Comciowy ogród 2010 cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Comciowy ogród 2010 cz. 2

Post »

Mariolu, jeśli czujesz potrzebę zmian, to zrób to :!: Zacznij od zastanowienia się, czego możesz się pozbyć, z jakich roślin zrezygnować. Na małej powierzchni nie można mieć wszystkiego, chyba że ktoś dysponuje nieograniczonym czasem i pilnuje każdej rośliny, by się nie rozrosła. Więc trzeba rezygnować.
Druga sprawa - nic na siłę. Niewiele traw będzie rosło pod drzewami więc, czy na pewno warto zakładać taką rabatę? Trawy dobrze wyglądają na rabatach bylinowych, tym bardziej że ich uroda rozpoczyna się w drugiej połowie sezonu.
No i ogród, nawet mały, działkowy potrzebuje trochę oddechu, czyli miejsca bez roślin - szerokie ścieżki, trawniki, miejsce do wypoczynku itp. Bez tego "dusi" się nadmiarem roślin, kolorów, brakiem pauz (sorki, jako muzyk - takie muz. porównanie).
Pomyśl konstruktywnie, a stworzysz ogród, z którego będziesz zadowolona :)
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Miłka - dzięki zawsze to jakieś pocieszenie :D

Jacku - mówisz to samo co Marek-Orinoko.
Za dużo roślin to zły pomysł.
Zresztą ja nie mam za wiele czasu na ogród wiec muszę tak go przeorganizować by wymagał mniej pracy niż dotychczas.
Ale napisałeś jedną genialną rzecz :
JacekP pisze: No i ogród, nawet mały, działkowy potrzebuje trochę oddechu, czyli miejsca bez roślin - szerokie ścieżki, trawniki, miejsce do wypoczynku itp. Bez tego "dusi" się nadmiarem roślin, kolorów, brakiem pauz (sorki, jako muzyk - takie muz. porównanie).
Tego mi brakuje ;:180
I tego sama nie potrafię zrobić.
Czyli jednak potrzebuję pomocy.
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gdybym tak znalazła i wymyśliła trawy lubiące cień to byłoby fajnie.

Chyba wszystkie z grupy Hakonechloa wolą takie pól cieniste miejsca. Wiem bo za bardzo u siebie ich nie mogę jeszcze wcisnąć jeszcze hehe
Czyli jednak potrzebuję pomocy.
zatrudnij projektanta-Orinoko ihih albo jak krysia kup działkę obok i zaczynaj od nowa :roll:
x-d-a

Post »

Mariolko, Jacek świetnie ujął to, co ja czułam instynktownie, ale nie potrafiłam wyrazić słowami - częsty błąd w wielu, nawet forumkowych, ogrodach, to chęć posadzenia na małej powierzchni wszystkiego ;:224 Bo i trawki sie podobaja, i bylinki, i krzewy , i cebulowe. Dużo, dużo, jeszcze więcej, a najczęściej po jednym egzemplarzu...
I jakoś tak jest, że to mężczyźni mają bardziej harmonijne i klarowne ogrody. To im chyba łatwiej podporządkować ogród jakiemuś założeniu, planowi, projektowi. Widać to najwyraźniej w ogrodzie Marka-Orinoko; ogród Jacka znam tylko z fotek, ale z tego co pisze też wyłania się koncepcja takiego ogrodu.
Chociaż - żeby było jasne - ogród musi się podobać jego właścicielowi, to on ma się w nim dobrze czuć! I jeżeli podoba mu się n.p. ogród bez trawnika, albo kolekcjonerski, czyli podporządkowany jakiejś pasji zbieractwa, to jego sprawa i jego satysfakcja.
Będę kibicować Twoim zmianom i przeróbkom :!: Sama też ciągle coś zmieniam, ale -kurcze! - ideał wcale się nie zbliża ;:224
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

