a tak w ogóle to bardzo się cieszę, że tutaj nikt mi nie pisze, żebym na razie nie kupowała kwiatów póki nie zakwitną samodzielnie u mnie te co już mam.. bardzo mnie to jakoś podbudowuje, ta Wasza wiara w moje możliwości
Skromny początek Eweli
Re: Skromny początek Eweli
a tak w ogóle to bardzo się cieszę, że tutaj nikt mi nie pisze, żebym na razie nie kupowała kwiatów póki nie zakwitną samodzielnie u mnie te co już mam.. bardzo mnie to jakoś podbudowuje, ta Wasza wiara w moje możliwości
Pozdrawiam, Ewela
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Vandy raczej się uprawia podobnie jak Phal., jeśli Phal. kwitną, to Vandy też powinny... A nie piszę ci, żebyś się wstrzymywała, bo wiem, jak to jest, kiedy się cos chce, to się robi wszystko, zeby to mieć, nie myśli się, co bedzie potem, gdy już tego storczyka trzeba będzie gdzies postawić i zapewnić mu warunki... ja nigdy o tym nie myślę i miejsce robię dopiero, jak już storczyk jest w moim pokoju. Ale jeśli ci się podobają Vandowate, to warto sprobowac. W LM też czasami przeceniają, ale nie w każdym i trzeba brać rośliny z dobrymi, grubymi korzonkami.
Ostatnio na jakimś zdjęciu widziałam Vandę w kolorze pomarańczowym i nie wiem czy to był jej oryginalny kolor, czy tak się zdjęcie zabarwiło, ale była cudowna
Pozdrawiam, Ewela
- Storczykowa

Są czasami pomarańczowe Vandowate, najczęściej to Ascocenda (Ascocentrum x Vanda). Najczęściej spotyka się Vandy niebieskie, fioletowe, rózowe, czerwone, żółte, czasami też np. biale lub brązowe, ale to rzadziej, są tez dwubarwne (np. rózowe z brązowym), moga mieć kratkę, kropki lub nie mieć nic.
Pozdrawiam, Ewela
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Demonia- Przejrzyj nasze wątki<nie tylko mój>. Wiele z nas Ma półeczki w oknach i na ścianach. Czasami podwieszone w oknie, czasami bardzo blisko okna ;) Ja mam najgorzej zimą, wtedy przywożę storczyki z ogrodu i jest tłok
Hmm...jeśli chodzi o kupowanie. To, ja na początku kupowalam falki hybrydy, jak popadnie, ale...gdy powoli zaczęlo brakować miejsca, zaczęłam byc wybredna teraz staram się kupować tylko storczyki z listy chciejstw ewentualnie bardzo ciekawe hybrydy falków
Hmm...jeśli chodzi o kupowanie. To, ja na początku kupowalam falki hybrydy, jak popadnie, ale...gdy powoli zaczęlo brakować miejsca, zaczęłam byc wybredna teraz staram się kupować tylko storczyki z listy chciejstw ewentualnie bardzo ciekawe hybrydy falków
- Storczykowa

Vand jest bardzo dużo, rozmaite kolory i kształtydemonia pisze:nie miałam pojęcia, ze aż w tylu kolorach i wzorkach występują!!
Dzięki Wam jestem bogata o tyle informacji, że chyba zacznę to wszystko sobie spisywać, żeby nic mi nie umknęło.Bardzo dziękuję za tak wiele cennych informacji.
Właśnie mam dylemat...mają sprzedawać w OBI Cymbidium (jedno z moich marzeń) i chociaż wiem, ze potrzebują specjalnych warunków to jednak mocno się zastanawiam czy nie dałabym sobie z nim rady.Balkon mam, chłodniej jest w kuchni, więc tam mógłby stać.... bardzo mi się spodobał.... ale nie chcę wykończyć biednej roślinki...
Właśnie mam dylemat...mają sprzedawać w OBI Cymbidium (jedno z moich marzeń) i chociaż wiem, ze potrzebują specjalnych warunków to jednak mocno się zastanawiam czy nie dałabym sobie z nim rady.Balkon mam, chłodniej jest w kuchni, więc tam mógłby stać.... bardzo mi się spodobał.... ale nie chcę wykończyć biednej roślinki...
Pozdrawiam, Ewela
- Storczykowa

Może warto spróbować z jedna rośliną, może akurat się uda? Cymbidia są trudne, ale ładne. W tym roku, po kilku latach, znowu kupiłam Cymbidia, 3, potem zostały podzielone i zrobiło się 8, ale 4 już padły i zostały 4. Dzielił je mój T. i chyba zrobił to zbyt pochopnie, a potem moja B. codziennie je podlewała i dlatego stało się, to, co się stało. Latem Cymbidia powinny być na zewnątrz (dobry jest balkon lub osłonięte miejsce na podwórku).
Co do warunków uprawy to już przejrzałam informacje i wiem, ze powinny być na dworze...mam balkon, więc z tym nie powinno być problemu... martwię się tylko czy nie mam jednak za ciepło w domu... ale bardzo mi się marzy... chyba posłucham kolejnej dobrej rady i się skuszę
mam dwa dni na zastanowienie...
Pozdrawiam, Ewela
Nowe nabytki... wiedziałam, że tak będzie 

a ten stał sobie taki ładny samotny...

parapet już schnie, więc od jutra będzie więcej miejsca

a ten stał sobie taki ładny samotny...

parapet już schnie, więc od jutra będzie więcej miejsca
Pozdrawiam, Ewela
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pięknośco... 
Pierwszego też mam, w słoneczku delikatnie pachnie ;) Może i Twój pachnie...
Jak to parapet schnie? Malowany?
Pierwszego też mam, w słoneczku delikatnie pachnie ;) Może i Twój pachnie...
Jak to parapet schnie? Malowany?
Nie zdążyłam się nacieszyć kwiatami, bo niestety opadły, ale widzę, ze pojawił się mały pączek, więc może jeszcze to sprawdzę
dziękuję za podpowiedź.Co do parapetu, do tej pory nie miałam czegoś takiego i kwiaty stały na podłodze, wczoraj zamontowali i przykleili mi parapet i teraz już jest wszystko na swoim miejscu.
Pozdrawiam, Ewela
Z nowości...stało się...mam moje marzenie... Cymbidium... i będzie niespodzianka, bo nie wiem jakiego koloru będą kwiaty
mogą być: żółte, zielonkawe, albo białe
ale chyba żółte to nie będą jak tak się przyglądam 

Pozdrawiam, Ewela
- Storczykowa

Ale cudne nowości!!! Piękne Phal. i widzę, ze sobie kupiłaś Cymbidium w pąkach
. Na pewno bedzie przecudny. Mam nadzieję, że uda ci się jego uprawa.