Studnia głębinowa - wybijanie wody

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
dzialkowiec84
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lis 2010, o 07:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Studnia głębinowa - wybijanie wody

Post »

Witam,

Ostatnio wykopałem studnie głębinową na działce. Okazała się, że ze studni cały czas wylewa się woda.
Czy ktoś spotkał się z taka sytuacją ? Chciałbym również wiedzieć czy ktoś wie jak najlepiej zabezpieczyć taką studnie na zimę ?

pozdrawiam
Rolmarket

Re: Studnia głębinowa - wybijanie wody

Post »

Najlepiej jest przykryć ja folią przed zimą,tym bardziej że jest to studnia głębinowa. A w jaki sposób wylewa się woda? Jeżeli jest już wykonana podmurówka to nic nie ma prawa się wylewać.
Beaty
50p
50p
Od: 7 lis 2008, o 09:40

Post »

W Polsce wody artezyjskie występują w niecce łódzkiej i mazowieckiej- czy mieszkasz w którymś z tych rejonów?
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Zabrał bym tą studnię do siebie... za każde pieniądze :)
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak, spotkał się z taką sytuacją.
U nas całość jest umieszczona w dwóch betonowych kręgach nakrytych płytą ocieplaną styropianem i obsypana ziemią (niby-skalniak), a nadmiarowa woda odprowadzana jest do strumienia rurą zakopaną metr pod ziemią. Koniec rury wystaje ze skarpy tuż nad wodą i zimą nie zamarza.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56

Post »

Jeśli obok tej studni stoi coś murowanego, to mogą być kłopoty. Może dojść do zapadania się gruntu. Głębinowa, to znaczy jaka głęboka?
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”