Czekaj, Izuś, czekaj, ja mam w planie przyatakowanie naszej lubelskiej Akademii Rolniczej, bo się doczytałam, że kilka lat temu prowadzili prace badawcze właśnie nad zdolnością do zimowania w gruncie niektórych "kulkowych"odmian...Nawet im wyszło, że takie są
Ogródek aleb-azi część druga, nie ostatnia :-)
Re: Ogródek aleb-azi część druga, nie ostatnia :-)
E, pewnie z Holandii
Czekaj, Izuś, czekaj, ja mam w planie przyatakowanie naszej lubelskiej Akademii Rolniczej, bo się doczytałam, że kilka lat temu prowadzili prace badawcze właśnie nad zdolnością do zimowania w gruncie niektórych "kulkowych"odmian...Nawet im wyszło, że takie są
O, myślę, że wobec Twoich sukcesów należałoby Twoje doświadczenia włączyć w te badawcze eksperymenta
Wkład w naukę byś miała 
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chryzantemy prześliczne, ja bardzo je lubię, kilka lat temu pozbyłam się swoich, bo ciągle łapały grzyba i miały brzydkie łysiejące i brązowe gałązki i zielonymi ukwieconymi czuprynami
Teraz próbuję znów je wprowadzić do ogrodu, bo bardzo mi ich brakuje, mam nadzieję, że teraz będzie lepiej 
- dodad

- Od: 21 cze 2009, o 18:22
O kurczaki, te zielonkawe super są!
-
aleb-azi

- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Martuś - o ile materiał badawczy przetrwa kolejną zimę
Agnieś - spróbować warto, po Wszystkich Świętych będą za grosze, więc w razie czego strata bolesna nie będzie, a jesienna radość ogromna
Dorotko- w tej zielonej się zakochałam jesiennie
Ale właśnie jej daję zerowe szanse na przetrwanie zimy. A ta z dużym kwiatem, różowa, z białym brzegiem płatków ma zielony środek... nie widać na zdjęciu, ale jest zieloniutki
Też nie wygląda na eskimosa...
Agnieś - spróbować warto, po Wszystkich Świętych będą za grosze, więc w razie czego strata bolesna nie będzie, a jesienna radość ogromna
Dorotko- w tej zielonej się zakochałam jesiennie
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Witaj po przerwie
Niesamowite chryzantemy. Do tej pory nie miałam ani jednej. Teraz zakupiłam jedna w auchanie. Jestem bardzo ciekawa czy moja przetrwa.
Podziwiam cała ferię kolorów. Te zielone sa niesamowite. Też myslę, że ma najmniejsze szanse na przetrwanie
Niesamowite chryzantemy. Do tej pory nie miałam ani jednej. Teraz zakupiłam jedna w auchanie. Jestem bardzo ciekawa czy moja przetrwa.
Podziwiam cała ferię kolorów. Te zielone sa niesamowite. Też myslę, że ma najmniejsze szanse na przetrwanie
- Zielona_Ania

- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Mnie żadna z kupnych kulkowych chryzantem nie przezimowała nigdy. Ta sadzonka ode mnie to taka stara chryzantema, co rosła od zawsze w ogródku- różowa z żółtym środkiem. Bardzo trwała, nigdy nie przemarzła.
Widziałam kiedyś w ogrodzie botanicznym zachwycającą kolekcję chryzantem w pełni kwitnienia - opiekunowie tych roślin zdradzili mały sekret, że wszystkie kwiaty po kwitnieniu wykopują i zimują w chłodnym pomieszczeniu. Ot co.
Widziałam kiedyś w ogrodzie botanicznym zachwycającą kolekcję chryzantem w pełni kwitnienia - opiekunowie tych roślin zdradzili mały sekret, że wszystkie kwiaty po kwitnieniu wykopują i zimują w chłodnym pomieszczeniu. Ot co.
-
aleb-azi

- Kontakt:
Goś - trzymam kciuki za pierwszą chryzantemkę
Aniu Zielona - kiedyś odkupiłam działkę w ROD, z zawartością. Poprzedni właściciel w piwniczce trzymał wykopane chryzantemki. Bardzo ładnie się odrodziły po posadzeniu. Ale wszystkie były żółte... Wydałam innym działkowiczom
Pora na dobranoc się zbliża... No to jesienna Heritage... i jesienne krokusy

Aniu Zielona - kiedyś odkupiłam działkę w ROD, z zawartością. Poprzedni właściciel w piwniczce trzymał wykopane chryzantemki. Bardzo ładnie się odrodziły po posadzeniu. Ale wszystkie były żółte... Wydałam innym działkowiczom
Pora na dobranoc się zbliża... No to jesienna Heritage... i jesienne krokusy

- dodad

- Od: 21 cze 2009, o 18:22
No to można iść spać. Z różami pod powiekami 
Izo, śliczne chryzantemy. Te o egzotycznym wyglądzie traktuję jako jednoroczne i nie usiłuję nawet ich przetrzymywać przez zimę. Mam dwie stare odmiany (różową i złocistą), rosną w ogrodzie od początku i zimują doskonale w gruncie bez zabezpieczenia.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
-
minismok

