Skromny początek Eweli

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p
Od: 30 wrz 2010, o 12:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Skromny początek Eweli

Post »

Co do Vandy to jak tylko uzbieram kasę to myślę, że na pewno u mnie zagości :) co do wyjazdów - z taką praca to niestety ciężko o wolne, ale jak coś to mam bardzo solidną przyjaciółkę i Ona na pewno się zaopiekuje kwiatami skoro nawet moje szczurki karmiła mimo, że się brzydzi :D
Balkon mam, ale latem jest tam bardzo dużo słońca (na szczęście nie przez cały dzień , ale tak do 13-14 to spokojnie) i nie wiem czy to dobry pomysł, żeby wystawiać tam kwiaty... chyba, że połowę balkonu dostosuję i czymś okryję, żeby był cień. PS: bardzo dziękuję za tak cenne rady ;:180
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Demonia- ja też choruję na niebieską Vandę ;) I tez odkładam pieniążki...może na wiosnę uda się kupić. Trzeba po malutku spełniac marzenia ;:108

A katlejki serdecznie polecam :D Jestem w nich zakochana po uszy ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
efcia111
200p
200p
Od: 3 cze 2010, o 15:28

Post »

A mi straszliwie podobają się żółte vandy... Kiedyś sobie też kupię.... ;:224
Pozdrawiam, Ewa :)

Moje storczyki :D
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

Bardzo gorąco tego życzę :)
:) teraz to mi się każda podoba jak się naoglądałam takich pięknych okazów na zdjęciach :D
Pozdrawiam, Ewela
efcia111
200p
200p

Post »

no niestety tak to jest :D ale z biegiem czasu nasze zachciewanki sie spelniaja ;)

Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

Mam jeszcze jeden dylemat i proszę o podpowiedź...czy lepiej trzymać Phalenopsis w osłonkach czy nie? Bo z tego co zauważyłam to zdania są różne w tej kwestii, ale na zdjęciach u większości osób widzę w osłonkach.Wiem, że pomagają one chronić korzenie przed oparzeniami, ale podobno muszą być na tyle szerokie, żeby korzenie mogły w nich oddychać, a te, które są sprzedawane w marketach przeważnie są rozmiarem dopasowane do doniczek, w których można kupić już storczyki, więc jak będzie dla nich lepiej?
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

efcia111 pisze:no niestety tak to jest :D ale z biegiem czasu nasze zachciewanki sie spelniaja ;)
i całe szczęście, ze tak jest :D oby tylko miejsca w domu starczyło na nowe marzenia :)
Pozdrawiam, Ewela
efcia111
200p
200p

Post »

to jest chyba najwieksza nasza bolaczka ;) Ale im więcej zachciewanek, tym więcej pomysłów na wciskanie ich gdzie popadnie :) I to coraz bardziej "alpinistycznych" :tan Nigdy bym nie pomyślała, że mój parapet jest taki rozciągliwy... :;230

Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

He he he no ja też nie wiedziałam, że jestem w stanie 7 sztuk pomieścić w jednym małym miejscu u mnie przy balkonie, bo parapet jeszcze nie zamontowany :D
Te alpinistyczne sposoby to jakie np?? wieszane w oknie, czy półki dodatkowe na ścianie? :)
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Demonia- bo każdy z nas ma inne warunki w domu. U jednych osłonki się sprawdzają, u innych - nie.

Ja mam gliniane doniczki < większe o kilka rozmiarów od doniczek, w których rosną storczyki>, swietnie się sprawdzają. Stabilizują orchideę i nie mam obawy, że stroczyk spadnie z parapetu. Nawet potracony, jedynie się zachwieje... Mam też plastikowe osłonki "dla storczyków", ale tylko zimą je wykorzystuję, bo latem orchidee w nich rosnące, wywożę do ogrodu, na działkę. Też się sprawdzają.

Mam też szklane osłonki, które również się świetnie sprawdzają ;:224

A z tym miejscem...hmm...zawsze mozna kolejną półeczkę zrobić lub kupić :;230 ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
efcia111
200p
200p

Post »

właśnie wieszanie, ustawianie "pięter" gdy storki są aktualnie nie kwitnące (jak mają pędy to są za wysokie i się nei da ;) ), zagospodarowywanie każdego wolnego miejsca wokół okna, nie tylko parapety... No a teraz myślę nad półkami tylko nie wiem czy to się sprawdzi, bo mogą mieć za mało światła...

Justynko, jeśli stosujesz półeczki to w jakich miejscach je wieszasz? I jak reagują na mniejszą ilość światła?

Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

Bardzo Wam dziękuję za cenne informacje :) widać, każdy musi wypracować własny sposób na podkreślenie piękna tych niesamowitych kwiatów, ale mając na uwadze tez ich dobro.
Pozdrawiam, Ewela
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

NO tak, taką kolekcję to trudno by było kąpać ale jedno mnie zastanawia...skąd Pani wie kiedy którego podlać przy takiej ilości?
A Vanda kusi już bardzo mocno... tylko nie wiem czy będzie mnie na nią stać
i tak samo ślicznie wygląda w wazonie jak i wisząca

Wszystkie Phal. podlewam w ten sam dzień, tylko botaniczne trochę częściej, bo niektóre, jak tetraspis, potrzebują więcej, poza tym stoją nad kaloryferem, który teraz grzeje. Z podlewaniem zawsze czekam, aż wszystkie przeschną, parę dni im nie zaszkodzi, poza tym lepiej przesuszyć niż przelać. Ostatnio podlewalam chyba w sobotę, dodałam troche nawozu. A jeśli chcesz tanszej Vandy, rozglądaj się na all... (ale nie kupuj tych po 30 zł, chyba, ze chce ci się czekać nawet 10 lat na kwiaty, bo te najtańsze to sadzonki). Czasami mają dorosle Vandy po kwitnieniu, kwitnące są bardzo rzadko.
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

NO tak, to by był dopiero wyczyn podlewać każdego w osobnym czasie :) dziękuję za poradę dotyczącą zakupu Vandy.Zrobię rozeznanie na allegro, a swoją drogą popatrzę po ile będą na wystawie, ale podejrzewam, ze nogi mi się ugną :D
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Na wystawach są różne ceny, zwykle od 90 wzwyż, ale czasami są np. od 160 wzwyż. Teraz w Krakowie były chyba od 150 kwitnące, a parę niekwitnących było po 65.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”