I tak też, obok Ludmiły, November Rein, Ametystu, Charles de Gaulle`a i Big Purple znalazły się: kuliste czosnki ozdobne w odcieniach purpury i fioletu z tyłu, niebieskiego i białego rozwaru, naparstnicy purpurowej, mikołajka chyba trójdzielnego, szałwii lekarskiej i przetacznika pomiędzy nimi oraz lawendą z przodu. Co o tym myślicie?
  I tak też, obok Ludmiły, November Rein, Ametystu, Charles de Gaulle`a i Big Purple znalazły się: kuliste czosnki ozdobne w odcieniach purpury i fioletu z tyłu, niebieskiego i białego rozwaru, naparstnicy purpurowej, mikołajka chyba trójdzielnego, szałwii lekarskiej i przetacznika pomiędzy nimi oraz lawendą z przodu. Co o tym myślicie?Róże Jowity
Re: Róże Jowity
Przyszły dzisiaj róże z Czech ! Zaraz po pracy pojechałam je posadzić. Zmachałam się ździebko, bo oprócz 11 róż z Czech, posadziłam jeszcze zakupione na prędce byliny do ich towarzystwa oraz przesadziłam 2 róże z ogródka. Tak sobie wymarzyłam, że dla moich nowych niebieściutkich piękności tłem będą byliny w odcieniu różu, fioletu i nieba   I tak też, obok Ludmiły, November Rein, Ametystu, Charles de Gaulle`a i Big Purple znalazły się: kuliste czosnki ozdobne w odcieniach purpury i fioletu z tyłu, niebieskiego i białego rozwaru, naparstnicy purpurowej, mikołajka chyba trójdzielnego, szałwii lekarskiej i przetacznika pomiędzy nimi oraz lawendą z przodu. Co o tym myślicie?
  I tak też, obok Ludmiły, November Rein, Ametystu, Charles de Gaulle`a i Big Purple znalazły się: kuliste czosnki ozdobne w odcieniach purpury i fioletu z tyłu, niebieskiego i białego rozwaru, naparstnicy purpurowej, mikołajka chyba trójdzielnego, szałwii lekarskiej i przetacznika pomiędzy nimi oraz lawendą z przodu. Co o tym myślicie?

I tak też, obok Ludmiły, November Rein, Ametystu, Charles de Gaulle`a i Big Purple znalazły się: kuliste czosnki ozdobne w odcieniach purpury i fioletu z tyłu, niebieskiego i białego rozwaru, naparstnicy purpurowej, mikołajka chyba trójdzielnego, szałwii lekarskiej i przetacznika pomiędzy nimi oraz lawendą z przodu. Co o tym myślicie?Re: Róże Jowity
Natomiast nie wiem jakie towarzystwo bylin byłoby odpowiednie do mojej drugiej rabaty różanej, na której przeważają kolory purpury, burgunda i jasnego różu ( Cottage Rose, Alexander McKenzie, Eden R., Parade, Ferdinand Pichard, Souvenir de William Wood, Souvenir du Dr.Jamain, Salet i Kronenburg ). Może same ostróżki i naparstnice? A może same białe dodatki. Poradźcie coś! Chciałabym, żeby to połączenie wyglądał elegancko.

- lelumpolelum
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
czosnki zawsze wyglądają pięknie, poza tym ich towarzystwo jest korzystne dla zdrowia różI tak też, obok Ludmiły, November Rein, Ametystu, Charles de Gaulle`a i Big Purple znalazły się: kuliste czosnki ozdobne w odcieniach purpury i fioletu z tyłu, niebieskiego i białego rozwaru, naparstnicy purpurowej, mikołajka chyba trójdzielnego, szałwii lekarskiej i przetacznika pomiędzy nimi oraz lawendą z przodu. Co o tym myślicie?

