Ściółkowanie trawą.Ścięta trawa,co z nią zrobić?
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Co robicie ze ściętą trawą?
U nas na działkach ludzie palą cały rok w metalowych beczkach - w razie czego to robią grilla 

- i_graszka49
- 50p
- Od: 24 wrz 2008, o 12:17
Przecież to proste. Trzeba mieć trawnik tylko tej wielkości, aby pokos dało się łatwo zagospodarować we własnym zakresie (kompost, ściółkowanie). Trawniki są niemodne i nudne, nieekologiczne pod każdym względem (nawożenie, podlewanie, koszenie - wszystkie te czynności rujnują przyrodę na rozmaite sposoby), a po dłuższym czasie posiadania po prostu wkurzające (ile w końcu można kosić).
Ankieta jest tylko dla wielbicieli i konserwatorów zielonych powierzchni płaskich.
Na tym forum (tak wynika z moich obserwacji) większość właścicieli ogrodów i ogródków pozbywa się trawników na korzyść różnorodnych roślin, które ciesząc ludzi cieszą też zwierzęta.
Przepraszam za te górnobrzmiące tony, ale denerwują mnie teksty przedmówców, świadczące wciąż o pasji polegającej na poszukiwaniu sposobów omijania przepisów, mających z założenia służyć jakimś celom wyższym. Nie bawi mnie wdychanie toksycznych oparów z komina sąsiadów palących w piecach wszystkimi odpadami, oraz coroczne zagrożenie pożarami przy wypalaniu traw na okolicznych łąkach.
Rzekłam
Wszystkich pozdrawiam jesiennie i deszczowo
Grazka
Ankieta jest tylko dla wielbicieli i konserwatorów zielonych powierzchni płaskich.
Na tym forum (tak wynika z moich obserwacji) większość właścicieli ogrodów i ogródków pozbywa się trawników na korzyść różnorodnych roślin, które ciesząc ludzi cieszą też zwierzęta.
Przepraszam za te górnobrzmiące tony, ale denerwują mnie teksty przedmówców, świadczące wciąż o pasji polegającej na poszukiwaniu sposobów omijania przepisów, mających z założenia służyć jakimś celom wyższym. Nie bawi mnie wdychanie toksycznych oparów z komina sąsiadów palących w piecach wszystkimi odpadami, oraz coroczne zagrożenie pożarami przy wypalaniu traw na okolicznych łąkach.
Rzekłam

Wszystkich pozdrawiam jesiennie i deszczowo
Grazka
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Sąsiadka-pedantka też pali w starym kotle do gotowania bielizny, przynajmniej nie ma takiego kopcącego dymu, bo w takim czymś to musi być podsuszone, żeby się paliło, a i tak uważam to za przestępstwo przeciwko naturze.
Na wsi trawka zostałaby zjedzona przez zwierzątka i w postaci obornika wróciłaby do ziemi. Miastowi na ogół nie mają roślinożernych zwierzątek, ale zawsze mogą założyć kompostownik.
Na wsi trawka zostałaby zjedzona przez zwierzątka i w postaci obornika wróciłaby do ziemi. Miastowi na ogół nie mają roślinożernych zwierzątek, ale zawsze mogą założyć kompostownik.
Waleria
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Zapraszam Cię do odwiedzenia moich powierzchni płaskichi_graszka49 pisze:Trzeba mieć trawnik tylko tej wielkości, aby pokos dało się łatwo zagospodarować we własnym zakresie (kompost, ściółkowanie). Trawniki są niemodne i nudne, nieekologiczne pod każdym względem (nawożenie, podlewanie, koszenie - wszystkie te czynności rujnują przyrodę na rozmaite sposoby), a po dłuższym czasie posiadania po prostu wkurzające (ile w końcu można kosić).

