Zakładam ogród i prosze o pomoc

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
AGP-ON
200p
200p
Od: 29 paź 2010, o 09:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Zakładam ogród i prosze o pomoc

Post »

Witam

Na wiosnę chce wreszcie założyć ogród ?Praca od podstaw?
Skończyłem budować dom
Gleba jest kwaśna, żyzna, ale teren podmokły
Rośliny zimozielone lub iglaste. Mamy 3 długowłose psy, które znoszą do domu wszystko, co się przyplącze;-)

Obrazek

Mam kilka pytań
:1. Rośliny pnące
Chce obsadzić pergole jakimiś zimozielonymi roślinami, które szybko rosną
Obrazek
Obrazek
Obrazek
2. Mam niewielki nasyp na oczyszczalni, niestety jest to najniższy punkt działki I jest tam dość wilgotno
Obrazek
Obrazek
Co mogę tam posadzić? Chcę zasłonić nasyp i ogrodzenie
Miskanty?
3. Narożnik
Obrazek
Co tu posadzić?. Miejsce jest częściowo zacienione. Myślałem o ułożeniu piaskowca i skonstruowaniu skalniaka. Na nim kosodrzewina i cos jeszcze?
Podobny jest ze wschodniej strony przed oknem kuchennym.

Ogólne założenia

Ramka wokół działki z thui (brabanty i szmaragdy z przodu)
W prawym zachodnim narożniku jakaś większa kompozycja
Coś na nasypie i prawym wschodnim narożniku
I trawa
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zakładam ogród i prosze o pomoc

Post »

Jakbyś jeszcze napisał w jakim regionie masz ogród (strefa klimatyczna), i skąd wiesz, że masz kwaśną ziemię, to już byłaby pełnia szczęścia :)
No i co to znaczy "teren podmokły"? Na jakiej podstawie tak piszesz, poproszę o szczegóły, bo od tego zależy, jakie rośliny mogą się u ciebie czuć w miarę dobrze.

I jeszcze wyjaśnienie, szybko rosnące pnącze zimozielone to tylko w postaci siatki maskującej wojskowej :P Wszystkie inne rosną w swoim tempie i przyspieszyć się tego nie da :lol: Zarośnięcie kratki / pergoli zajmie bluszczowi (Hedera helix) ze dwa, trzy lata, nawet jeśli posadzisz gęsto i duże sadzonki. Czy to szybko? Inne pnącza rosną szybciej, w jeden sezon zarosną całość i trzeba je przycinać, ale nie są zimozielone.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Uważam iż warto wybrać się tutaj i zobaczyć gotowe kompozycję bo to właściciele powinni się dobrze czuć wśród zieleni.
Zerknij,coś Ci się spodoba -wpadnie w oko i wtedy można dalej pytać o warunki klimatyczne danych roślin.Jest tutaj mnóstwo wspaniałych rozwiązań.http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=54
Dla przykładu zobacz fajną kompozycję u Igi23 -1 fotka:http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=54&t=29564
Awatar użytkownika
AGP-ON
200p
200p
Kontakt:

Post »

Ziemie badałem odczynnikiem ale .... rosną u mnie dzikie szczawie i to też coś daje ;-)
Działka jest w centralnej polsce, niedaleko Łodzi
Kiedyś to była "łąka trwała" na dawnych terenach zalewowych.
Na ok 1,2 m sa juz wody gruntowe. Pierwsza warstwa to żyzna ziemia (od 30 do 60 cm), później warstwa żwiru przmieszanej z gliną.

Na wiosnę woda aż tryskała, teraz podniosłem teren o ok 30 cm i jest lepiej
Za oczyszcaalnia jednak nadal jest bardzo mokro.
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10

Post »

Cześć :)
Widzę, że kolejna osoba przechodzi z forum budowlanego tutaj ;:138
Trochę się mijaliśmy u AgiJeżyk (ja to aniahubi) ;)

Powoli urządzam swój ogród i też tu szukam inspiracji, niedługo pewnie o pomoc zacznę prosić...