dala pisze:: Sama też ciągle coś zmieniam, ale -kurcze! - ideał wcale się nie zbliża ;:224
Ja też ciągle jestem nie zadowolona,ciągle mi coś nie pasuje,
faktycznie do takiego wymyślonego przez siebie ideału daleka droga,zakładam ,
że takie mniejsze zmiany to zawsze będą ;:224 :D
Po jesiennych zmianach wydaje mi się,że wiosną już powinno być fajnie,a okazuje się ,że jest nie tak.
Czasami coś wymyślę zimą siedząc w domu,a wiosną jak wyjdę do ogrodu ,to te plany w realu nie pasują :?
Ciekawe czy kiedyś będzie czas na ...tylko odpoczywanie :?: ,chyba jak nie będę miała siły na nic ;:224
Mariolu nie przejmuj się zbytnio ,takie rozterki ma nas więcej.
Ciągle chcę mieć ogród mniej obsługowy,ale jakoś ten czas się oddala :roll:
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Comciu...a ja czuje tak w głębi duszy że to nie jest taka tymczasowa depresja....
myślę że Tobie naprawdę nie podoba się Twoja działka :(
może zacznij już doniczkować roślinki....i powiększ kompostownik.....
a wiosną kijki do szaszłyków i łopaty w dłoń ;:224
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Marolu ;:167 , z tymi rabatami bardzo dobrze Cie rozumiem. Mnie się też podobają różne kształty a nie tylko proste linie. Nawet próbowałam tak robić, ale mój M się nie zgadza, bo ......trudno się kosi trawę :;230 :;230 . Pęknę ze złości lub śmiechu. I tak zostało, że większość to - prostokąty. :evil:
Pozdrawiam :wit :wit :wit
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

MARIOLKO ja też bez przerwy przerabiam i kazdego roku mówię sobie ,że to ostatni raz ,że już teraz będzie ładnie . Jestem ciekawa po tegorocznej przeróbce będzie mi się latem podobać . Wszystkie rośliny jednak potrzebują przestrzeni do swobodnego oddechu . Zrezygnowałam z wielu roślin ,gdyż i tak wszystkich mieć nie można . Głowa do góry i nie łam sie i może tak jak pisał Grzesiu zacznij od nowa ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Żadne pocieszenie tylko fakt! Ja przez 5 lat niczego nie zmieniałam w ogrodzie. Zaczęło się jak weszłam na forum i ciagle ktoś mi dosyłał i przywoził rośliny, radził gdzie co wsadzić, aż w końcu wszystko zaczęłam przestawiać i jeszcze mam dalej zamiar. Właśnie wymyśliłam, że jeden agrest wywalę i tam porzeczki wsadzę, które teraz mam zadołowane tam gdzie dalie mają rosnąć w przyszłym roku (a może róże :?: )
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Witaj ..:)Dawno mnie u Ciebie nie było..sorry):
Piękne masz plany...i popieram Cię ..co wymyślisz i co zrobisz to jest Twoje i Ciebie ma cieszyć:))
Ja ciągle coś zmieniam ...dodaję ujmuję...to chyba normalne w ogrodzie że wszytko z czasem się opatrzy i mamy ochotę na coś nowego ;:7
Dziękuję za przepis z czosnkiem...ja często sadziłam go miedzy różami...ale Twój bardziej mi się podoba bo go nie widać;)))
Pozdrawiam..:)
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Ty nie ganiaj po opłotkach tylko pokaż swoje zdjęcia. Przecież ostro popracowałaś przez sobotę i niedzielę :D ;:196
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Nie krzycz Krysiu :P

Nie umiem sama sobie zaplanować działki, potrzebuję pomocy.
Krysia od razu wymyśliła że mam zlikwidować trawniczek i tam przenieść warzywniak.
Dlaczego ja sama na to nie wpadłam ?
Wymierzę działeczkę i poproszę o pomoc a wiosną zacznę przeróbki.
U mnie niestety tak łatwo nie będzie bo wszędzie coś rośnie i jak Krysia zauważyła - trudno mi się rozstawać z roślinkami :;230
Ale jak będzie plan to się go będę trzymała !
Słowo :wink:

Teraz zdjęcia roślinek "forumowych".
Kobea od Stasi ( kwitnie już drugi miesiąc ale pojedynczymi kwiatami ), psianka jaśminowa od Grzesia i ??? od Gigusi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Troszkę się zdziwiłam gdy zobaczyłam takie widoki o tej porze roku, a przecież widok altanki mówi
jaki to czas.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Ja Ci mówiłam, że trawniczek trzeba zrobić w innym miejscu. Bo trawnik musi być, ale tam gdzie jest to służy tylko do koszenia trawy. :;230
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Mariolu najważniejsze żebyś była ze swojego ogrodu zadowolona .

Czytając post Dali i Jacka mam wrażenie jakby pisali o moim ogrodzie :;230 ale mnie się podoba i to wystarczy.
I muszę przyznać się bez bicia że wpadam w dołek jak kwitnie zbyt mało roślin.

Jeżeli chodzi o trawnik to mają rację jest potrzebny ,mnie też go bardzo brakuje .

Mając nawet najpiękniejszy ogród po jakimś czasie nam się znudzi i będziemy chcieli coś w nim zmieniać , przynajmniej ja tak mam .

Genia
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17

Post »

Cudnie jeszcze kwitnąco u Ciebie , Comciu ;:138
I życzę oczywiście udanych przeróbek w ogródku, jeśli potrzebujesz ;:196 :wit
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę