Mój ogród - moja pasja.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój ogród - moja pasja.
Witaj sąsiadko. Bardzo u ciebie przytulnie i sympatycznie. PIękne grządeczki roślinki. Ja także bywam w Powsinie, chociaz głównie wiosną oraz w lipcu, podczas kwitnienia lilii. Widzę, że jesienią jest tam równie pięknie. Dzięki tobie zwiedziłam go wirtualnie, za co więlkie dzięki.
- paulinka09
- 500p

- Od: 18 sie 2008, o 13:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Łano,pięknie u ciebie jest.Roślinki pięknie kwitną a szczególnie wpadły mi w oko piwonie-śliczne.
-
elsi
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Widzę, że masz również jesienne tojady, chociaż jaśniejsze od moich
Te łany zimowitów są przepiękne, bardzo jestem ciekawa,
co w tym miejscu kwitnie wiosną
Miałam już nic nie dosadzać tej jesieni, bo późno wracam z pracy i jeszcze remont w domu,
ale mam mieć darowane różne cebulki, to jak ich nie posadzić?
Te łany zimowitów są przepiękne, bardzo jestem ciekawa,
co w tym miejscu kwitnie wiosną
Miałam już nic nie dosadzać tej jesieni, bo późno wracam z pracy i jeszcze remont w domu,
ale mam mieć darowane różne cebulki, to jak ich nie posadzić?
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- markussch01

- Od: 7 lis 2007, o 22:40
Serwus Łana
Czytalem chyba w watku Krystyny/(Karo) ze Kamelka juz w domu i slusznie
pamietaj ze ma byc skierowane do swiatla ta strona jak stala wczesniej
Pozdrawiam Markus
Czytalem chyba w watku Krystyny/(Karo) ze Kamelka juz w domu i slusznie
pamietaj ze ma byc skierowane do swiatla ta strona jak stala wczesniej
Pozdrawiam Markus
Witajcie!
Igorze! Miło mi, że Tobie się podoba, zapraszam na kolejną odsłonę OB w Powsinie
Wando! Miło, że do mnie zajrzałaś. Lubię OB w Powsinie, chociaż przeważnie bywam tam na wiosnę, ale jesienią też jest na co popatrzeć
Paulinko! Miło mi widzieć Ciebie u mnie w ogródku
Elu! Tojad mam od niedawna. Jak na razie jest malutki, ale jednak zakwitł
Markusie! Miło mi, że do mnie zaglądasz
A teraz następne zdjęcia z OB w Powsinie

Ochrona oranżerii ... słodko śpi ...

-
kropelka

- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Kalmio, alez urocze te powsinowskie foty. Zwłaszcza ściezka z zimowitów, fantastyczna 
- amba19

- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Re:
Kalmio - doczytałam się że masz różę Mazowsze.
Czy możesz napisać jak się u Ciebie sprawuje? Jak zimuje, czy jest podatna na choroby?
Ja kupiłam różę tej odmiany - w markecie (Auchan). Nie jestem pewna co z niej wyrośnie. Poczytałam trochę o tej odmianie i strasznie bym chciała - żeby to było właśnie Mazowsze.
Witajcie dziewczyny! Miło mi, że zaglądacie
Kropelka - warto odwiedzić OB w Powsinie także w okresie kwitnienia magnolii, rh, róż ... Właściwie jest tam pięknie o każdej porze roku
Amba19 - Ja też r. 'Mazowsze' kupiłam w Auchanie. Rośnie zdrowo, nie choruje, ładnie przezimowała, kwiaty ładne ale praktycznie bez zapachu, no i właściwie nic wyjątkowego w tej róży ja osobiście nie widzę. Na rynku można kupić ciekawsze odmiany, ale to już kwestia gustu
Niestety obrazek na opakowaniu ma się nijak do rzeczywistości
Znalazłam jeszcze kilka zdjęć tej róży:

Kropelka - warto odwiedzić OB w Powsinie także w okresie kwitnienia magnolii, rh, róż ... Właściwie jest tam pięknie o każdej porze roku
Amba19 - Ja też r. 'Mazowsze' kupiłam w Auchanie. Rośnie zdrowo, nie choruje, ładnie przezimowała, kwiaty ładne ale praktycznie bez zapachu, no i właściwie nic wyjątkowego w tej róży ja osobiście nie widzę. Na rynku można kupić ciekawsze odmiany, ale to już kwestia gustu

