Skromny początek Eweli

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p
Od: 30 wrz 2010, o 12:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Skromny początek Eweli

Post »

Zgadza się, tak naprawdę nigdy nie będę mieć całkowitej wiedzy, bo każda odmiana ma swoje upodobania co do pielęgnacji.Teraz się właśnie zastanowiłam nad jednym, bo napisała Pani, ze Vandy się podlewa poprzez kąpiel... ja swoje wstawiam do naczynia, przelewam wodę od góry i zostawiam tak na 30 minut, potem czekam aż spłynie nadmiar i już później stawiam na miejsce,a kiedy trzeba podlać to poznaję po srebrnych korzeniach, a u Cambrii i Dendrobium po ciężkości doniczki, bo one muszą mieć stale wilgotno z tego co czytałam, zraszam też od czasu do czasu, a podlewam wodą przegotowaną,i odstaną.Czy dobrze robię w takim razie?
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale jest bardzo duża ilość Ludzi, ktorzy kupuja roślinki patrząc na kwiaty. Reszta ich nie interesuje. Ostatnio Pani w hipermarkecie doradzałam storczyka, bo Chciała na prezent kupić. I Skorzystała z moich rad, Wzięła białego z czerwoną warżką z dużą ilością pąków i pieknymi liśćmi i korzeiami ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

Pani miała wyjątkowe szczęście, ze trafiła na taką znawczynię...ja jak na razie trafiłam na Panią na przystanku (jak wracałam z kwiatami), która mnie poinformowała, ze mi storczyk przekwita, mimo, ze sama to zauważyłam zanim go wybrałam :D trzeba przyznać, ze była spostrzegawcza :D Ja też patrzyłam ostatnio na kwiaty przy tym jednym, ale nie tylko...patrzyłam też czy jest w dobrym stanie i czy dam sobie z nim radę, więc chyba mam już trochę poważniejsze podejście do zakupów niż tylko sam wygląd kwiatów :)
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Demonia- Uczysz się bardzo szybko...chyba, jak każdy z nas ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

Dziękuję za pocieszenie :)
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

demonia pisze:Zgadza się, tak naprawdę nigdy nie będę mieć całkowitej wiedzy, bo każda odmiana ma swoje upodobania co do pielęgnacji.Teraz się właśnie zastanowiłam nad jednym, bo napisała Pani, ze Vandy się podlewa poprzez kąpiel... ja swoje wstawiam do naczynia, przelewam wodę od góry i zostawiam tak na 30 minut, potem czekam aż spłynie nadmiar i już później stawiam na miejsce,a kiedy trzeba podlać to poznaję po srebrnych korzeniach, a u Cambrii i Dendrobium po ciężkości doniczki, bo one muszą mieć stale wilgotno z tego co czytałam, zraszam też od czasu do czasu, a podlewam wodą przegotowaną,i odstaną.Czy dobrze robię w takim razie?
Jeśli chodzi o Phalaenopsisy, podlewam je lejąc wodę podlewaczką do podłoża tak, żeby wyciekła na podstawkę. Co do Cambrii i Dendrobiów niestety niewiele wiem, bo Cambrii nigdy nie miałam, a Dendrobia miałam krótko, dość szybko się u mnie kończyły. Niektórzy kąpią storczyki doniczkowe, ale ja tak robię tylko z Vandami. Vandy to takie storczyki, które często się spotyka w wazonach lub wiszące. Kapie się je poprzez zanurzanie korzeni na kilka godzin w wiadrze z wodą (ja stosuję wodę ze studni, bo od deszczówki straciłam 2 Vandy niecałe 3 lata temu). Potem Vandy odkłada się do wazonu i tak sobie rosną. A Phal. w ogóle nie ściągam przy podlewaniu, bo podlewam je jak zwykłe kwiaty doniczkowe.
A tak wyglądają Vandy w wazonach:
Obrazek
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

Ależ one są cudowneeee... gdybym już trochę nie czytała o nich to bym się zdziwiła jak kwiaty mogą rosnąć bez ziemi :D ale wydaje mi się, ze one w takim razie powinny być łatwe w uprawie (hodowli?) skoro można je trzymać normalnie w wazonach... ja na razie czekam na reakcję na moje podlewanie, ale w tej chwili nie zauważyłam żeby, któryś mi zmarniał, więc może będzie dobrze...
Niedługo będzie wystawa storczyków w Łodzi, więc nadarzy się okazja, żeby poważnie "zachorować" na Vandy :D chociaż po tym ostatnim zdjęciu czuje się już nieuleczalnie chora :D
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Vandom bardzo dobrze się rośnie bez ziemi :). W książkach pisze, ze są trudne w uprawie, ale skoro u mnie rosną, to nie moga być aż tak trudne. Miltonie, Cymbidia, Dendrobia i inne są duzo trudniejsze. Vanda od Phal. różni się tylko tym, że zamiast w doniczce z korą jest bez podloża, w wazonie lub bez niego (bo Vanda może też wisieć w oknie) i że się je kapie, choć niektórzy kąpią nawet Phal., ale jak ja mam ponad 80 Phal., to gdzie by mi się chcialo je kąpać.
A tak wygląda wisząca Vanda:
Obrazek
Awatar użytkownika
agata06
1000p
1000p
Od: 17 wrz 2010, o 11:44

