Bardzo cieszę się ze spotkania i z wystawy
Ulubione storczyki Art :) cz.2
- EWA K
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 sty 2008, o 23:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ulubione storczyki Art :) cz.2
Tak Asiu chodzi o za dużą dawkę światła ..może zbyt ostrego dla młodych liści. Dobrze, że była u mnie wtedy Gucia i zauważyła co się dzieje
Wreszcie zapowiedziane fotki mojej SLC Mahalo Jack PELORIC
Dla przypomnienia, kwitnienie pierwszego kwiatu okazało się "dwa w jednym":

Kolejne trzy pąki po rozkwicie pokazały trzy różne formy kwiatów. Tylko jeden z nich ma normalną budowę (trudny do sfotografowania przez ciasnotę)
Jadnak cała trójka jest mniejsza niż poprzedni kwiat.
Jeden ma zrośnięte dwa płatki razem, drugiemu brakuje jednego płatka. Ot... peloric

I całość:

Jedyne, co jest w tej cattleyi piękne, to kolor. Prawdziwie oddany na pierwszym zdjęciu. Dzisiejsze fotki trochę prześwietlone.
Dla przypomnienia, kwitnienie pierwszego kwiatu okazało się "dwa w jednym":

Kolejne trzy pąki po rozkwicie pokazały trzy różne formy kwiatów. Tylko jeden z nich ma normalną budowę (trudny do sfotografowania przez ciasnotę)
Jadnak cała trójka jest mniejsza niż poprzedni kwiat.
Jeden ma zrośnięte dwa płatki razem, drugiemu brakuje jednego płatka. Ot... peloric

I całość:

Jedyne, co jest w tej cattleyi piękne, to kolor. Prawdziwie oddany na pierwszym zdjęciu. Dzisiejsze fotki trochę prześwietlone.
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- -ewelina-
- 500p

- Od: 14 sie 2007, o 23:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Asiu, masz do nich szczęście, albo one do Ciebie.
Mnie ta forma bardzo się podoba. U kogoś
Pozdrawiam,
Ewelina
Mnie ta forma bardzo się podoba. U kogoś
Pozdrawiam,
Ewelina
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
a mnie i tak podoba się mimo tej innościArt pisze:Jedyne, co jest w tej cattleyi piękne, to kolor.
Miłe koleżanki jesteście
. Dzięki za pociechę 
Pozdrawiam, Joanna
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Wiesz dlaczego lubię dziwaczki? ...bo mi żal że nikt ich nie podziwia a one przecież dały z siebie wszystko 
Fakt. Dały z siebie wszystko
Czekałam na te kwiaty półtora roku. Trochę się obwiniam, że coś zrobiłam nie tak podczas uprawy... 
Pozdrawiam, Joanna
-
Zabka_Monis
- 1000p

