Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Zablokowany
gejzerka

Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Post »

dwie godzinki tylko, raz w tygodniu? Nie za mało?
Justynko, chyba jej to wystarcza. Raz w tygodniu moczenie, ale 7 dni w tygodniu co rano ma zamgławiane mgiełką korzonki :;230 Widać jej to odpowiada, bo pokazuje dość ładny nowy korzonek - nareszcie! :D
O! I zapomniałam dodać, wypatrzyłam, że nowy listek się szykuje :) Jeszcze jest schowany, ale przede mną nic się nie ukryje - nie korzonki i nie listeczki. Nie wychodzi tym moim roślinkom zabawa w chowanego, oj nie :;230
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gejzerko-pewnie to zamgławanie dużo daje ;) Gratuluję nowego korzonka i listeczka :D
Ja też na sadzonce Vandzi przed chwilką odkryłam młody listeczek. Co za radość ;:108 A myślałam, że na jesień Vandzie już szykują się do "snu zimowego" i nie rosną... Widać...one "myślą" inaczej. Ale, to pewnie zasługa pięknego, słonecznego października.
Prowadzę w zeszycie "ogrodowym" kalendarz i wpisuję pogodę w każdym miesiącu. W październiku na moim terenie były tylko dwa dni z deszczem...reszta słońce :D
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Storczykowa- Vandy są równie piękne <jak, dla mnie>, jak Ascocendy. Podziwiam Ciebie, że Masz Vand tyle. Ja mam malutko miejsca i dlatego wybrałam kompromis: jedna Ascocenda i jedna Vanda<na razie sadzonka>. Ale...przed chwilką znalazłam na ebayu cudną biało-zieloną Vandę i chyba znów się zakochałam. A że uwielbiam to połączenie kolorków, pewnie wpiszę taką Vandę na moją listę chciejstw. Wiesz, chyba wolę wlewać i wylewać wodę do wazonu. Boję się ukruszenia korzonków < i tak jeden złamałam, jak wkładałam ją do wazonu>. Ty w wiaderku Moczysz, nie? Czy się mylę...
Ascocendy też mi się podobają, szczególnie jeśli mają trochę większe kwiatki. Kilka lat temu miałam czerwoną z malutkimi kwiatuszkami, ale to była jedna z pierwszych vandowatych, nie wiedziałam jeszcze, ze trzeba kąpać i uschła z przesuszenia. Podobają mi się pomarańczowe Ascocendy, bo Vand takich za bardzo nie ma. 5 lat temu widziałam piękną pastelowopomarańczową w kropki, była naprawdę śliczna, jeśli kiedyś spotkam, będzie moja. Co do kąpania, kąpię w wiadrze, bo z tym wlewaniem i wylewaniem do wazonu jest za dużo roboty i przy takim scisku na oknach wiele by pospadało, poza tym u mnie to jest niemożliwe tez ze względu na to, że tylko jedna Vanda ma korzenie wewnątrz wazonu, pozostałe mają na zewnątrz, bo są zbyt szerokie, by się zmieścić do wazonu, a nie będę ich wciskać, bo moga się połamać. Większość z nich była kiedyś wisząca, więc popuszczały sobie korzenie na wszystkie strony, a rózowa w kratkę była w wazonie, ale przez te 3 lata odkąd ją mam tak się przekorzeniła, że większość korzeni ma na zewnątrz, bo jej rosną w górę. W ogóle to jej musze kupić większy i cięższy wazon, bo jest tak cięzka, że się przewraca. Twoja Ascocenda też kiedyś może urosnąć spora, choć na szczeście większość Vandowatych rośnie bardzo powoli.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Storczykowa- żal tej czerwonej Ascocendy. Widziałam cudne w necie w tym kolorze.
Widzisz, u Ciebie wiaderko się sprawdza. Ja spróbuję w wazonie kąpać.
Mowisz, ze Ascocenda też duża może urosnąć? Oby nie. Gdzie ja ją wtedy postawię...
parapetowce
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Może moja princeska jest całkiem spora i żadnych przerw zimą we wzroście sobie nie robi :wit

