Olibabko, podobne karmniki sprowadzają już i do nas. Dwa lata temu (i w ub. roku) kupiłam na All... brytyjskie karmniki tubowe, jak na zdjęciu:olibabka pisze:Tak - o tym myślałam i faktycznie cena do zaakceptowania. Może ktoś podobne zacznie produkować i u nas, albo zacznie sprowadzać
http://img18.allegroimg.pl/photos/orygi ... 1266704015
wysokość 20 cm, średnica 6 cm, nadają się i do wszelakich ziaren zbóż i do słonecznika, pokarm nie wilgotnieje w nich tak, jak w otwartych karmnikach i stosunkowo łatwo można je umyć. Widzę, że w tym roku są po 30 zł, w poprzednich latach płaciłam za nie jakoś podobnie. Cieszyły się takim powodzeniem wśród moich skrzydlatych gości, że zmuszona byłam dokupić i wywiesić ich więcej
 W końcu w poprzednim sezonie ptaszki wyjadły z nich ponad 100 kg karmy
 W końcu w poprzednim sezonie ptaszki wyjadły z nich ponad 100 kg karmy  Tuby wieszałam na krzewie bzu tak, by nie kołysały się i nie płoszyły ptaszków, a gałązki lilaka ułatwiały do niego dostęp maluchom - sroki, kawki i gawrony musiały zadowolić się tym, co mniejszym ptaszkom z dziobów wypadło. A trochę tego było, skoro nawet bażant korzystał z tej stołówki.
 Tuby wieszałam na krzewie bzu tak, by nie kołysały się i nie płoszyły ptaszków, a gałązki lilaka ułatwiały do niego dostęp maluchom - sroki, kawki i gawrony musiały zadowolić się tym, co mniejszym ptaszkom z dziobów wypadło. A trochę tego było, skoro nawet bażant korzystał z tej stołówki.W tym roku pojawiły się na All... też inne, tańsze (i droższe) wersje karmników tubowych oraz takie końcówki, które przykręcić można do plastikowej butelki PET i mamy karmnik, niczym z poradnika pana Adama Słodowego

jakoś nie mogę znaleźć
 jakoś nie mogę znaleźć  , jakie hasło wpisujesz? Bo ja nic nie widzę, ani pod karmniki, ani "dla ptaków". Może przeslij mi na pw?
 , jakie hasło wpisujesz? Bo ja nic nie widzę, ani pod karmniki, ani "dla ptaków". Może przeslij mi na pw?

Ten nieznany gość to kwiczoł
  Ten nieznany gość to kwiczoł Gdy nadchodzi wiosna i budzą się roślinki, robaczki (świeżutkie menu
 Gdy nadchodzi wiosna i budzą się roślinki, robaczki (świeżutkie menu  W tygodniu nie mam takiej możliwości, ale w zimowe soboty i niedziele nie mogę odkleić nosa od szyby
  W tygodniu nie mam takiej możliwości, ale w zimowe soboty i niedziele nie mogę odkleić nosa od szyby  ,choć początkowo syczał na widok worków z ziarnem w piwnicy i łusek słonecznika na trawniku. Później sam sprawdzał w atlasie ptaków, któż to taki nas odwiedził
 ,choć początkowo syczał na widok worków z ziarnem w piwnicy i łusek słonecznika na trawniku. Później sam sprawdzał w atlasie ptaków, któż to taki nas odwiedził  

, ale od lat nie widziałam żadnego w okolicy
 , ale od lat nie widziałam żadnego w okolicy 
 , już zamówione.
 , już zamówione.