Jeśli chodzi o pnącza na pergole, to może połączyć zimozielony bluszcz z czymś szybciej rosnącym, ale tracącym liście - winobluszczem, albo kwitnącymi: róże, powojniki. Fajnie też wygląda pergola obsadzona jeżynami (i jaka pyszna).
Awatar użytkownika
AGP-ON
200p
200p
Kontakt:

Post »

Miło spotkać "ziomali" ;:136
My startujemy z ogrodem wczesną wiosną, czyli mam całą zime na wybór roślin
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

AGP-ON zima minie i z tego co ja się orientuję jak zadbasz o ogród to powstanie bardzo poważny problem(nieuleczalna choroba)po jakimś czasie.Brak miejsca na nowe rosliny jak człowiek się rozhula :;230 >mnie to już siła wyciągaja ze sklepów ogrodniczych.Ale wracam tam zawsze.Każdy metr wywalczony ,każdy metr trawnika przekopany pod nowe nasadzenia to tylko poglębia :wink: tą chorobę :;230
Powodzenia:)
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Rudominka, będzie i Twój wątek? :D
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10

Post »

Może kiedyś będzie...U mnie na razie jest mocno przypadkowe zbiorowisko roślin, a nie ogród, więc wstyd pokazywać. Tu wszyscy takie ładne rabaty mają...
Póki co wsadzam to co kupię (głównie na wyprzedażach) i to co dostanę tam gdzie mam miejsce. Teraz przez zimę chcę na spokojnie poplanować gdzie co ma być i na wiosnę zrobić porządki. Ogranicza mnie brak docelowego ogrodzenia i ścieżek/tarasu - nie chcę żeby rośliny, które tam mają być zostały zniszczone w czasie prac. Które nie wiadomo kiedy się odbędą ;:223
Awatar użytkownika
AGP-ON
200p
200p
Kontakt:

Post »

Miałem i mam podobny problem, ale wczesną wiosna kończę ogrodzenie i .... startuję z ogrodem ;-)

Witaj na forum. :D Kolor zielony jest zarezerwowany do moderacji zatem zlikwidowałam go - aniawoj
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Kontakt:

Post »

AGP-ON
Przy budowie ogrodu spróbuj choć z jednej strony wpisać go w krajobraz ( chyba, że w planach jest całkowita zabudowa jednorodzinna) Obsadzanie z każdej strony tujami w samym założeniu robi efekt sztuczności ogrodu. Jeszcze jedno zanim coś posadzisz wysłuchaj 20 opinii i sam wyciągnij wnioski. Założenia jak np. skalniak spróbuj zrobić na np. 1/3 terenu gdzie planujesz ogród łagodne wzniesienia osypane żwirem wkomponowanym w duże kamienie to będzie efekt. Małe założenia skalne nie są zbyt efektowne.

jarek
Awatar użytkownika
AGP-ON
200p
200p
Kontakt:

Post »

u mnie doodkoła łaki są ;-)
Z jednej strony tylko sąsiad. thuje chcę aby zimą śnieg do nas nie zawiewał.

Co do roślin to juz intensywnie myślę, mózg mi sie lasuje od nadniaru informacji ;:14

Co bys doradził w ten narożnik?
Awatar użytkownika
AGP-ON
200p
200p
Kontakt:

Post »

wesoly pisze:AGP-ON
Przy budowie ogrodu spróbuj choć z jednej strony wpisać go w krajobraz ( chyba, że w planach jest całkowita zabudowa jednorodzinna) Obsadzanie z każdej strony tujami w samym założeniu robi efekt sztuczności ogrodu. Jeszcze jedno zanim coś posadzisz wysłuchaj 20 opinii i sam wyciągnij wnioski. Założenia jak np. skalniak spróbuj zrobić na np. 1/3 terenu gdzie planujesz ogród łagodne wzniesienia osypane żwirem wkomponowanym w duże kamienie to będzie efekt. Małe założenia skalne nie są zbyt efektowne.

jarek

Drogi forumowiczu, jeśli odpowiadasz na czyjś post, wciskaj raczej klawisz Odpowiedz, niż Cytuj, tak będzie czytelniej :)
Druga sprawa formalna, to klawisz Edytuj, jeśli chcesz coś dodać do świeżo napisanego postu, to klikaj w klawisz Edytuj, a nie w Napisz Nowy Post... Dziękuję z góry ;:100

Skleiłam już kilka twoich postów pisanych jeden pod drugim w odległości minuty czy dwóch, ten post zostawiam na czas jakiś, żebyś zdążył przeczytać, a potem go wytnę do śmietnika.
mod Nalewka
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

A ja bym odradzała tuje, jakoś zupełnie nie pasują mi do łąk :oops: Coś bardziej swojskiego i mniej regularnego w kształcie bym widziała :oops:
Awatar użytkownika
AGP-ON
200p
200p
Kontakt:

Post »

nawet brabanty?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”