Jeśli chodzi o drugą rabatę, może dobrać dodatki w kolorze srebra? Czyściec wełnisty, szałwię lekarską, santolinę, lawendę... Wielosił błękitny o dwukolorowych listkach? W czasie kwitnienia wszedłby na trochę lazur
 I czosnki dla zdrowia i pionowych elementów
 I czosnki dla zdrowia i pionowych elementów 
dziękuję za radę; rzeczywiście - wtedy pasowałyby do poprzedniej rabaty; a srebro plus róż i bordo daje dostojny efektlelumpolelum pisze:czosnki zawsze wyglądają pięknie, poza tym ich towarzystwo jest korzystne dla zdrowia różI tak też, obok Ludmiły, November Rein, Ametystu, Charles de Gaulle`a i Big Purple znalazły się: kuliste czosnki ozdobne w odcieniach purpury i fioletu z tyłu, niebieskiego i białego rozwaru, naparstnicy purpurowej, mikołajka chyba trójdzielnego, szałwii lekarskiej i przetacznika pomiędzy nimi oraz lawendą z przodu. Co o tym myślicie?
Jeśli chodzi o drugą rabatę, może dobrać dodatki w kolorze srebra? Czyściec wełnisty, szałwię lekarską, santolinę, lawendę... Wielosił błękitny o dwukolorowych listkach? W czasie kwitnienia wszedłby na trochę lazurI czosnki dla zdrowia i pionowych elementów
 Dzięki. jadę po byliny i czosnki.
  Dzięki. jadę po byliny i czosnki.Re: Róże Jowity
I posadziłam je   Nie narobiłam się przy tym aż tak bardzo, ale za to znalazłam sobie nową robotę, tzn. przekopałam pół trawnika, by usunąć z niego dziko rosnące maliny i paprocie, które przeszły do mnie od sąsiadki. Bałam się, żeby nie zaczęły wchodzić na róże, więc dawajże 9 godzin w ciągu 2 dni przekopywania i oczyszczania ziemi plus sadzenie róż, przesadzanie bylin, koszenie trawnika i sadzenie nowo zakupionych cebulek kwiatowych. W sobotę byłam w OBI. Zrobili wyprzedaż 90 % cebulek roślin ozdobnych. Za opakowanie kilku solidnych cebul ( od 2 do 5 sztuk) można było zapłacić 1.98 zł. Nakupiłam więc ile się dało, tzn. 22 opakowania, a później musiałam to wszystko gdzieś posadzić. Najwięcej nakupiłam ozdobnych czosnków do róż i pełnych tulipanów.
  Nie narobiłam się przy tym aż tak bardzo, ale za to znalazłam sobie nową robotę, tzn. przekopałam pół trawnika, by usunąć z niego dziko rosnące maliny i paprocie, które przeszły do mnie od sąsiadki. Bałam się, żeby nie zaczęły wchodzić na róże, więc dawajże 9 godzin w ciągu 2 dni przekopywania i oczyszczania ziemi plus sadzenie róż, przesadzanie bylin, koszenie trawnika i sadzenie nowo zakupionych cebulek kwiatowych. W sobotę byłam w OBI. Zrobili wyprzedaż 90 % cebulek roślin ozdobnych. Za opakowanie kilku solidnych cebul ( od 2 do 5 sztuk) można było zapłacić 1.98 zł. Nakupiłam więc ile się dało, tzn. 22 opakowania, a później musiałam to wszystko gdzieś posadzić. Najwięcej nakupiłam ozdobnych czosnków do róż i pełnych tulipanów.
Zaraz pokaże Wam zdjęcia z mojej działki. Przedstawiają wyniki mojej pracy.

tu widać skopany trawnik, który na wiosnę częściowo zasieję nową trawą, a część przy płocie granicznym ( który postawię) zostawię pod nasadzenia nowych róż pnących

nowo postawiony płot na granicy z sąsiadką; powstał głównie dla podpory posadzonych przy nim róż pnących ( bo sąsiadkę mam miłą ) tych płotów jest 5, wszystkie musiałam zaimpregnować i umocować w ziemi; sama wylewałam beton pod słupki
 ) tych płotów jest 5, wszystkie musiałam zaimpregnować i umocować w ziemi; sama wylewałam beton pod słupki  

Nie narobiłam się przy tym aż tak bardzo, ale za to znalazłam sobie nową robotę, tzn. przekopałam pół trawnika, by usunąć z niego dziko rosnące maliny i paprocie, które przeszły do mnie od sąsiadki. Bałam się, żeby nie zaczęły wchodzić na róże, więc dawajże 9 godzin w ciągu 2 dni przekopywania i oczyszczania ziemi plus sadzenie róż, przesadzanie bylin, koszenie trawnika i sadzenie nowo zakupionych cebulek kwiatowych. W sobotę byłam w OBI. Zrobili wyprzedaż 90 % cebulek roślin ozdobnych. Za opakowanie kilku solidnych cebul ( od 2 do 5 sztuk) można było zapłacić 1.98 zł. Nakupiłam więc ile się dało, tzn. 22 opakowania, a później musiałam to wszystko gdzieś posadzić. Najwięcej nakupiłam ozdobnych czosnków do róż i pełnych tulipanów.
  Nie narobiłam się przy tym aż tak bardzo, ale za to znalazłam sobie nową robotę, tzn. przekopałam pół trawnika, by usunąć z niego dziko rosnące maliny i paprocie, które przeszły do mnie od sąsiadki. Bałam się, żeby nie zaczęły wchodzić na róże, więc dawajże 9 godzin w ciągu 2 dni przekopywania i oczyszczania ziemi plus sadzenie róż, przesadzanie bylin, koszenie trawnika i sadzenie nowo zakupionych cebulek kwiatowych. W sobotę byłam w OBI. Zrobili wyprzedaż 90 % cebulek roślin ozdobnych. Za opakowanie kilku solidnych cebul ( od 2 do 5 sztuk) można było zapłacić 1.98 zł. Nakupiłam więc ile się dało, tzn. 22 opakowania, a później musiałam to wszystko gdzieś posadzić. Najwięcej nakupiłam ozdobnych czosnków do róż i pełnych tulipanów.Zaraz pokaże Wam zdjęcia z mojej działki. Przedstawiają wyniki mojej pracy.

