Ogródek Doroty-dodad cz.2
Re: Ogródek Doroty-dodad cz.2
Piękne powojniki
Kto wie, może i ja doczekam się w przyszłym roku kwitnienia mojego jedynego powojnika 
- Reni4
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dorotko.....ja też obiecałam sobie już w tamtym roku że kupię zimowity...a jednak jakoś tak zeszło ze nie miałam okazji..może w przyszłym sezonie dokupię....tej jesieni wsadziłam krokusy ,tulipany,hiacynty...to może na wiosnę ucieszą mnie kolorami;)))
Piękne jeszcze masz powojniki..kolorki jesieni też zachwycają..
Zimnica i mokradło się u Nas zrobiło..
.wcale nie chce się nic robić w ogrodzie .. ja też jestem ciepłolubna
Wolę prace wiosenne...Pozdrawiam ...
Piękne jeszcze masz powojniki..kolorki jesieni też zachwycają..
Zimnica i mokradło się u Nas zrobiło..
- Zielona_Ania

- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Świetnie wyglądają takie zestawienia różnej zieleni- nawzajem poprzeplatane faktury liści, fantazyjnie wygięte trawy, muśnięte jesienną nutą. Z wychodzeniem teraz to się z Tobą zgodzę, też mi odeszła ochota. Na wiosnę się mobilizuję bardziej, mimo chłodu.
- 100krotka

- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej hej!
Kupiłam dla Ciebie jeden okaz, wyślę go może dzisiaj
Siberia ma rację, to zdjęcie jest cudowne - ja też, przyznam się, czasem zapisuję sobie co ładniejsze kompozycje na dysk (oczywiście, tylko do użytku prywatnego)
Kupiłam dla Ciebie jeden okaz, wyślę go może dzisiaj
Siberia ma rację, to zdjęcie jest cudowne - ja też, przyznam się, czasem zapisuję sobie co ładniejsze kompozycje na dysk (oczywiście, tylko do użytku prywatnego)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Piękny ten klonik na przedostatnim zdjęciu 
A co to jest tutaj w tle?

Choidzi o to niebieskawe drzewko w środku. Bardzo ładnie wygląda
Z resztą całe to zdjęcie jest świetne.
A co to jest tutaj w tle?

Choidzi o to niebieskawe drzewko w środku. Bardzo ładnie wygląda
-
Tamaryszek

- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj Dorotko ! I ja muszę powiedzieć ,że robisz piękne zdjęcia. Nieustannie podziwiam Twoje kompozycje omszałych kamieni z roślinami ! Korzeń z trzmieliną już wygląda fajnie .
Co do żurawek, faktycznie trzymają się doskonale, u mnie tak samo. Nie zdawałam sobie sprawy, że to są takie wytrzymałe i ciekawe rośliny. Podobnie jak Ty nie mam zapędów kolekcjonerskich, ale jak to Marta napisała, trzeba pomyśleć o szerszym wykorzystaniu ich walorów w ogrodzie...
Jaki masz pomysł na wykorzystanie tego dębowego bruku ?
Co do żurawek, faktycznie trzymają się doskonale, u mnie tak samo. Nie zdawałam sobie sprawy, że to są takie wytrzymałe i ciekawe rośliny. Podobnie jak Ty nie mam zapędów kolekcjonerskich, ale jak to Marta napisała, trzeba pomyśleć o szerszym wykorzystaniu ich walorów w ogrodzie...
Jaki masz pomysł na wykorzystanie tego dębowego bruku ?
- dodad

- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Pawle, to najzwyklejszy CYPRYSIK GROSZKOWY 'BOULEVARD' .Przycięty przeze mnie bo strasznie zbrązowiał środkiem. Myślę, że wyszło dość ciekawie. Zawsze mam troszkę obaw przed chwytaniem za sekator, ale zaczynam już się z nim zaprzyjaźniać
Sokole oko masz jeśli na tym zdjęciu zauważyłeś klon
Ale jest, rośnie na szczycie kaskady.
!00 krotko, 100 krotne dzięki
Aneczko, m.in. dlatego lubię liściaste. Zmienność w ciągu roku a jesienią prawdziwa feeria barw. Moja teściowa stawia na iglaki, ale jednostajna zieleń jest taka nużąca. Dlatego teraz dosadzam do tych kompozycji co się da (głównie róże
) Ja jesienią zawsze mam spadki nastroju. Teraz dosłownie zmuszam się żeby cokolwiek zrobić.
Renia ja jakoś zaniedbałam w tym roku zupełnie krokusy
Wiosna muszę zrobić spis tego co mam posadzone i w przyszłym roku jesienią pouzupełniać. Troszkę słoneczko wyszło, to może po południu coś zrobię.
Izo ja odnoszę wrażenie, że jak powojniki się już dobrze zaaklimatyzują to potem jest ok.
Jeśli zima nie przymrozi, to azalie będą pięknie kwitły

Witaj Izo-Tamaryszku tak żurawki górą. Ja też planuję jeszcze powiększyć ich ilość w ogrodzie, wykorzystam je chyba jako drugi poziom obwódki warzywniaka. Mam całą zimę na dopracowanie planów. Zazdroszczę ci tego planowania i też się staram
Myślę, że korzeń już nie zmieni miejsca. Tam mi się podoba i chyba nic lepszego już nie wymyślę. Dębowy bruk na razie czeka na pomysł. Myślę trochę go umieścić pod huśtawką w pomieszaniu z kamieniem, ale jeszcze się zastanowię. będę mieć co robić w długie, zimowe wieczory.
Owoce

berberys młody, ale pierwsze owocki już są

!00 krotko, 100 krotne dzięki
Aneczko, m.in. dlatego lubię liściaste. Zmienność w ciągu roku a jesienią prawdziwa feeria barw. Moja teściowa stawia na iglaki, ale jednostajna zieleń jest taka nużąca. Dlatego teraz dosadzam do tych kompozycji co się da (głównie róże
Renia ja jakoś zaniedbałam w tym roku zupełnie krokusy
Izo ja odnoszę wrażenie, że jak powojniki się już dobrze zaaklimatyzują to potem jest ok.
Jeśli zima nie przymrozi, to azalie będą pięknie kwitły

Witaj Izo-Tamaryszku tak żurawki górą. Ja też planuję jeszcze powiększyć ich ilość w ogrodzie, wykorzystam je chyba jako drugi poziom obwódki warzywniaka. Mam całą zimę na dopracowanie planów. Zazdroszczę ci tego planowania i też się staram
Owoce

berberys młody, ale pierwsze owocki już są

-
goryczka143
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 21 sie 2009, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
DOROTKO!
Masz pięknie zaprojektowany ogród. O każdej porze roku wygląda atrakcyjnie.
Ostatnie zdjęcia wspaniałe,
Masz pięknie zaprojektowany ogród. O każdej porze roku wygląda atrakcyjnie.
Ostatnie zdjęcia wspaniałe,
Cała zima na planowanie, mówisz...No tak coś pozytywnego w tej zimie trzeba znaleźć...Jeszcze się okaże, że gdyby nie zima, w naszych ogrodach panowałby chaos i bałagan
Ja tam wolę planować na bieżąco i zima mi niepotrzebna, czy zima słyszy?
Ciekawa jestem tych dębowych plastrów, jak je wkomponujesz w ogród (całą zima na planowanie!
)? A wokół nich trawa czy kamienny grys? Bo że żurawki obok, to chyba się domyślam
Tak?
Ciekawa jestem tych dębowych plastrów, jak je wkomponujesz w ogród (całą zima na planowanie!
Aż się odezwę, bo do tej pory się nie ośmieliłam
Ja też jestem ciekawa tych plastrów, nawet bardzo...
I tego, jak będziesz je osadzać w podłożu
To teraz może przywitam się oficjalnie
Dzień dobry!
Ja też jestem ciekawa tych plastrów, nawet bardzo...
I tego, jak będziesz je osadzać w podłożu
To teraz może przywitam się oficjalnie
Dzień dobry!
- Reni4

- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
No to masz super zajęcie na zimowe wieczory
Piękne te skarby jesieni pokazałaś...;)Wiesz że ja mam tak samo ..jesienią nic mi się nie chce):
Dzisiaj wreszcie wygrabiłam liście ale co z tego jak już znowu są...
wiatr swoje zrobił..
U mnie też azalie mają piękne pąki...oby zima była łaskawa
Pozdrawiam ...
Piękne te skarby jesieni pokazałaś...;)Wiesz że ja mam tak samo ..jesienią nic mi się nie chce):
Dzisiaj wreszcie wygrabiłam liście ale co z tego jak już znowu są...
U mnie też azalie mają piękne pąki...oby zima była łaskawa
Pozdrawiam ...
- dodad

- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Krysieńko, witaj
Marto, trzeba sobie jakoś uprzyjemniać te miesiące
Jak znam siebie to koncepcja zmieni mi się w trakcie zimy kilkakrotnie
Bruk... hmm.. ten temat jest na razie zupełnie "otwarty". Wiem, żę mam i to tyle
nawet koncepcja mi się na razie nie rysuje. Ale to nic zdążę. Żurawki nowe będą na pewno.
Gorzatko, witam bardzo serdecznie. Ciesze się, że w końcu się odezwałaś, ja też przemykam nieraz po ogrodach bezszelestnie.
Co do osadzania bruku to prawdopodobnie będę osadzała za piasku wymieszanym z cementem (w przypadku uzupełniania przestrzeni pomiędzy plastrami grysem) lub bezpośrednio na podłożu. Nie obawiam się butwienia plastrów, bo ten dąb sechł już chyba kilka lat. Ciężko było go nawet pociąć. Myślę, że nic nie powinno mu się dziać.
Zapraszam częściej
Reniudziś to prawdziwa huśtawka pogodowa. raz słoneczko a za chwilę taki prawie śnieg
Dobrze, że prognozy na weekend są dobre
Miłego dnia
Ponieważ w domu mam problemy z netem, więc do zobaczenia pewnie jutro
Marto, trzeba sobie jakoś uprzyjemniać te miesiące
Gorzatko, witam bardzo serdecznie. Ciesze się, że w końcu się odezwałaś, ja też przemykam nieraz po ogrodach bezszelestnie.
Co do osadzania bruku to prawdopodobnie będę osadzała za piasku wymieszanym z cementem (w przypadku uzupełniania przestrzeni pomiędzy plastrami grysem) lub bezpośrednio na podłożu. Nie obawiam się butwienia plastrów, bo ten dąb sechł już chyba kilka lat. Ciężko było go nawet pociąć. Myślę, że nic nie powinno mu się dziać.
Zapraszam częściej
Reniudziś to prawdziwa huśtawka pogodowa. raz słoneczko a za chwilę taki prawie śnieg
Ponieważ w domu mam problemy z netem, więc do zobaczenia pewnie jutro
Przeceniasz moje oczydodad pisze:Pawle, to najzwyklejszy CYPRYSIK GROSZKOWY 'BOULEVARD' .Przycięty przeze mnie bo strasznie zbrązowiał środkiem. Myślę, że wyszło dość ciekawie. Zawsze mam troszkę obaw przed chwytaniem za sekator, ale zaczynam już się z nim zaprzyjaźniaćSokole oko masz jeśli na tym zdjęciu zauważyłeś klon
Ale jest, rośnie na szczycie kaskady.

A Boulevard pięknie Ci wyszedł. U mnie jeszcze jakiś czas posłużą jako wiatrochrony, a później też zaprzyjaźnią się z sekatorem
- marpa

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Dorotko - u Ciebie jeszcze powojniki kwitną ..
.ja miałam przez lata i 2 lata temu padły 3 równocześnie na uwiąd ,trochę pomogły im też nornice,przesadziłam do dużych donic ,pryskam,dbam i nic z tego...mam 2 bylinowe,które kwitną owszem ale jakoś to nie to..
.
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A po tych powojnikach to nie widać jesieni