Moje kaktusy - Justyna

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Justynek
200p
200p
Od: 26 lip 2010, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje kaktusy - Justyna

Post »

Widziałam ostatnio adromischus w kwiaciarni, ale w złym stanie i najzwyklej szkoda mi pieniędzy na roślinkę, która prawdopodobnie nie przeżyje. No ale jeszcze się zastanowię, bo jednak troszeczkę kusi.
Ostatnio kupiłam 3 mammillarie i wszystkie 3 są w stanie agonalnym. Pewnie już nic z nich nie będzie. Dlatego zastanawiam się nad zaprzestaniem zakupów w kwiaciarniach.
theoria_ pisze: zrobiłam dzisiaj rundkę po kwiaciarniach i z przykrością stwierdzam, że to są obozy koncentracyjne dla sukulentów :? tam w ogóle nie ma światła a rośliny są w opłakanym stanie, "sezonowe marketowce" (biedr itp.) są w o niebo lepszej kondycji!
Święta prawda ;:108
Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Justynek pisze:Widziałam ostatnio adromischus w kwiaciarni, ale w złym stanie i najzwyklej szkoda mi pieniędzy na roślinkę, która prawdopodobnie nie przeżyje. No ale jeszcze się zastanowię, bo jednak troszeczkę kusi.
Ostatnio kupiłam 3 mammillarie i wszystkie 3 są w stanie agonalnym. Pewnie już nic z nich nie będzie. Dlatego zastanawiam się nad zaprzestaniem zakupów w kwiaciarniach.
theoria_ pisze: zrobiłam dzisiaj rundkę po kwiaciarniach i z przykrością stwierdzam, że to są obozy koncentracyjne dla sukulentów :? tam w ogóle nie ma światła a rośliny są w opłakanym stanie, "sezonowe marketowce" (biedr itp.) są w o niebo lepszej kondycji!
Święta prawda ;:108
No, ja u siebie w kwiaciarniach widziałem ładne, zdrowe okazy roślin. Złe wrażenie pozostawiło na mnie Nomi, w którym kupiłem mojego E. subdenudata - widać był to okaz z jakiejś nowszej dostawy - a niektóre rośliny widziałem tam już w czerwcu, stoją sobie do dzisiejszego dnia, są powykręcane i pokrzywione.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

Zostają jeszcze zakupy przez internet u hodowców, ale z pocztą też różnie bywa no i bardziej opłacają się większe zakupy wtedy za przesyłkę płaci się tylko raz. Osobiście dopiero raz zdecydowałam się na takie zakupy (na szczęście z pozytywnym skutkiem), większość kaktusów kupiłam w marketach (biedronka/lidl) bo i cena kusząca i obejrzeć można w miarę dokładnie ;) Na wiosnę planuję większe zakupy przez internet i pewnie będą to jakieś miniaturowe kaktusy, bo jak każdy tutaj mam już ciasny parapet a rośliny, które do tej pory wybierałam rosną spore :)

moritius Co do nomi niestety muszę się zgodzić, w życiu nie widziałam tak powyciąganych roślin :?
Reposit-08
500p
500p
Od: 25 sie 2010, o 15:23

Post »

To ja również powtórzę za Wami :wink:
Coraz bardziej przekonuje się do zakupów przez internet, co do marketów i kwiaciarni, jak się trafi świeża dostawa to wszystko ok, gorzej jak rośliny stoją tam i stoją... Czasami nawet zdarza mi się wymuszać w moich pobliskich kwiaciarniach zamówienia kaktusów i wtedy mogę wybrać co mi się podoba, a że reszta stoi x czasu - trudno...
Awatar użytkownika
zulek84
100p
100p
Od: 26 mar 2010, o 21:30

Post »

Co prawda to prawda, w internecie można znaleźć dużo ciekawsze kaktusy niż w kwiaciarniach i marketach. Jeśli gratis nie dostanie się oczywiście jakiegoś robactwa, chociaż ze sklepu już też przyniosłam kilka razy. Jeśli chodzi o mnie zakupy przez internet wygrywają zdecydowanie :D
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Moja mini-kolekcja kaktusów
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

zulek84 pisze:Co prawda to prawda, w internecie można znaleźć dużo ciekawsze kaktusy niż w kwiaciarniach i marketach. Jeśli gratis nie dostanie się oczywiście jakiegoś robactwa, chociaż ze sklepu już też przyniosłam kilka razy.
Mi też ostatnio mało brakowało żeby przywitać nowych lokatorów :shock: Niby ekspozycja ładna, wybór duży a tutaj taka niespodzianka, raczej nie pójdę więcej do tej kwiaciarni :? Trzeba się pilnować i oglądać nawet te rośliny, których i tak byśmy nie kupili, żeby w domu nie było niespodzianki:)
Awatar użytkownika
Justynek
200p
200p