-
elsi

Łano, jakie to drzewo, smukłe, w jesiennej szacie - zdjęcie nad fuksjami?
W ogrodach botanicznych warto być o każdej porze roku, zawsze można wypatrzyć coś ciekawego.
Jesienią, to przebarwiające się liście i kolorowe owoce są główną ozdobą ogrodów,
warto obejrzeć, które się tym wyróżniają szczególnie
.
W ogrodach botanicznych warto być o każdej porze roku, zawsze można wypatrzyć coś ciekawego.
Jesienią, to przebarwiające się liście i kolorowe owoce są główną ozdobą ogrodów,
warto obejrzeć, które się tym wyróżniają szczególnie
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
BArdzo lubię ogrody botaniczne. W Powsinie byłam wiosną. Twoje fotorelacja przekonała mnie, że jesienią też jest pięknie
U nas dzisiaj rano było mglisto, chłodno, słońca brak ...
Ostatnio trochę sadziłam na działce, takie tam różne cebulowe
Elu - no, niestety, nie zrobiłam zdjęcia tabliczki pod drzewem, ale coś mi chodzi po głowie, że to ginkgo biloba, może jakaś jego odmiana. Przy następnej okazji sprawdzę
Agnieś - ja mam Powsin niedaleko, więc jak mam możliwość, to zawsze chętnie tam bywam
Pozdrawiam serdecznie
-
elsi

Gruszę Red Bonkreta Williamsa znam, pierwsze owoce miała w kilka lat po posadzeniu, pyszne.
Owoce mają czerwony kolor już od małych zawiązków. Rosła u nas w czasach, gdy dom był w budowie,
a działka nie była jeszcze ogrodzona. Pewnej zimy zając był baaaardzo głodny, grusza padła.
Może warto do niej powrócić ?
Owoce mają czerwony kolor już od małych zawiązków. Rosła u nas w czasach, gdy dom był w budowie,
a działka nie była jeszcze ogrodzona. Pewnej zimy zając był baaaardzo głodny, grusza padła.
Może warto do niej powrócić ?
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
No właśnie, Elu, dawno chciałam kupić 'RBW'
ze względu na te czerwone owoce. Nie pamiętam, czy kiedyś próbowałam owoce tej odmiany, ale w opisach są chwalone. A skoro Ty też to potwierdzasz, to bardzo się cieszę, że udało mi się kupić sadzonkę. Sadzonka mała, ale korzeń ładny z dużą ilością cienkich korzonków. Były inne, większe i ładniejsze, ale korzenie nie wzbudziły mojego zaufania, były zbyt obcięte, takie duże grube kikuty. No ale ja się na tym nie znam, może te sadzonki też były dobre. Mam na działce jedną gruszkę, odmiana nie znana, dostałam sadzonkę w prezencie. Jest też mała i rośnie kiepsko i jeszcze nie owocowała. Rośnie bez nawożenia, może w tym jest przyczyna tak powolnego wzrostu? Ciekawa jestem, co to będzie za odmiana? Kiedyś teściowie mieli na działce ogromne drzewo 'Konferencji', zawsze była obsypana bardzo smacznymi owocami. Niestety na pierwsze owoce moich gruszek będę musiała zaczekać jeszcze kilka lat ...
-
elsi

Podzielam Twoją opinię o Konferencji, owoce bardzo smaczne, mam drzewo ponad 20-letnie.
W ubiegłym roku gałęzie łamały się pod ciężarem owoców,
robiłam zdjęcia gruszkom w śnieżnych czapeczkach (14 października)
W tym roku jest zaledwie kilka owoców. Zauważyłam, że ona tak owocuje, naprzemiennie.
Dobrze wybrałaś sadzonkę, lepiej mniejszą z dobrze rozwiniętym systemem korzeniowym
.
W ubiegłym roku gałęzie łamały się pod ciężarem owoców,
robiłam zdjęcia gruszkom w śnieżnych czapeczkach (14 października)
W tym roku jest zaledwie kilka owoców. Zauważyłam, że ona tak owocuje, naprzemiennie.
Dobrze wybrałaś sadzonkę, lepiej mniejszą z dobrze rozwiniętym systemem korzeniowym
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- amba19

- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Kalmio - dzięki za zdjęcia i taką wyczerpującą odpowiedź. Mnie głównie zaitetresowała ( już po zakupie oczywiście) historia tej odmiany. Bardzo bym chciała mieć ją jako ciekawostkę. A róża całkiem ładna a przynajmniej fotogenicznaKalmia pisze:Witajcie dziewczyny! Miło mi, że zaglądacie![]()
Kropelka - warto odwiedzić OB w Powsinie także w okresie kwitnienia magnolii, rh, róż ... Właściwie jest tam pięknie o każdej porze roku![]()
Amba19 - Ja też r. 'Mazowsze' kupiłam w Auchanie. Rośnie zdrowo, nie choruje, ładnie przezimowała, kwiaty ładne ale praktycznie bez zapachu, no i właściwie nic wyjątkowego w tej róży ja osobiście nie widzę. Na rynku można kupić ciekawsze odmiany, ale to już kwestia gustu![]()
Niestety obrazek na opakowaniu ma się nijak do rzeczywistości
![]()
![]()
![]()