Wtrącę swoje 3 grosze do dyskusji o liliowcach. One świetnie sobie radzą w półcieniu. W cieniu też będą kwitły - może trochę skromniej, ale później i dłużej. Pewnie te nowe odmiany są bardziej wymagające, ale te starsze i nasze rodzime śmiało można sadzić pod drzewami. U mnie większość rośnie w półcieniu.
Nowy ogród Jacka 2010
- tu.ja
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nowy ogród Jacka 2010
Z niecierpliwością będę czekała na kwitnienie tych liliowców. Tyle odmian
- będzie pięknie.
Wtrącę swoje 3 grosze do dyskusji o liliowcach. One świetnie sobie radzą w półcieniu. W cieniu też będą kwitły - może trochę skromniej, ale później i dłużej. Pewnie te nowe odmiany są bardziej wymagające, ale te starsze i nasze rodzime śmiało można sadzić pod drzewami. U mnie większość rośnie w półcieniu.
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Pestko
To prawda - szałwie długo i obficie kwitną. Ja wolę gatunki bylinowe ale trójbarwna rozsiewa się sama więc też może być. Bylinowe również się bardzo rozsiewają. Miałem szałwię błyszczącą przez długie lata ale w ub. roku słabo wzeszła, nie wydała nasion i już jej nie mam. A dorastała do 1m wysokości.
Iza, pewnie masz rację z liliowcami - tolerują wszystkie warunki, ale jak ktoś ma możliwość, to niech da liliowcom lepsze stanowisko, a odwdzięczą się pięknym kwitnieniem
U mnie bardzo mało cienia więc są to rośliny prawie idealne na moje warunki.
Iza, pewnie masz rację z liliowcami - tolerują wszystkie warunki, ale jak ktoś ma możliwość, to niech da liliowcom lepsze stanowisko, a odwdzięczą się pięknym kwitnieniem
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Wspominasz Jacku o liliowcach ja już za nimi tęsknię a tu tyle miesięcy przed nami , dobrze że zimą będzie można wspominać minione lato to choć na zdjęciach po oglądamy , ale to nie to samo co biec do ogrodu rano jaki nowy liliowiec zakwitł .
Genia
Genia
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Co do liliowców to u mnie tak samo jak u tu.ji większość rośnie w półcieniu i te, jako kępa, kwitną dłużej niż liliowce, które rosną w słońcu.
Jacku, mam pytanie techniczne. Jak się robi napisy na zdjęciach (Ja używam programu PhotoScape, ty chyba też)?
Jacku, mam pytanie techniczne. Jak się robi napisy na zdjęciach (Ja używam programu PhotoScape, ty chyba też)?
- Reni4

- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Pewnie ze dobrze...zmrożone to ja miałam już wszytko wcześniej ..później parę razy poprawione...teraz jeszcze parę róż,klematis,marcinki.i niedobitki jeszcze dają kolorek a i jeden liliowiec ma jeszcze kwiat ale to ten sadzony tej wiosny żółty;)Nie mogę nic robić bo pada u mnie już drugi dzień):Pozdrawiam
- JacekP

Geniu, byłoby chyba zbyt pięknie, gdyby tak na okrągło coś kwitło
Nie lubię zimy ale tak sobie tłumaczę, że ogród musi trochę odpocząć od nas, a my podwójnie za nim zatęsknić
Wandziu, u mnie cienia jak na lekarstwo więc bazuję na swoich doświadczeniach. Ale widać liliowce są uniwersalne
Używam programu Paint. Tam zmniejszam, robię napisy i ramki. On był w pakiecie Windows więc to taki podstawowy program
Reniu, jakoś nie mogę się przyzwyczaić do Twojego nowego avatarku. Tę żabę miałaś niezrównaną!
U mnie też kwitną niedobitki (zadziwiająco dobrze lewkonie) i kępy astrów.
Bardzo przyjemnie dziś się sadziło cebule i wykopywało tłuste karpy dalii i pacioreczników. Nareszcie mam to z głowy.
Wandziu, u mnie cienia jak na lekarstwo więc bazuję na swoich doświadczeniach. Ale widać liliowce są uniwersalne
Używam programu Paint. Tam zmniejszam, robię napisy i ramki. On był w pakiecie Windows więc to taki podstawowy program
Reniu, jakoś nie mogę się przyzwyczaić do Twojego nowego avatarku. Tę żabę miałaś niezrównaną!
U mnie też kwitną niedobitki (zadziwiająco dobrze lewkonie) i kępy astrów.
Bardzo przyjemnie dziś się sadziło cebule i wykopywało tłuste karpy dalii i pacioreczników. Nareszcie mam to z głowy.
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Jacku ja tam nawet lubię zimę taka ze śniegiem jak była ostatnio i lubię też tę przerwę ,nie tylko ogród musi odpocząć , ale ja też tego potrzebuję .
Ale mimo wszystko tęsknie za kwitnącymi irysami i liliowcami już teraz .
Jacku w tym roku masz już ogrzewanie w domu? bo pomyślałam że zeszłej zimy paliłeś tylko w kominku .
Genia
Ale mimo wszystko tęsknie za kwitnącymi irysami i liliowcami już teraz .
Jacku w tym roku masz już ogrzewanie w domu? bo pomyślałam że zeszłej zimy paliłeś tylko w kominku .
Genia
- Reni4

- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Mówisz i masz:))
U mnie nic się nie dało...dwa dni padało...dzisiaj coś się słońce z chmurami kłóci...może jak wrócę z miasta to się rozjaśni:))))
U mnie nic się nie dało...dwa dni padało...dzisiaj coś się słońce z chmurami kłóci...może jak wrócę z miasta to się rozjaśni:))))
- JacekP

Geniu, fajnie jest zimą rzucać się śnieżkami czy patrzeć na nią zza szyby cieplutkiego mieszkania. Niestety mieszkam w innej bajce, gdzie zima to piętrzące się problemy i walka o przetrwanie
Nadal moim głównym źródłem ciepła jest kominek. Właśnie wróciłem z cięcia drewna
Tak, irysy niech będą jutro, liliowce - pojutrze, a dziś są przepiękne astry i chryzantemy
Reniu, bardzo dziękuję
Ten avatarek jest niepowtarzalny i nie trzeba zmieniać
U mnie nie padało i muszę nawet podlewać ale tylko doniczki i nowoposadzone.
Tak, irysy niech będą jutro, liliowce - pojutrze, a dziś są przepiękne astry i chryzantemy
Reniu, bardzo dziękuję
U mnie nie padało i muszę nawet podlewać ale tylko doniczki i nowoposadzone.
- maniusika

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
zima i dla mnie jest ładna przez okno ,chociaż ja nie zajmuję się piecem tylko mąż ,więc nie ma potrzeby wychodzenia na dwór chyba że z wnuczkiem jak nie ma matki ..
znowu będziesz musiał pilnować aby ci w kominku nie wypaliło się bo zamarzniesz .. .ale jak naciąłeś grubych szczap to będziesz mógł rzucać na noc i dłużej będzie się paliło ..
znowu będziesz musiał pilnować aby ci w kominku nie wypaliło się bo zamarzniesz .. .ale jak naciąłeś grubych szczap to będziesz mógł rzucać na noc i dłużej będzie się paliło ..
- JacekP

Maniusiu, dzięki
Zima kręci się właśnie wokół dbania o ciepło ale to również czas moich wakacji. Oczywiście w ciepłych krajach
Dziś ciąłem bardzo grube kawałki, aż łańcuch wymieniałem na ostrzejszy. Lubię ciąć drewno
A teraz napaliłem w kominku i jest przyjemnie 
Dziś ciąłem bardzo grube kawałki, aż łańcuch wymieniałem na ostrzejszy. Lubię ciąć drewno
- Wisienka
- Przyjaciel Forum

- Od: 9 lis 2006, o 11:45
Jacku - widzę, że masz co sadzić i nad czym główkować.
Jakoś sezon nie chce Ci się skończyć.
Wiosną będzie co oglądać.
Nawiązując do pelargonii - faktem jest, że one mogą długo stać w wodzie.
Jakieś 3 tygodnie temu wsadziłam do ziemi biedną sadzonkę, która tkwiła
w słoiku od ... wiosny.
I bardzo ładnie sobie rośnie. Na szczęście znalazła
nową właścicielkę, bo ja i tak mam sporo pelargonii do przezimowania.
Z przyjemnością obejrzałam zdjęcia. A trochę słońca faktycznie potrafi zdziałać
cuda w tych naszych jesiennych ogrodach.
Jakoś sezon nie chce Ci się skończyć.
Wiosną będzie co oglądać.
Nawiązując do pelargonii - faktem jest, że one mogą długo stać w wodzie.
Jakieś 3 tygodnie temu wsadziłam do ziemi biedną sadzonkę, która tkwiła
w słoiku od ... wiosny.
nową właścicielkę, bo ja i tak mam sporo pelargonii do przezimowania.
Z przyjemnością obejrzałam zdjęcia. A trochę słońca faktycznie potrafi zdziałać
cuda w tych naszych jesiennych ogrodach.
Pozdrawiam serdecznie
- JacekP

Wisienko, na szczęście aura w tym roku łaskawa i zima nie przychodzi jak złodziej - nagle i po cichu i po ciemku
Przymrozki to rzecz normalna o tej porze roku ale dni są słoneczne, suche i można spokojnie pracować w ogrodzie. Oczywiście zachwycać się urodą kwiatów też
Oto kilka z nich. Dziś monotematycznie - ASTRY. Nie podpisywałem, bo i tak nie znam odmian. Z gatunków są te popularne - krzaczaste, nowobelgijskie i nowoangielskie

Jacku astry super
jak dla mnie najładniejsze te różowe 
- maniusika

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
a u mnie zdjęcia się nie otwierają i nie mogę zobaczyć twoich astrów ..moje też ładnie kwitną ..