Co do gymno - jak mam to hoduję, ale nie czuję do nich aż tak dużego pociągu ;). Za to ostatnio poczułem nowe uczucie (
Henryk - moje kaktusy i sukulenty
- moritius
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 sie 2010, o 12:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mało nas! Nie do pieczenia chleba a do hodowli kaktusów
hen_s, naprawdę cudne te parodie - ale jak już nieraz mówiłem wolę rebucje ;). Co nie zmienia faktu, że są cudowne
.
Co do gymno - jak mam to hoduję, ale nie czuję do nich aż tak dużego pociągu ;). Za to ostatnio poczułem nowe uczucie (
) do lobivii i echinopsisów - a oprócz tego lubię opuncje ;)
Pozdrawiam, Aleksander
Witaj
widzę,ze jesteś mega miłośnikiem sucholubków,piękne pokazałeś nam kwitnienia.Widząc takie piękno żałuję,ze ich kwiaty są tak krótkowieczne
A gdybys nie miał miejsca na epihyllum w zimie ja mogę Ci przetrzymać
żartuje
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Witam przyszłam z rewizytą i jak ujrzałam u ciebie te kwiaty sukulentow to się sama pytam czemu ja ich nie kocham aż tak jak hoj lub storczyków
są warte miłości ich kwiaty są zaskakujące i tak różnorodne, jest co podziwiać
mam parę sukulentów ale trudno je doprowadzić do kwitnień bo ich nie zimuję odpowiednio , nie ma warunków, teraz czekam na fotki hojek które masz
a na pytanie ktore mi zadałeś odpowiedziałam w moim watku pozdrawiam serdecznie 
- Uni57
- ZBANOWANY
- Od: 12 maja 2010, o 14:56
Kaktusy są fajne, ale ja nie miałabym dla nich dobrej miejscówki w domu...
Kupiłam ostatnio dwa śliczne zapączkowane grudniki do pracy i waham się, czy któregoś nie zatrzymać w domu, bo ponoć mają mniejsze wymagania świetlne... ;) i jeszcze epi trzymam w pracy, zaraza nie kwitła mi nigdy w domu, może tam raczy. 
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przeszukuję kolejne wątki na forum aby znaleźć tematy mnie interesujące.
Na początek postanowiłem znaleźć te rośliny które zauroczyły niekoniecznie kaktusiarzy czyli sukulenty - rośliny hodowane przez miłośników wszystkiego co zielone. No i znalazłem kilkadziesiąt wspaniałych roślin - wszystkie u pań
To dla mnie pewnego rodzaju zaskoczenie bo kaktusy hodują głównie mężczyźni. W każdym razie napatrzyłem się dużo i pozazdrościłem powodzenia wątków... ;:106
A że przy tym obiecałem się też pochwalić - załączam kilka fotek swoich hoji właśnie. Może się komuś i tutaj spodobają?
hoja mini bell

hoja sp. Tam-Dao (duży liść)

hoja carnosa compacta + hoja carnosa compacta variegata

hoja laxiflora

Na początek postanowiłem znaleźć te rośliny które zauroczyły niekoniecznie kaktusiarzy czyli sukulenty - rośliny hodowane przez miłośników wszystkiego co zielone. No i znalazłem kilkadziesiąt wspaniałych roślin - wszystkie u pań
To dla mnie pewnego rodzaju zaskoczenie bo kaktusy hodują głównie mężczyźni. W każdym razie napatrzyłem się dużo i pozazdrościłem powodzenia wątków... ;:106
A że przy tym obiecałem się też pochwalić - załączam kilka fotek swoich hoji właśnie. Może się komuś i tutaj spodobają?
hoja mini bell

hoja sp. Tam-Dao (duży liść)

hoja carnosa compacta + hoja carnosa compacta variegata

hoja laxiflora

- hen_s

Doti napisała:
Wiesz, że gdyby bliżej to chętnie bym skorzystał?
Mam pewnie ok. 50-55 sztuk epies (nigdy nie liczę ile czego mam) więc chociaż one jeszcze stosunkowo niewielkie to zajmują dużo miejsca w mojej ubogiej i niewielkiej szklarerence balkonowej.
Tymczasem muszą się gnieść u mnie i tak już pozostanie...
Patrzę na lokalizację - niestety za daleko.A gdybys nie miał miejsca na epihyllum w zimie ja mogę Ci przetrzymać
Wiesz, że gdyby bliżej to chętnie bym skorzystał?
Mam pewnie ok. 50-55 sztuk epies (nigdy nie liczę ile czego mam) więc chociaż one jeszcze stosunkowo niewielkie to zajmują dużo miejsca w mojej ubogiej i niewielkiej szklarerence balkonowej.
Tymczasem muszą się gnieść u mnie i tak już pozostanie...
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
nawet nie pytaj są urocze , wspaniałe i takie dorodne, a hoja sp. Tam-Dao to moje marzenie na wiosnęhen_s pisze:. Może się komuś i tutaj spodobają?
To ja jestem Ciekawa jaki to balkon,że upychasz tam tyle roslin,ja mam jedno duże epi i zajmuje mi tyle miejsca,z tego co wiem rosną one dość szybko.Myślę ,że wiszą u Ciebie w donicach
bo górę też tzreba zagospodarować
- hen_s