Dlaczego uważasz, że trawniki są niemodne i nudne ? Przecież każdego cieszy coś innego

Co do Twoich obaw związanych z pielęgnacją trawnika to nie wymagają one dużych nakładów jeśli chodzi o nawożenie i podlewanie. Koszenie to tak jest to jakaś monotonia.
Nawożenie raz na 2 lata wystarczy nawóz i nie jest on taki drogi chyba, że jak większość ludzi kupujesz śmieszne nawozy w centrach ogrodniczych, więc przepłacasz i to dużooooo. Podlewanie hmmm sprawa rozchodzi się o odpowiedni dobór materiału siewnego do wymagań klimatycznych działki i tyle. Ja swoich areałów nie podlewam i nic mi nie usycha.
Waleria
Trawa skoszona przez kosiarkę ogrodową nie jest wskazana jako pokarm dla bydła bo jest za drobna i nie będą one tego spożywać.Na wsi trawka zostałaby zjedzona przez zwierzątka
Skoszona kosą lub kosiarką rotacyjną lub listwową jest najlepsza dla bydła.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Idealnym sposobem zagospodarowania skoszonej trawy jest wykorzystywanie jej jako ściółki.
Nie każdemu się to podoba ale z pewnością bardzo podoba się ZIEMI.
Idealnie użyźnia ziemię,poprawia jej strukturę.
Ja od lat lansuje tę metodę i jestem zachwycona ziemią jaką otrzymuje się w wyniku jej ściółkowania trawą.
Tak zachwycona ,że używam określenia, iż ta ziemia jest apetyczna...
Bo taka jest z pewnością dla rosnących u mnie roślin...
Nie mam problemu z nadmiarem skoszonej trawy mam jej niedosyt raczej...
Ta metoda jest do wykorzystania w ogrodach, nie u nowobogackich zazieleniających teren wokół domu - tu potrzeba kory- tony kory - ale w prawdziwych ogrodach, gdzie wszelkie odpady są wykorzystywane zgodnie z prawem natury...
W Łodzi palenie ognisk jest karalne mandatem.
Dwa razy w roku, wiosną i jesienią organizowane są zbiórki wszelkich roślinnych śmieci z ogrodów i działek.
Łatwo można pozbyć się nadmiaru gałęzi, chwastów i liści jeśli komuś na tym zależy.
Wystarczy się nie lenić lecz zapakować wszystkie odpady do worków i wystawić na ulicę.
Miasto się tym zaopiekuje.
Właśnie od ok.2 tygodni trwa u mnie taka akcja...
Nie każdemu się to podoba ale z pewnością bardzo podoba się ZIEMI.
Idealnie użyźnia ziemię,poprawia jej strukturę.
Ja od lat lansuje tę metodę i jestem zachwycona ziemią jaką otrzymuje się w wyniku jej ściółkowania trawą.
Tak zachwycona ,że używam określenia, iż ta ziemia jest apetyczna...
Bo taka jest z pewnością dla rosnących u mnie roślin...
Nie mam problemu z nadmiarem skoszonej trawy mam jej niedosyt raczej...
Ta metoda jest do wykorzystania w ogrodach, nie u nowobogackich zazieleniających teren wokół domu - tu potrzeba kory- tony kory - ale w prawdziwych ogrodach, gdzie wszelkie odpady są wykorzystywane zgodnie z prawem natury...
W Łodzi palenie ognisk jest karalne mandatem.
Dwa razy w roku, wiosną i jesienią organizowane są zbiórki wszelkich roślinnych śmieci z ogrodów i działek.
Łatwo można pozbyć się nadmiaru gałęzi, chwastów i liści jeśli komuś na tym zależy.
Wystarczy się nie lenić lecz zapakować wszystkie odpady do worków i wystawić na ulicę.
Miasto się tym zaopiekuje.
- i_graszka49
- 50p
- Od: 24 wrz 2008, o 12:17
Oczywiście, mój miły Przedmówcogemciu83 pisze:Przecież każdego cieszy coś innego