Post »

Witam :wit
Przecudne są te Vandy też jestem nimi zauroczona tylko się boje, czy u mnie miałyby się dobrze :oops:
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

[quote="Storczykowa"]Vandom bardzo dobrze się rośnie bez ziemi :). W książkach pisze, ze są trudne w uprawie, ale skoro u mnie rosną, to nie moga być aż tak trudne. Miltonie, Cymbidia, Dendrobia i inne są duzo trudniejsze. Vanda od Phal. różni się tylko tym, że zamiast w doniczce z korą jest bez podloża, w wazonie lub bez niego (bo Vanda może też wisieć w oknie) i że się je kapie, choć niektórzy kąpią nawet Phal., ale jak ja mam ponad 80 Phal., to gdzie by mi się chcialo je kąpać.

NO tak, taką kolekcję to trudno by było kąpać :) ale jedno mnie zastanawia...skąd Pani wie kiedy którego podlać przy takiej ilości?
A Vanda kusi już bardzo mocno... tylko nie wiem czy będzie mnie na nią stać :(
i tak samo ślicznie wygląda w wazonie jak i wisząca :)
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

agata06 pisze:Witam :wit
Przecudne są te Vandy też jestem nimi zauroczona tylko się boje, czy u mnie miałyby się dobrze :oops:
Do odważnych świat należy, spróbować zawsze można :) skoro widać korzenie jak na dłoni to będzie łatwo stwierdzić kiedy trzeba wykąpać :) chociaż tego nie wiem, może się mylę? BO w sumie to po czym poznać, że one potrzebują podlewania? U nich też robią się srebrne korzenie?
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
agata06
1000p
1000p
Od: 17 wrz 2010, o 11:44

Post »

No właśnie to jest dobre pytanie ;:132
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

demonia pisze:
agata06 pisze:Witam :wit
Do odważnych świat należy, spróbować zawsze można :) skoro widać korzenie jak na dłoni to będzie łatwo stwierdzić kiedy trzeba wykąpać :) chociaż tego nie wiem, może się mylę? BO w sumie to po czym poznać, że one potrzebują podlewania? U nich też robią się srebrne korzenie?
Ewelino u vandy zaraz po przeschnięciu korzenie robią się białe/srebrne (to już po kilku godzinach). Ale ponieważ właśnie wisząc bardzo szybko przesychają, dlatego trzeba dużo częściej je kąpać. Dotyczy to także uprawy w wazonie, choć tu można wydłużyć ten termin o 1 - 2 dni. Ja swoje wiszące kąpię co 4 - 5 dni. Oczywiście w duże upały jakie miały miejsce tego lata, konieczne było kąpanie ich nawet co 2 dni.
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

kasiunieczka_32 bardzo dziękuję za informację :) wg mnie to żaden problem, żeby je częściej podlewać...na początku może być trudno to zapamiętać, ale od czego ma się "przypominacz" w telefonie? Jestem coraz bardziej napalona na Vandę :D
A poza tym mam małe dwa marzenia, ale nie wiem czy one wyżyją w moich domowych warunkach :( bardzo mi się podobają Cymbidium i Cattleya... jak je zobaczyłam na zdjęciach to się zakochałam, ale one potrzebują chłodniejszego klimatu i tu może być problem, bo ja mam w domu niestety ciepło
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewelino vandę polecam bardzo :!: Może na początek jakąś ascocendę (one kwitną częściej) bo na prawdę nie jest trudna opieka nad nimi, pod warunkiem, że będziesz pilnowała kąpieli (po kilka godzin 3-4) i gdy zechcesz wyjechać, znajdziesz dobrą opiekunkę ;:108
A co do cymbidium, to właściwie od wiosny do jesieni powinno być na powietrzu, czyli trzeba dysponować balkonem lub domem. Cattleye także lubią lato spędzić na dworze ;:108 , ale nie jest to raczej warunek konieczny. Także spróbuj najpierw może z cattley'ą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”