trzynastka napisał(a):
Dajemy radę
Dzięki za miłe słowa.
To duża i dorodna roślina o długich cieniowanych liściach (w środku jaśniejsze, brzegi ciemne). Jeśli naprawdę potrzebujesz to zrobię fotkę choćby jutro i dam na wątku. Tyle, że oczywiście teraz ona nie kwitnie.
Jakże by inaczej wytrzymać ze sobą kilkadziesiąt latpodziwiam takie osoby jak Ty i Twoja żona, które dogadują się i potrafią znaleźć złoty środek
Dajemy radę
Dzięki za miłe słowa.
Przepraszam że pytam: skąd ją zamierzasz sprowadzać? Hm...hoja sp. Tam-Dao to moje marzenie na wiosnę
Qurde, wiesz, że nigdy nikt nie interesował się moimi hojami? Stąd ja im fotek prawie nie robiłem. Nie mam.H. laxiflora - masz może fotki całości roślinki
To duża i dorodna roślina o długich cieniowanych liściach (w środku jaśniejsze, brzegi ciemne). Jeśli naprawdę potrzebujesz to zrobię fotkę choćby jutro i dam na wątku. Tyle, że oczywiście teraz ona nie kwitnie.
- hen_s

Doti napisała:
Co się będę rozpisywał: mam fotkę to zamieszczę jak stoi ogromna ich większość w lecie. W zimie tak będzie zimowała.

W donicach teżTo ja jestem Ciekawa jaki to balkon,że upychasz tam tyle roslin,ja mam jedno duże epi i zajmuje mi tyle miejsca,z tego co wiem rosną one dość szybko.Myślę ,że wiszą u Ciebie w donicach
Co się będę rozpisywał: mam fotkę to zamieszczę jak stoi ogromna ich większość w lecie. W zimie tak będzie zimowała.

Wow
ale to jeszcze młodzieniaszki,jak się rozrosną to to Ci wyjdą za balkon 
- Delete

- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Niezły las. 
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
Korzystam z zaproszenia i przychodzę obejrzeć Twoje zielone
Na dobry początek wpadło mi coś takiego .......
widzę że to młode roślinki ale taka ilość powala / przepraszam za wyrażenie
/
Kiedyś miałam bzika na punkcie kaktusów nawet nie pamiętam jak i kiedy minął , wolę sukulenty ale...........od jakiegoś czasu jestem częstym bywalcem w wątkach kaktusowych i mam pewne obawy co do początków kolejnej nieuleczalnej choroby
Pocieszam się tym że .......kaktusy od wiosny do jesieni do ogrodu a zimą do piwniczki więc nie ma zagrożenia dla liściastych
a jak będzie się okaże .
Hoyki masz dorodne
ponieważ lubię z dużym liściem więc w oko wpadła mi sp. Tam Dao . Masz ją sporą
roślinka kupiona czy własnego chowu od ukorzeniania .
Co do kwiatów hoy ,mi się podoba bella ma takie delikatne kwiatuszki
Pozdrawiam
Na dobry początek wpadło mi coś takiego .......
50 sztukhen_s pisze: Mam pewnie ok. 50-55 sztuk epies (nigdy nie liczę ile czego mam) więc chociaż one jeszcze stosunkowo niewielkie to zajmują dużo miejsca w mojej ubogiej i niewielkiej szklarerence balkonowej
Kiedyś miałam bzika na punkcie kaktusów nawet nie pamiętam jak i kiedy minął , wolę sukulenty ale...........od jakiegoś czasu jestem częstym bywalcem w wątkach kaktusowych i mam pewne obawy co do początków kolejnej nieuleczalnej choroby
Pocieszam się tym że .......kaktusy od wiosny do jesieni do ogrodu a zimą do piwniczki więc nie ma zagrożenia dla liściastych
a jak będzie się okaże .
Hoyki masz dorodne
Co do kwiatów hoy ,mi się podoba bella ma takie delikatne kwiatuszki
Pozdrawiam
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Kaktusy to też sukulentytija pisze:Kiedyś miałam bzika na punkcie kaktusów nawet nie pamiętam jak i kiedy minął , wolę sukulenty ale...........od jakiegoś czasu jestem częstym bywalcem w wątkach kaktusowych i mam pewne obawy co do początków kolejnej nieuleczalnej choroby
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- agata06
- 1000p

- Od: 17 wrz 2010, o 11:44
Przepiękne te Twoje rośliny... wszystkie bez wyjątku
Jestem pełna podziwu 
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
ZAPRASZAM