Bardzo mądrze powiedzianeMyślę, że nie warto robić tutaj doktoratów z fizyki. Wiedza na poziomie szkoły podstawowej powinna nam wystarczyć. Zatem sugeruję udać się do najbliższego sklepu spożywczego i kupić folię aluminiową używaną do zawijania drugiego śniadania. Można tą folią wyłożyć pojemnik, w którym siewki mają być doświetlane. To załatwia temat.
Moja kolekcja kaktusów i sukulentów cz. 2 - Artur89
- bartii9512
- 500p

- Od: 30 mar 2010, o 18:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moja kolekcja kaktusów i sukulentów cz. 2
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
- banditoo
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 lis 2008, o 01:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja tam nigdy nie bawiłem się w odbłyśniki, w akwarium zakladam więcej świetlówek i mam spokój, a jak ktoś chce zmniejszyć pobór prądu to niech sobie kupi elektroniczny układ zapłonowy do świetlówek a jeżeli stosujesz kompaktowe to one już mają. I tak jak Tomek mówi najlepiej skoczyć po zwykłą folie i dać tyle świetlówek ile zmieścisz.
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja w owe odbłyśniki wierzę. Nawet "na oko" widać różnicę z nimi i bez nich.
Najlepiej widać to w akwarium właśnie. Ja mam 375tkę, kiedyś tylko ze świetlówkami, potem jako że zamarzyły mi się roślinki w akwarium (to takie zboczenie widać) to dołożyłem świetlówek T5 ze statecznikiem elektronicznym i odbłyśniki. No i wrażenie niesamowite - światła duuuużo więcej.
Doktoratów nie będziemy z tego pisać, tak myślę, natomiast wrażeniami i doświadczeniami własnymi myślę można i trzeba się podzielić.
Było od 23 do 26 stopni. Z wyciąganiem się siewek nie miałem kłopotu.
Najlepiej widać to w akwarium właśnie. Ja mam 375tkę, kiedyś tylko ze świetlówkami, potem jako że zamarzyły mi się roślinki w akwarium (to takie zboczenie widać) to dołożyłem świetlówek T5 ze statecznikiem elektronicznym i odbłyśniki. No i wrażenie niesamowite - światła duuuużo więcej.
Doktoratów nie będziemy z tego pisać, tak myślę, natomiast wrażeniami i doświadczeniami własnymi myślę można i trzeba się podzielić.
A ciepło? Jak zamierzasz roziązać ten problem? Każda dodatkowa świetlówka to dodatkowe źródło ciepła. A im jego więcej tym dla siewek gorzej. Nawet tych ciepłolubnych gatunków. Dlatego ja stosowałem 2 rury i odbłyśniki. Rury NA ZEWNĄTRZnajlepiej skoczyć po zwykłą folie i dać tyle świetlówek ile zmieścisz
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- Artur89

- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Ja już folię aluminiową nabyłem
Inspekt mam. Jeszcze potrzeba świetlówek (będą najpewniej dwie), statecznik...
Na chwilę odbiegając od techniki wstawię kilka dzisiejszych fotek. Nie powinno już dziwić, że u mnie nadal wiosna
Parodia aureispina, kwiaty trzymają już drugi tydzień. Raczej nie zanosi się na kolejne. Nie mają już tak intensywnej barwy bo i słońca mało.

Na chwilę odbiegając od techniki wstawię kilka dzisiejszych fotek. Nie powinno już dziwić, że u mnie nadal wiosna
Parodia aureispina, kwiaty trzymają już drugi tydzień. Raczej nie zanosi się na kolejne. Nie mają już tak intensywnej barwy bo i słońca mało.

Twoja Parodia to istny cyborg!
jest boska! 
kochajmy zielone 
pozdrawiam serdecznie Kasia
pozdrawiam serdecznie Kasia
- hen_s

Coś mi się wydaje, że podobnie jak ja gustujesz w parodiach o niewielkim pokroju i dużych kwiatach. Tych o maleńkich nasionkach. Będziesz się miał na czym uczyć wysiewać

- Artur89

- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
- hen_s

Ho, ho
Pięknie.
Oby tak do wiosny.
Pozdrawiam
Henryk
Pięknie.
Oby tak do wiosny.
Pozdrawiam
Henryk
- banditoo

- Od: 23 lis 2008, o 01:33
hen_s pisze:A ja w owe odbłyśniki wierzę. Nawet "na oko" widać różnicę z nimi i bez nich.
Najlepiej widać to w akwarium właśnie. Ja mam 375tkę, kiedyś tylko ze świetlówkami, potem jako że zamarzyły mi się roślinki w akwarium (to takie zboczenie widać) to dołożyłem świetlówek T5 ze statecznikiem elektronicznym i odbłyśniki. No i wrażenie niesamowite - światła duuuużo więcej.![]()
A ciepło? Jak zamierzasz roziązać ten problem? Każda dodatkowa świetlówka to dodatkowe źródło ciepła. A im jego więcej tym dla siewek gorzej. Nawet tych ciepłolubnych gatunków. Dlatego ja stosowałem 2 rury i odbłyśniki. Rury NA ZEWNĄTRZnajlepiej skoczyć po zwykłą folie i dać tyle świetlówek ile zmieściszByło od 23 do 26 stopni. Z wyciąganiem się siewek nie miałem kłopotu.
A pewnie że jest różnica z odbłyśnikami, tylko mi nigdy się nie chciało kombinować, dokładałem świetlówkę i się nie martwiłem. I jeżeli chodzi o świetlówki i odprowadzenie ciepła to oczywiście żę świetlówki nie dawać pod pokrywę, chyba że chcemy podgrzać, ja nie mam problemu bo mam dosyc wysoko nad akwarium i akwarium otwarte. na razie akwarium mam w przebudowie bo przerabiam je trochę tak żeby można było trzymać siewki i rośliny
- moritius

- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Artur, wysiewałeś kiedyś rebucje? Bo ciekaw jestem, ile schodzi, zanim zaczną schodzić;-)
Pozdrawiam, Aleksander
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Pierwsze wschody po tygodniu. Apogeum wschodów średnio ok. 2 tygodni od wysiewów. Jeśli po miesiącu nic się nie pojawi to znaczy, że nasiona były do niczego i można je wyrzucić.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89

Tak, wysiewałem R. albipilosa i R. muscula w lecie. Nasiona świeżo pobrane z pierwszej rośliny kiełkowały b. dobrze. Z drugiej chyba za wcześnie pobrałem i mało wzeszło.
Niektóre nasiona nadal kiełkują
Niektóre nasiona nadal kiełkują
- moritius

- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Ok, dzięki Tomek. Czyli mają jeszcze czas ;) - wziąłem wysiałem nasiona R. marsoneri, mam nadzieję że coś z tego wyjdzie, zwłaszcza teraz jak r. jest chora :/.
Pozdrawiam, Aleksander
- mgr_

- Od: 24 paź 2010, o 18:37
Nie wiem czy to najlepszy pomysł że posiałeś nasiona Opuncji razem z inymi kaktusami. Kiełkują bardzo długo (nawet po kilku latach) i bardzo nierównomiernie. W większości źródeł zaleca się też aby nasiona opuncji, w przeciwieństwie do innych kaktusów, przykryć cienką warstwą substratu.