- Od: 25 wrz 2008, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
chryzantemy złociste w kryształowym wazonie......
Alebciu
śliczne chinki nie zasługują na dodatek do znicza
zielona nie przetrwa zimy w gruncie ale moze ja tak jak pelargonię?
cmokasy
śliczne chinki nie zasługują na dodatek do znicza
zielona nie przetrwa zimy w gruncie ale moze ja tak jak pelargonię?
cmokasy
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
- Alionuszka

- Od: 16 cze 2009, o 23:21
Izka Heritage jeszcze kwitnie...
u mnie już dawno łysa ,nie mówiąc o kwiatach
Chryzantemy u mnie przezimowały w donicy rzucone w kąt ,ale nie mogłam miejsca dla nich znaleźć i zmarniały...
Jedną udało mi się wkopać do ziemi,i ...w tej chwili kwitnie i jest żółta... 
Chryzantemy u mnie przezimowały w donicy rzucone w kąt ,ale nie mogłam miejsca dla nich znaleźć i zmarniały...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
-
aleb-azi

- Kontakt:
Wróciłam z psiego spaceru... zzzzzimnooooo. Zabrałam z tarasu zapomnianą domową opuncję... To był ostatni mieszkaniec tarasu.
Dorotko- śpij... a ja zostawię coś na dzień dobry
Romku - widzisz... a mi właśnie taka różowa zginęła... Ja... wszystkie chryzantemy próbuję przechować, z różnym skutkiem. Dbaj o swoje... mam wrażenie, że one nie są długowieczne...
Minismoku - tak właśnie knuję, żeby zieloną per pelargonia potraktować. Spróbować zrobić sadzonki... Abo macierzysta roślina, albo jej ewentualne potomstwo powinno przetrwać.
Nelu - to może nam się trafiły chryzantemki superholenderki... Heritage jeszcze obdarza pojedynczymi kwiatami, ale właściwie cały czas coś na niej "dynda" i pączki są... i kwiat parę dni potrafi się trzymać
Plamistość dopiero parę dni temu zaczęła łapać. No... nie ma recepty na róże...
Na dzień dobry miłym gościom zostawię to, co jeszcze oko cieszy. Więc niezłomna Pastella - kwitnie dalej "piętro" na wysokim pędzie, a i "parterowe" pączki zaczynają pękać. A Graham Thomas wyrósł dłuuuuuugi i gnie pędy do ziemi... więc kwiat prawie przy ziemi
.

Miłego dnia
Dorotko- śpij... a ja zostawię coś na dzień dobry
Romku - widzisz... a mi właśnie taka różowa zginęła... Ja... wszystkie chryzantemy próbuję przechować, z różnym skutkiem. Dbaj o swoje... mam wrażenie, że one nie są długowieczne...
Minismoku - tak właśnie knuję, żeby zieloną per pelargonia potraktować. Spróbować zrobić sadzonki... Abo macierzysta roślina, albo jej ewentualne potomstwo powinno przetrwać.
Nelu - to może nam się trafiły chryzantemki superholenderki... Heritage jeszcze obdarza pojedynczymi kwiatami, ale właściwie cały czas coś na niej "dynda" i pączki są... i kwiat parę dni potrafi się trzymać
Na dzień dobry miłym gościom zostawię to, co jeszcze oko cieszy. Więc niezłomna Pastella - kwitnie dalej "piętro" na wysokim pędzie, a i "parterowe" pączki zaczynają pękać. A Graham Thomas wyrósł dłuuuuuugi i gnie pędy do ziemi... więc kwiat prawie przy ziemi

Miłego dnia
- MariaTeresa

- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Przechowałam z doniczkami przycięte w piwnicy(jeszcze wtedy miałam piwnicę), wiosną do gruntu i 2 łagodne zimy takie chryzantemy przeżyły pod choinowym okryciem (mało śniegu było) ale po ostrej -33 została mi tylko 1 odmian różowa z żółtym środkiem i ta rośnie sobie bez okrywania, ale karłowa już nie jest.
Pastella bardzo długo kwitnie
Moja chyba "Swany" na nowo zaczęła kwitnąć
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- chatte
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Im dłużej przyglądam się Twojej Heritage, tym bardziej upewniam się, ze dobre jej miejsce wybrałam - przynajmniej jak chodzi o kolorystykę
, no i ... ze ją mam ;) Prawie mam!
Graham piękny, jak w srodku lata, za to Pastella - znacznie piękniejsza! Zadziwiająca róża
Czy u Ciebie kiedyś róże przestaną kwitnąć, czy tak już będzie do wiosny?
Graham piękny, jak w srodku lata, za to Pastella - znacznie piękniejsza! Zadziwiająca róża
Czy u Ciebie kiedyś róże przestaną kwitnąć, czy tak już będzie do wiosny?
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Oj żeby tak do wiosny. Przynajmniej u Izy mogłybyśmy podziwiać, bo u nas już prawie po różach.
A mnie ujęło zdjęcie Heritage, ale nie tyle samego kwiat, ale jego tło. Cudne ujecie.
Pastella bije rekordy obfitości.
A mnie ujęło zdjęcie Heritage, ale nie tyle samego kwiat, ale jego tło. Cudne ujecie.
Pastella bije rekordy obfitości.