- Od: 17 maja 2010, o 09:55
Asiu, nie powiem , że brzydka i nie powiem , że najpiękniejsza ;) Forma Peloric bardziej przemawia do mnie u Phalaenopsisów...
Ta Cattleya jest po prostu... oryginalna
Chciała się wyróżnić w tłumie i udało jej się ;) A , że właścicielka nie zadowolona to co ją to obchodzi :P :P :P Ważne, że ona czuje się świetnie w swej...sukieneczce
Swoją drogą kolorek sukienki jest przecudny
Za to największe brawa
Co do mojej "kwitnącej na papierze" Masdevalli to oczywiście możesz sobie ją dołączyć do galerii kwitnących ;)Będzie mi niezmiernie miło
Aleee.. ja bym chciała zobaczyć tę galerię
Pokażesz? 
Ta Cattleya jest po prostu... oryginalna
Co do mojej "kwitnącej na papierze" Masdevalli to oczywiście możesz sobie ją dołączyć do galerii kwitnących ;)Będzie mi niezmiernie miło
Joanno !
I jak nie skomentować inaczej piękna?
tak...teraz dopiero doczytałam ; dobrze napisane i nawet wiem o kim ...
a nie mówiłam ,ze nadmiar poskutkuje niedoborem?
Faktem jest ,ze:
masz oryginalnego storczyka.Zawsze to wyróżnienie dla posiadacza.
Klasyczne mogą mieć wszyscy.
Celowo nie używam określeń :"normalne/nienormalne" bo cóż znaczy takie określenie ? Dla mnie nic.
A w obliczu pasji storczykowej , szczególnie drażliwie i dziwnie brzmi
.
Dlatego ,bo gdy człowiek "innej branży" zobaczy zielone parapety też nie zrozumie ..o co nam chodzi.
I pomyśli
/bo nie zapyta/ o normalności inaczej.
Ale... może i to wybaczalne jest ... tym innym?
No tak.... juz wiele napisałam, a nie powiedziałam , że mi sie podoba Twoja katlejka. Urokliwa,wigorna ,pachnie i ...w moim kolorze.Czyli ma wszystko co potrzeba. Ja ...gratuluję
Oczekiwanie długie ? hmmm....to i tak dobrze ,ze nie 9 lat bo i takie interwały zdarzają się w katlejach.
Zaanektuję ją do galerii "cudów i ciekawostek" -więc.... poproszę o zdjęcia w oryg.rozmiarze i już szybciutko dziękuję na to konto
A jak zdecydujesz o wydaniu w naturze ,to wiesz kto ją może wziąć.
pozdrawiam JOVANKA
tak...teraz dopiero doczytałam ; dobrze napisane i nawet wiem o kim ...
Art pisze:A moje przewidywania się sprawdziły. Oczywiście są kolejne formy PELORIC. Jeszcze inne niż poprzedni kwiat.
Tam było "za dużo elementów",a tu jest ich za mało. Chyba tylko jedna znana mi Osoba ucieszy się z takiego stanu rzeczy
a nie mówiłam ,ze nadmiar poskutkuje niedoborem?
Faktem jest ,ze:
masz oryginalnego storczyka.Zawsze to wyróżnienie dla posiadacza.
Klasyczne mogą mieć wszyscy.
Celowo nie używam określeń :"normalne/nienormalne" bo cóż znaczy takie określenie ? Dla mnie nic.
A w obliczu pasji storczykowej , szczególnie drażliwie i dziwnie brzmi
Dlatego ,bo gdy człowiek "innej branży" zobaczy zielone parapety też nie zrozumie ..o co nam chodzi.
I pomyśli
Ale... może i to wybaczalne jest ... tym innym?
No tak.... juz wiele napisałam, a nie powiedziałam , że mi sie podoba Twoja katlejka. Urokliwa,wigorna ,pachnie i ...w moim kolorze.Czyli ma wszystko co potrzeba. Ja ...gratuluję
Oczekiwanie długie ? hmmm....to i tak dobrze ,ze nie 9 lat bo i takie interwały zdarzają się w katlejach.
Zaanektuję ją do galerii "cudów i ciekawostek" -więc.... poproszę o zdjęcia w oryg.rozmiarze i już szybciutko dziękuję na to konto
A jak zdecydujesz o wydaniu w naturze ,to wiesz kto ją może wziąć.
pozdrawiam JOVANKA
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Asiu- piękna ta Twoja katleja.
Powiem, za Żabką Monis, że rzeczywiście oryginalna jest.
Każdy kwiatek inny..hmm...tu czegoś brakuje, tam za dużo. Może dłatego właśnie jest piękna i niepowtarzalna
Najbardziej jednak podoba mi się kwiat "podwójny", czyli pierwszy rozwinięty
Powiem, za Żabką Monis, że rzeczywiście oryginalna jest.
Każdy kwiatek inny..hmm...tu czegoś brakuje, tam za dużo. Może dłatego właśnie jest piękna i niepowtarzalna
Najbardziej jednak podoba mi się kwiat "podwójny", czyli pierwszy rozwinięty
- Henrykbb