Post »

Zostaje mi tylko pogratulować wszystkim mającym dobrze zaopatrzone kwiaciarnie. U mnie to bieda z nędzą. Mały wybór i lokatorów można znaleźć :pogon . Jak coś już jest i w dobrym stanie to drogie. Do tej pory raczej kaktusów przez internet nie kupowałam-to nie był jeszcze ten etap w mojej przygodzie z nimi. Chyba jednak powinnam zastanowić się nad tym rozwiązaniem. Tylko koszty przesyłki często są przeszkodą. Ale w zimę muszę chyba co miesiąc parę groszy do skarpety wrzucać i na wiosnę jak znalazł :P na większe zamówienie.
Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Awatar użytkownika
Niutka89
200p
200p
Od: 4 paź 2010, o 13:11

Post »

Heh z tą skarpetą to niezły pomysł , na wiosnę jak znalazł :D :D :D
U mnie w kwiaciarniach nie tak źle z kaktusami, można zawsze sobie coś wybrać, tylko ceny czasami są przecholowane ;:223

Przejrzałam wątek i masz bardzo ładną kolekcje i dziękuję za odwiedziny ;:1
Poszukuję Melocactusa ;]
Moje kaktusy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=38822" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Aneta
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Chyba ciężko będzie znaleźć odpowiednio dużą skarpetę :wink:
Niutka89 pisze:
U mnie w kwiaciarniach nie tak źle z kaktusami, można zawsze sobie coś wybrać, tylko ceny czasami są przecholowane ;:223
To prawda, widziałam w kwiaciarni kaktusa (kaktusika?) o średnicy ok 1cm w dodatku z doklejonym kwiatkiem- podejrzewam, że nawet dla specjalisty byłoby wyzwaniem go nazwać- i kosztował 7zł :shock:
Awatar użytkownika
Niutka89
200p
200p

Post »

No to już przesada z ceną u takiego maleństwa ;:223
Poszukuję Melocactusa ;]
Moje kaktusy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=38822" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Aneta
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

No to przesada, w dodatku po doklejonym kwiatku pewnie zostanie rana.
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Niestety :? Nie mam pojęcia kto to wymyśla, chyba jakiś barbarzyńca.
Mój Notocactus warasii(?) miał doczepioną czapkę Mikołaja i oczy na zardzewiałych drutach ;:223 Przez dwa lata dochodził do siebie, na szczęście teraz już jest w porządku i zaczął rosnąć :tan
Awatar użytkownika
Justynek
200p
200p

Post »

Takie niby ozdobione kaktusy i ja miałam "przyjemność" posiadać. Szkoda roślinek, ale widocznie to jakaś dziwaczna moda.

Muszę się jednak uderzyć w pierś. I zaraz napiszę z jakiego powodu. narzekałam na ceny kaktusów, a będąc w moich rodzinnych stronach udało mi się kupić dwie bardzo ładne i niedrogie roślinki. Jutro postaram się wstawić zdjęcia.
Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Awatar użytkownika
Niutka89
200p
200p

Post »

No to wstawiaj , wstawiaj fotki :D :D :D ja również miałam okazję dostać kaktusowego mikołaja 2 lata temu, obecnie ma się dobrze :heja :heja :heja
Poszukuję Melocactusa ;]
Pozdrawiam Aneta
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No to czekamy :D
Niutka89 pisze: ja również miałam okazję dostać kaktusowego mikołaja 2 lata temu, obecnie ma się dobrze :heja :heja :heja
Za miesiąc pewnie znowu zobaczymy te koszmarki :evil:

Odnalazłam swoją wymarzoną kwiaciarnię, gdzie sukulenty stoją przy oknie, gdzie nie ma doczepionych kwiatków ani malowanych roślin, a wszystkie kaktusy kosztują 6 zł niezależnie od wielkości :tan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”