tu widać skopany trawnik, który na wiosnę częściowo zasieję nową trawą, a część przy płocie granicznym ( który postawię) zostawię pod nasadzenia nowych róż pnących

nowo postawiony płot na granicy z sąsiadką; powstał głównie dla podpory posadzonych przy nim róż pnących ( bo sąsiadkę mam miłą
 ) tych płotów jest 5, wszystkie musiałam zaimpregnować i umocować w ziemi; sama wylewałam beton pod słupki
- hal1959
- Od: 13 mar 2008, o 19:52
No to się napracowałaś  .
 .
Kto by pomyślał,że w listopadzie można jeszcze tyle zrobić,pracuś z Ciebie 

Wiosną będą efekty

.
 .Kto by pomyślał,że w listopadzie można jeszcze tyle zrobić,pracuś z Ciebie

Wiosną będą efekty

wykorzystałam ładną pogodę i fakt, że dopiero przyszły różehal1959 pisze:No to się napracowałaś.
Kto by pomyślał,że w listopadzie można jeszcze tyle zrobić,pracuś z Ciebie
Wiosną będą efekty

a teraz pokaz zdjęć z wczoraj - takie tam różne ( nie mylić z "róże" )

Lichtkönigin Lucia

tarczownica tarczowata

listki alby maximy

pęcherznica kalinolistna

listek Marthy

ponownie liść alby maximy

klon palmowy Little Princess

listek Madame Isaac Pereire

owocki konwalii

Madame Isaac Pereire

tak wygląda teraz mój Haendel

RU pięknie przebarwia się na żółto

grahamek pobił swój rekord wysokości
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Witaj amelia:)
Ładnie to wszystko pokazałaś,napracowałaś się bardzo i teraz tylko czekać na efekty wiosną.
Twój Grahamek rzeczywiście wystrzelił wysoko w górę,dobrze,że mojego młodego posadziłam z tyłu rabaty,bo widzę teraz,że to wielkolud Kiedyś miałam okazję kupić Lucia,ale ona jest chyba pnąca prawda?
 Kiedyś miałam okazję kupić Lucia,ale ona jest chyba pnąca prawda?

Ładnie to wszystko pokazałaś,napracowałaś się bardzo i teraz tylko czekać na efekty wiosną.
Twój Grahamek rzeczywiście wystrzelił wysoko w górę,dobrze,że mojego młodego posadziłam z tyłu rabaty,bo widzę teraz,że to wielkolud
 Kiedyś miałam okazję kupić Lucia,ale ona jest chyba pnąca prawda?
 Kiedyś miałam okazję kupić Lucia,ale ona jest chyba pnąca prawda?Re: Róże Jowity
Annes 77 pisze:Witaj amelia:)
Twój Grahamek rzeczywiście wystrzelił wysoko w górę,dobrze,że mojego młodego posadziłam z tyłu rabaty,bo widzę teraz,że to wielkoludKiedyś miałam okazję kupić Lucia,ale ona jest chyba pnąca prawda?
Dziękuję za pochwałę

Lucia jest ponoć pnąca, ale u mnie po kilku latach ma zaledwie 120 cm wysokości

- hal1959
- Od: 13 mar 2008, o 19:52
Mogą być to liście Veilechenblau,rośnie szybko, w pierwszym roku nie zakwita,
ale u mnie miała troszkę kwiatów ,ale urosła niesamowicie 
  .
 .
U mnie Handel kwitnie,ale przebarwiona do białości,aż dziwne,że u Ciebie taki czerwony pąk

ale u mnie miała troszkę kwiatów ,ale urosła niesamowicie

.
 .U mnie Handel kwitnie,ale przebarwiona do białości,aż dziwne,że u Ciebie taki czerwony pąk