- Od: 28 lut 2010, o 13:07
trzynastka pisze:a mnie i tak podoba się mimo tej innościArt pisze:Jedyne, co jest w tej cattleyi piękne, to kolor.
Ja,tak patrzę na nią i..czuję się jakoś dziwnie.Zaanektuję ją do galerii "cudów i ciekawostek"
Gdyby mogła mówić!
Czy powie"jestem dumna z tej swojej inności,jestem dumna ze swojego stwórcy"czy może "czemu mnie tak zdeformowano?dlaczego mnie tak skrzywdzono?,kto mnie będzie chciał?,nie chcę do galerii!"
Jest piękna.Dla kolekcjonera gratka ale...nie potrafię się nią zachwycać,jakoś tak jest mi smutno.
Refleksje,wspomnienia?!...
Sorry.
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Cattleyka mimo inności jest piękna, ma fantastyczny kolor.
Pozwolę sobie tym razem jedynie SERDECZNIE PODZIĘKOWAC WSZYSTKIM za zainteresowanie tematem
Mój komentarz jest zbędny wobec bardzo ciekawych i zróżnicowanych wypowiedzi. Dały mi (i może również innym) wiele do myślenia.
I... to chyba najważniejsze
Joasiu, już wcześniej pomyślałam, że na wiosnę podzielę katlejkę. Jest dosyć rozrośnięta.
Wg mnie będzie bardzo ciekawe, gdy będziemy mogły porównywać jej dalszy rozwój i kolejne kwitnienia
podczas uprawy w dwóch różnych miejscach
Jednak dla Ciebie "Powtórka z rozrywki"
Kolejno od lewej: M. veitchiana, M. żółta hybryda, M. Measuresiana i M. coccinea

To oczywiście te masdevallie, które zechciały u mnie zakwitnąć. Najdłużej czekałam na kwiaty 'veitchiany'.
Mam jeszcze 5 innych, które są dosyć trudne w uprawie z różnych względów. Każda ma inne kaprysy.
Mój komentarz jest zbędny wobec bardzo ciekawych i zróżnicowanych wypowiedzi. Dały mi (i może również innym) wiele do myślenia.
I... to chyba najważniejsze
Joasiu, już wcześniej pomyślałam, że na wiosnę podzielę katlejkę. Jest dosyć rozrośnięta.
Wg mnie będzie bardzo ciekawe, gdy będziemy mogły porównywać jej dalszy rozwój i kolejne kwitnienia
podczas uprawy w dwóch różnych miejscach
Moniko, w mojej 'masdevalliowej galerii' są kwitnienia, które sukcesywnie pokazywałam już w moim wątku.Zabka_Monis pisze:Co do mojej "kwitnącej na papierze" Masdevalli to oczywiście możesz sobie ją dołączyć do galerii kwitnących ;)Będzie mi niezmiernie miło![]()
Aleee.. ja bym chciała zobaczyć tę galerię
Pokażesz?
Jednak dla Ciebie "Powtórka z rozrywki"

To oczywiście te masdevallie, które zechciały u mnie zakwitnąć. Najdłużej czekałam na kwiaty 'veitchiany'.
Mam jeszcze 5 innych, które są dosyć trudne w uprawie z różnych względów. Każda ma inne kaprysy.
Pozdrawiam, Joanna
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Te Massdevalie są śliczne, chyba najbardziej mi się podoba różowa, bo takiej nie widziałam, ale wszystkie są niezwykłe.
- EWA K

- Od: 17 sty 2008, o 23:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Joanno! Twoje Massdevaliowe królestwo można zwiedzać bez końca
Powiedz, która jest w Twoim domu najbardziej wytrwała w kwitnieniu, a które są bardziej kapryśne i dlaczego ?
Powiedz, która jest w Twoim domu najbardziej wytrwała w kwitnieniu, a które są bardziej kapryśne i dlaczego ?