Wandziu nie myślałaś o odświeżeniu swojej domowej juki
Fiołkolandia i storczyki u Wandy
-
heliofitka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 cze 2010, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Fiołkolandia i storczyki u Wandy
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iwonko, nie bardzo wiem, o co chodzi? Liście opadały same, jak rosły nowe u góry. Co to znaczy odświeżyć?
-
heliofitka

- Od: 2 cze 2010, o 11:02
podzielić kochana, podzielić
ja patrząc na te juki widzę sześć nowych roślinek 
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

Iwonko, ale ja nie chcę mieć sześciu nowych roślinek!!! Ne mam już w domu ani centrymetra miejsca.
- Anetta
- 1000p

- Od: 17 sie 2009, o 16:23
Fajnie wyglądają takie identyczne 
Mam ten sam problemwanda7 pisze: przyznami ci się, że sama jestem trochę przerażona, czy aby nie przeliczyłam siły na zamiary. Teraz to wszystko jest jeszcze małe (wiekszość to listki i sadzoneczki), ale nie wiem, co będzie później. Po prostu nie wiem. Tym bardziej, że to wszystko wymaga światła, a więc przede wszystkim parapetów. Coś tam będę doświetlać na regale, ale co z tego wyjdzie, nie wiadomo.
Pięknie u Ciebie
Dochowałaś się też pięknych gruboszy i juk
- anoli

- Od: 3 lis 2007, o 16:26
Witaj! Ogromnie podobała mi się wizyta w Twoim domowym buszu. Uwielbiam fiołeczki - Twoje są rewelacyjne, a ilość wprost ogromna. Zagospodarowanie przestrzeni masz inspirujące. Widać, że jesteś pomysłową osobą o artystycznej duszy. Podziwiam rękę do storczyków. Jak dotąd jedyne jakie zakupiłam były prezentami dla mamy i teściowej - falki. Oba zginęły śmiercią tragiczną, mimo, że traktowane były jaknajbardziej prawidłowo. Szkoda, że nie trafiły w ręce takiej specjalistki - bo były piękne. Juki podobają mi się takie jakie są, a chodzi o to, że niektóre osoby tną je, żeby uniknąć łysego pędu. Ja jedynie oskubałabym je z resztek po listkach - pozowoli to pieńkowi swobodniej tyć. Świetne mają doniczki!
Nie mogę się już doczekać, kiedy ta cała Twoja ferajna zacznie kwitnąć.
Nie mogę się już doczekać, kiedy ta cała Twoja ferajna zacznie kwitnąć.
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

Alinko i Elu bardzo wam dziękuję za wizytę i miłe słowa.
Ilonko, swoim postem sprawiłaś mi dużo przyjemności. Cieszę się, że gościna ci się spodobała. jeśli chodzi o fiołeczki, to zapraszam na dalsze odwiedziny, byś mogła śledzić, co się u nich dzieje.
Co do juk, to skorzystałam z twojej rady.
Zobaczcie, zrobiłam tak, jak radziła Ilona. Tę po prawej oskubałam z resztek listków, aby został gładki pień. Druga została bez poprawek. Ciekawa jestem, czy ta z lewej będzie teraz szybciej tyć w swoim pieńku.
Czy teraz lepiej?

Ilonko, swoim postem sprawiłaś mi dużo przyjemności. Cieszę się, że gościna ci się spodobała. jeśli chodzi o fiołeczki, to zapraszam na dalsze odwiedziny, byś mogła śledzić, co się u nich dzieje.
Zobaczcie, zrobiłam tak, jak radziła Ilona. Tę po prawej oskubałam z resztek listków, aby został gładki pień. Druga została bez poprawek. Ciekawa jestem, czy ta z lewej będzie teraz szybciej tyć w swoim pieńku.
Czy teraz lepiej?

Lepiej, aż się błyszczy. 
-
Krystyna.F
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli chcesz by zaczęły na nim rosnąć odrosty, to systematycznie zraszaj ten oskubany pieniek z każdej strony. Ale musi mieć ciepło.wanda7 pisze:Alinko i Elu bardzo wam dziękuję za wizytę i miłe słowa.![]()
Czy teraz lepiej?
- anik
- 1000p

- Od: 28 maja 2010, o 13:05
Wpadam i ja co by ci smutno nie było. Juki pieknie razem wyglądają. I widę listki fiołków, szybkiego rośnięcia dla nich. I lecę jeszcze do twojego ogrodu poleniuchować trochę. 
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Wandziu ja zawsze yuki obskubuję z resztek listkow szybciej wtedy np po obcięciu wypuszczają boczne przyrosty
twoje i tak są śliczne ja bym nie odmładzała , ja odmładzam dopiero wtedy jak sięga sufitu 
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

Moje benki.
Ten to mój prawdziwy sukces. Rósł fatalnie. W pewnym momencie wyglądał już jak łysa miotła. Było to trzy lata temu.Wyniosłam go wiosną na zewnatrz, postawiłam przy kompoście, aby go w wolnej chwili wyjąć z donicy i wyrzucić. Ale nigdy nie było czasu. Stał tak całe lato na deszczu, targany wiatrem, nękany upałami. I nagle zaczął wypuszczać malutkie listeczki. Pięknie się zagęścił. Od tamtej pory, zimą mieszka w domu, a wiosną rozpoczyna swój urlop w ogródku.

Ten ma dość dobre warunki i rośnie nieźle. Latem stoi w domu.

Ten stoi na piętrze na schodach. Ma dobre światło z okna dachowego.

No i ten ostatni, mieszka w łazience. Światło latem jest niezłe, ale zimą, gdy na okno w dachu napada śniegu, robi się ciemno, i dlatego benuś jest taki mizerny. Nie wynoszę go latem na dwór, bo nikomu nie chce się go targać po schodach.

Ten to mój prawdziwy sukces. Rósł fatalnie. W pewnym momencie wyglądał już jak łysa miotła. Było to trzy lata temu.Wyniosłam go wiosną na zewnatrz, postawiłam przy kompoście, aby go w wolnej chwili wyjąć z donicy i wyrzucić. Ale nigdy nie było czasu. Stał tak całe lato na deszczu, targany wiatrem, nękany upałami. I nagle zaczął wypuszczać malutkie listeczki. Pięknie się zagęścił. Od tamtej pory, zimą mieszka w domu, a wiosną rozpoczyna swój urlop w ogródku.

Ten ma dość dobre warunki i rośnie nieźle. Latem stoi w domu.

Ten stoi na piętrze na schodach. Ma dobre światło z okna dachowego.

No i ten ostatni, mieszka w łazience. Światło latem jest niezłe, ale zimą, gdy na okno w dachu napada śniegu, robi się ciemno, i dlatego benuś jest taki mizerny. Nie wynoszę go latem na dwór, bo nikomu nie chce się go targać po schodach.

- agata06
- 1000p

- Od: 17 wrz 2010, o 11:44
Piękne te beniaminki
widać dobrze się mają u Ciebie 
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
ZAPRASZAM