Do Dusi dowód - wielkość kwiatów w porównaniu z wielkokwiatową Rubby :D

Obrazek
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorota- ona jet prawie taka duża, jak Vandzia ;:224 Piekne Masz te Vandowate, godne pozazdroszczenia ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta vandzia to prawdziwy gigant 48 wysokości (bez korzeni) i 58 szerokości, a szerokość liści to 4,5 cm wiec ascocenta jest tez spora :;230
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Kermit40
ZBANOWANY
Od: 19 wrz 2009, o 22:01

Post »

O matuchno, wręcz mnie powaliło ..... Vanda ;:167 ;:167

No, teraz to Krysia mnie już .... :;230 :;230
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorota- kwiaty mają cudne, ale mogłyby być ciut mniejsze. Bo człowiekowi żal sie robi, gdy je ściska się w takim tłumie <przynajmniej u mnie> pomiędzy falkami :;230
Może kiedyś jakąś półeczkę, "specjalną" dla Vand zrobię...

Kermit- naprawdę polecam... Cudna roślinka i nawet bez kwiatów, wygląda dostojnie... ;:224 ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

justus27 pisze:Storczykowa- żal tej czerwonej Ascocendy. Widziałam cudne w necie w tym kolorze.
Widzisz, u Ciebie wiaderko się sprawdza. Ja spróbuję w wazonie kąpać.
Mowisz, ze Ascocenda też duża może urosnąć? Oby nie. Gdzie ja ją wtedy postawię...
Nie wiadomo, moje Ascocendy miałam bardzo dawno temu, jak jeszcze się nie umiałam nimi zajmować. Były małe, ale po kilku latach moglyby urosnąć, jak Vandy. W końcu moja rózowa też kiedyś była mała, wielkości Ascocendy, a teraz jest ogromna i pogięta, niebieska tez była malutka, a teraz się zrobiło wielgachne roślinisko, choć Vandy na szczeście mają tą zaletę, że rosną powoli, ale za 10 lat mogą urosnąć na ponad metr. A zanim twoja Ascocenda urosnie wielka, minie dużo czasu, więc na pewno zdążysz coś wymyślić, a teraz się nie musisz martwić.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Za 10 lat...to może do firmy ją wywiozę na...stałe :D Ale rzeczywiście myślałam, że Ascocendy dużo mniejsze rosną niż Vandy ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Większość Ascocend, które widziałam, nie była wiele mniejsza od Vand, ale to pewnie zalezy od krzyżówki. Ascocendy moga mieć malutkie kwiatki, jak moja czerwona, ale rośliny nie musza być zawsze małe. Vandy tez na początku czasami są dość małe, ale potem rosną większe. Niektóre moje mają z pół metra rozpiętości liści i tyle samo lub więcej wysokości (razem z korzeniami). Miałam kiedyś taką, co z korzeniami miała ponad metr (korzenie z 80 cm lub troszkę więcej), ale dwa miesiące po kupieniu uschła od deszczówki. te piękne, długie korzenie pomarszczyły się, uschły i było po Vandzi.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To ja jeszcze muszę dużo się nauczyć i poczytać o vandowatych. Zawsze mi się wydawalo, że Ascocendy to takie "miniaturki" Vand :)
parapetowce
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jednym z rodziców ascocend jest vanda a drugim ascocentrum, które jest znacznie mniejsze i charakteryzuje się drobniejszymi i bardzo licznymi kwiatami. Więc dziecię może wdać się albo do Tatusia albo do Mamusi :wink:
Pozdrawiam Dorota!
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorota- oby, moja wdała się w Ascocentrum :D Jutro kolejna kąpiel, już mniej emocji przy tej "operacji" będzie...

A dziś pokażę Wam, dwa moje maluszki. Jedno z nich to dendrobium kingianum. Nareszcie doczekałam się u niego - dwóch przyrostów i keiczka, a korzonki zarosły już dno maleńkiej doniczki:

Obrazek

Obrazek

Drugi maluszek to keiki dendrobium Anosmum. Jest około miesiąca u mnie i urosły mu korzonki jakiś 1cm. Do wiosny, w takim tempie, cały pojemniczek wypełni siękorzonkami. Posadzony: wierzchnia warstwa - spagnum, reszta pojemniczka wypełniona- korą wymieszaną z drobnym keramzytem...

Obrazek

Obrazek
parapetowce
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”