Awokado - uprawa z pestki
-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Awokado
O ten kapturek,w postaci nałożonego słoika:

Jasne że zdejmij ten słoik, poczekaj na wytworzenie się dwóch par liści i przesadź. 

-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
Słoik zdjęłam,i czekam na drugą parę liści. Jak tylko się pokażą to przesadzę roślinkę, tak jak mówiłeś,do większej doniczki. Dzięki za prowadzenie. Pozdrawiam cieplutko.

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 maja 2010, o 17:55
Re: Awokado jincsa
Jak je wstawic do ziemi czubatym do gory.
Jeśli chodzi o pestkę to właśnie czubatym do góry 
Niestety mam problem z moim drzewkiem. Dostało chorobę, która go wyniszcza (prawdopodobnie grzyb). Próbuje uratować, ale chyba daremnie. Mam zamiar wsadzić nowe. Już mam pestkę.

Niestety mam problem z moim drzewkiem. Dostało chorobę, która go wyniszcza (prawdopodobnie grzyb). Próbuje uratować, ale chyba daremnie. Mam zamiar wsadzić nowe. Już mam pestkę.
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Avocado smaczliwka właściwa Persea americana (P. gratissima)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 maja 2010, o 17:55
Jak długo mam czekać na wykiełkowanie.
- luczek95
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
Trudno powiedzieć dokładnie, ale jak pestka pęknie i przez ok. 3 tygodni nie pojawi się korzeń (widać ,jeśli nie masz pestki już w ziemi ) albo nie wyrośnie pęd, to znaczy, że roślina nie urośnie
Re: Problem z awokado
Też mam taki problem z awokado, ale przypuszczam, że to wina suchego powietrza. Jednak kupiłam dzisiaj nawilżacz, więc zobaczymy jakie będą efekty 

- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Re: Moje avocado choruje?!
Nie mam książkowego doświadczenia w hodowaniu avocado, tylko intuicyjne. Od roku uprawim jedną roślinę posadzoną z pestki. Wygląda na zadowoloną ze swojej opiekunki ( i oby tak dalej
) Moja opieka polega na jej obserwacji i dostarczaniu jej takich warunków w jakich czuje się najlepiej. A oto moje spostrzeżenia na temat uprawy avocado:
- wilgotne podłoże ( do doniczki włożyłam ceramiczny nawilżacz)
- niezbyt ostre światło. Moja stała na parapecie wschodnio południowym. Po przestawieniu latem na słoneczny taras - efektem były poparzone i oklapnęte liście. Szybko wróciła do domu gdzie odzyskała wygląd.
- odżywka. Ja wsadziłam długo działające pałeczki do doniczki dla kwiatów zielonych.
- ziemia do której posadziłam : do kwiatów ze sklepu ogrodniczego.
- doniczka ceramiczna. Roślina tak szybko rośnie, że zastanawiam się nad jej zmianą na większą, ale na razie będę obserwowała roślinę.
A oto historia uprawy avocado w skrócie :

- wilgotne podłoże ( do doniczki włożyłam ceramiczny nawilżacz)
- niezbyt ostre światło. Moja stała na parapecie wschodnio południowym. Po przestawieniu latem na słoneczny taras - efektem były poparzone i oklapnęte liście. Szybko wróciła do domu gdzie odzyskała wygląd.
- odżywka. Ja wsadziłam długo działające pałeczki do doniczki dla kwiatów zielonych.
- ziemia do której posadziłam : do kwiatów ze sklepu ogrodniczego.
- doniczka ceramiczna. Roślina tak szybko rośnie, że zastanawiam się nad jej zmianą na większą, ale na razie będę obserwowała roślinę.
A oto historia uprawy avocado w skrócie :

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
Re: Awokado - problem z liśćmi
Moje awokado też szybciutko urosło.Po 3 miesiącach od wykiełkowania ma 40 cm.Problem w tym że liście ma tylko na górze.Po bokach jest 5 listków o wymiarze 3mm.Podobno trzeba uciąć wierzchołek żeby się rozrosło.A troche mi szkoda bo te listki na górze są piękne,duże i zdrowe.A gdybym miała uciąć to nawet nie wiem jak -tak po prostu ciach???? 
P.S.rośnie w dużej doniczce ma wilgotno i ciepło.Tylko nie wiem jaki nawóz.
Jeżeli weszłam nie w ten wątek co trzeba z góry przepraszam ale i tak prosze o jakąś porade.

P.S.rośnie w dużej doniczce ma wilgotno i ciepło.Tylko nie wiem jaki nawóz.
Jeżeli weszłam nie w ten wątek co trzeba z góry przepraszam ale i tak prosze o jakąś porade.
Jest młode, więc nie obcinaj.
Obetniesz za rok, gdy roślina się wzmocni i wyrośnie na ok. 1,2 m
Kiełkowanie awokado jest wielką frajdą, ale sama roślina nie jest zbyt piękna, właśnie ze względu na pokrój.
Moje awokado ściąłem rok temu, a kilka tygodniu również dużą boczną gałązkę na dole.
Awokado jest wrażliwe na niedobór wilgoci: gdy ziemia wyschnie liście robią się oklapnięte.
Zaletą jest to, że może zimować w bardzo chłodnych pomieszczeniach, gdyż znosi lekki mróz.
Obetniesz za rok, gdy roślina się wzmocni i wyrośnie na ok. 1,2 m
Kiełkowanie awokado jest wielką frajdą, ale sama roślina nie jest zbyt piękna, właśnie ze względu na pokrój.
Moje awokado ściąłem rok temu, a kilka tygodniu również dużą boczną gałązkę na dole.
Awokado jest wrażliwe na niedobór wilgoci: gdy ziemia wyschnie liście robią się oklapnięte.
Zaletą jest to, że może zimować w bardzo chłodnych pomieszczeniach, gdyż znosi lekki mróz.
A mógłbyś powiedzieć na jakiej wysokości zrobić cięcie? Moja ma właśnie ok 1,2m więc chyba przyszedł już na nią czas 

Utnij ok. 1/3 + ewentualnie część dłuuuugich bocznych gałązek (odciąłbym resztę za rok).
Lepiej obciąć nisko, wtedy rozgałęzi się niżej.
Ciężko doradzić nie widząc rośliny.
Na pewno powyżej oczka.
Lepiej obciąć nisko, wtedy rozgałęzi się niżej.
Ciężko doradzić nie widząc rośliny.
Na pewno powyżej oczka.