Ale też uzasadniałam, że troszkę mnie poniosło... z innego powodu.
Produkujemy odpady w ilościach, które wymagają rozsądnego przetwarzania. Mogę się zgodzić, ale tylko na chwilę, że absurdalne ceny za utylizację np. wspomnianej trawy mogą niektórych skłaniać do akcji typu spalanie na terenie ogródka, przyczyniając się do....... itd. itp.
Jeśli ta ankieta doprowadzi kiedyś do zdrowej sytuacji, w której będzie się opłacało pozbywać pokosu cywilizowanymi metodami to jestem za.
A orientujesz się może co robi miasto z tym czym się zaopiekowało? Kompostownia czy może śmietnisko razem z odpadami komunalnymi? a może jeszcze jakaś inna opcja?KaRo pisze: Miasto się tym zaopiekuje.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Podejrzewam, że razem z miejskimi liśćmi uprzątniętymi z ulic, trawą skoszoną w parkach czy na przyulicznych trawnikach te wystawiane przez mieszkańców odpady organiczne trafiają do kompostowni miejskiej. Tzn. coraz więcej miast ma swoje przetwórnie odpadów komunalnych, gdzie przerabia się, a potem sprzedaje albo używa do miejskich celów własnego kompostu. Rok temu szukałam w necie tego typu miejsc, żeby kupić gotowy kompost hurtem, a nie ziemię ogrodową w śmiesznie małych woreczkach
Potem jednak znalazłam inne źródło doskonałej ziemi, więc z kompostu "komunalnego" zrezygnowałam.
A ile bym zapłaciła za wywiezienie trawy z mojego ogrodu? Ani grosza! Musieliby mi za to dopłacać, bo przecie skoszona trawa, to ogrodowe dobro najwyższej wartości

A ile bym zapłaciła za wywiezienie trawy z mojego ogrodu? Ani grosza! Musieliby mi za to dopłacać, bo przecie skoszona trawa, to ogrodowe dobro najwyższej wartości

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Oczywiście w mieście istnieje Kompostownia Miejska ,te akcje trwaja już od wielu lat
-
- ---
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Było pytanie - co robicie z aściętą trawą?
Po prostu nic nie robię - zawartość pojamników wrzucam kurom i po problemie.
Po prostu nic nie robię - zawartość pojamników wrzucam kurom i po problemie.

- Waleria
"Idealnym sposobem zagospodarowania skoszonej trawy jest wykorzystywanie jej jako ściółki."
No właśnie, zapomniałam o tym, bo jesienią już nie mam czego ściółkować. Latem większość pakowałam pod pomidory, teraz, kopiąc, mam wrażenie, że grządka zrobiła się wyższa i ziemia jest bardziej próchniczna.
No właśnie, zapomniałam o tym, bo jesienią już nie mam czego ściółkować. Latem większość pakowałam pod pomidory, teraz, kopiąc, mam wrażenie, że grządka zrobiła się wyższa i ziemia jest bardziej próchniczna.
Waleria
Tak idealna jest do ściółkowania.Ja wykładam pod świerki, gdzie ziemia jest sucha jak popiół, między wysokie byliny i trawy na 'jesiennej' rabacie i pod krzewy np. hortensji bukietowej by zatrzymać wilgoć.Jesienią nagarniam tam też liście, a późną wiosną już praktycznie wszystko jest rozłożone i jakoś to 'znika', nawet nie wiem kiedy
Czasem gdy mam nadmiar trawy, bo deszczowo i szybko rośnie wrzucam do kompostownika.
To prawda, że to metody dla 'prawdziwych' i dojrzałych ogrodów

Czasem gdy mam nadmiar trawy, bo deszczowo i szybko rośnie wrzucam do kompostownika.
To prawda, że to metody dla 'prawdziwych' i dojrzałych ogrodów

- Waleria
No właśnie, to "znikanie" jest niesamowite. Nagarnęłam pod śliwkę jesienią olbrzymi stos liści i trawy, a na wiosnę było to całkiem płaskie. Jak się tam zaglądnie, to od najlepszych przyjaciółek ogrodnika, czyli dżdżownic, aż się roi.
Waleria
- E@K66
- Od: 7 gru 2008, o 11:54
Myślę że ściółkowanie to świetny pomysł, ja też miałam dylemat co z tą trawą teraz będę ściółkować.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Ja też ściółkuję trawą, ale istotne jest, aby trawa miała cienką warstwę - wtedy ładnie się wysusza, a gruba warstwa pleśnieje.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;