, ma 7 lat, przyjdzie czas dojrzeć do pewnych smaków, na razie polubiła szpinak, bób i "leciutko" ;) szparagi;
moi rodzice ilekroć im nie zawiozę hokkaido, stawiają je w domu w formie wystawki ;) bo za ładne do konsumpcji, :;230 ; teraz im nie podaruję, zawiozę i wspólnie upieczemy :)
lanceta, dynie mają wiele zastosowań, nie tylko konsumpcyjnych :) ja jakoś nigdy nie podłapałam tej zabawy, może powinnam, w formie oswajania dyń z młodą? :) w tym roku rodzice posiali tykwy, za wcześnie zostały zerwane, źle zerwane i źle suszone, zgniły wszystkie, a już widziałam oczami wyobraźni jak malujemy z córą miseczki :D ale i tak nie żałuję, fajnie wyglądały pnące się w górę obwieszone ozdobnymi kształtami
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12

Post »

Ubawiliście mnie opowieścią o miłości dzieci do dyni :D To samo mam z moją 2,5 letnią córką.Jak miała rok to wcinała papki z dyni a teraz to nawet do ust nie chce wziąć.No cóż nie wolno się poddawać. Męża kiedyś ignoranta warzywnego nauczyłam jeść warzywka, a dynią to się tak zajada aż mu się uszy trzęsą. :wink: Tak więc jest nadzieja i dla naszych pociech.
pozdrawiam Was serdecznie
Kasia
Forumowiczka Kasia...;)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”